Skip to main content

Plan de reorganizare. Cum îşi propune Adrian Sârbu să scoată Mediafax Group din insolvenţă

 
Adrian Sârbu
Adrian Sârbu
Cum îşi propune Adrian Sârbu să repună pe picioare Mediafax Group, una dintre companiile în insolvenţă? Paginademedia.ro vă prezintă detalii din planul de reorganizare propus creditorilor, cu principalele măsuri de redresare, cu date despre numărul de angajaţi, dar şi despre valoarea mărcilor deţinute şi valoarea de piaţă a companiei. Cea mai valoroasă marcă este Ziarul Financiar.
Publicitate
De notat că planul se referă la compania Mediafax Group, care are în portofoliu mărcile Ziarul Financiar, Business Magazin, Pro Motor, Ce se întâmplă doctore, Go4IT, Descoperă, Gândul, ProSport şi Apropo TV.

Din planul de reorganizare:
  • tabelul definitiv al creanţelor numără 102 creditori, însumând 38,2 milioane de euro (172 milioane de lei)
  • valoarea de lichidare a companiei Mediafax Group este 51,4 milioane de lei, adică 11,6 milioane de euro. Cele mai valoroase sunt mărcile: 38,5 milioane de lei, adică 8,7 milioane de euro.

Valoarea contabilă a mărcilor din Mediafax Group (în lei):

  • CHIRIE – Costurile au fost reduse de la 100.000 de euro pe lună la 22.000 după relocarea din imobilul de pe strada Aurel Vlaicu, la cel din Nerva Traian.
  • În perioada datei intrării în insolvenţă, o parte din remuneraţia salariaţilor era plătită pe contracte de drepturi de autor şi pe contracte de prestări servicii. Ulterior, a fost stopată practica remunerării pe baza contractelor de drepturi de autor şi prestări servicii personalul fiind încadrat pe baza de contracte individuale de muncă.
  • Au fost demarate măsuri de reducere a costurilor de operare şi în special a celor de personal prin implementarea planului de reducere a pierderii operaţionale. Măsurile privind redimensionarea organigramei şi reducerea costurilor de personal au vizat plafonarea salariilor, reducerea cu 10% a unor categorii de salarii situate în anumite intervale, încetarea contractelor cu acordul părţilor şi plata a două salarii comensatorii.
  • Ultimul raport de reevaluare înregistrat în evidenţele contabile ale Societăţii a fost realizat de către societatea Price Waterhouse Coopers la data de 31 august, evaluatorul stabilind o valoare de piaţă de 12,7 milioane de euro.
  • Termenele de plată dinspre clienţii de publicitate au fost micşorate. Strategia de reducere a numărului de zile de încasare de la 90 de zile la 60 de zile a început să fie aplicată din anul 2015 cu majoritatea agenţiilor de publicitate, ea urmând să fie implementată în anul 2016 cu majoritatea clienţilor.
  • Compania îşi propune să vândă toate activele care nu sunt legate de activitatea de bază (maşini, mobilier, etc)
  • Restructurarea creduitului acordat de ING – debitoarea este în curs de negociere a termenilor şi condiţiilor pentru semnarea unui nou acord de credit cu creditorul garantat ING ce va presupune eşalonarea la plată a sumelor garantate.
  • În 2016 activitatea va fi organizate în jurul a trei divizii:

- Business (ZF, Business Magazin, Go4IT)

- Divizia general (Gandul, ProSport, Ce se întâmplă doctore, Descoperă, Promotro, Apropo TV)

- Divizia Video şi Evenimente

  • Măsurile de redresare vor continua şi în 2016 – dezvoltarea unor linii de venituri ce capitalizează pe puterea mărcilor deja consacrate ale Societăţii, şi anume organizarea de evenimente şi vânzarea de abonamente pentru acces la conţinut exclusiv.
  • Reducerea numărului de angajaţi: În 2015 structura a fost redusă de la 322 de angajaţi, la 251, la finalul lui octombrie 2015.
  • Strategia de vânzări:
- Faţă de sistemul de vânzare utilizat în anii anteriori, când fiecare agent era dedicat unui anumit produs, începând cu anul 2016 strategia se va schimba: toţi agenţii de publicitate print vor vinde toate produsele grupului.
- La evenimente, ca şi în cazul vânzărilor de publicitate print, se va renunţa la specializare agenţilor exclusiv pe un anumit tip, urmând ca toţi agenţii să poată vinde orice fel de evenimente.
- Şi în cazul vânzărilor de abonamente se va aplica aceeaşi strategie: se va trece de la specializarea fiecărui agent pe un anumit produs la o vânzare de către toţi agenţii a tuturor produselor.
- Vânzările de subscripţie – din 2016 compania îşi va extinde numărul de canale de vânzare a produselor de subscripţie (atât cele din print cât şi cele din online).

  • Alte măsuri de reducere costurilor planificate pentru 2016 vizează reducerea costurilor de servicii online (dezvoltarea site-urilor şi a aplicaţiilor), prin separarea activităţii de mentenanţă de activitatea de dezvoltare online şi optimizarea contractelor cu furnizorii de servicii.
  • În ipoteza unei vânzări/lichidări forţate, valoarea companiei ar fi 5,7 milioane de euro, din care care numai mărcile ar valora 3,3 milioane de euro. Cifra este mai mică decât valoarea contabilă, întrucât s-a luat în calcul că, în cazul schimbării de proprietar, perspectivele ar fi diferite (inclusiv o serie de cheltuieli suplimentare necesare repoziţionării pe piaţă, după ce firma este lichidată şi vândută, din partea unui posibil nou proprietar).
  • Remuneraţia administratorului judiciar KPMG Restructuring este de 10.000 de euro pe lună. La aceştia se pot adăuga 20.000 de euro onorariu de succes pentru asistenţa la întocmirea planului de reorganizare şi 5% din sumele recuperate de la creditori în perioada de reorganizare.

GALERIE FOTO. Planul de reorganizare al Mediafax Group, în câteva capturi foto

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ex MFG ex MFG
    Ziarul Financiar, ca brand (cu extensiile de pe toate mediile), cred ca are o valoare de piata chiar mai mare decat valoare contabila neta/bruta mentionata mai sus si probabil ca in anii 2011-2014, luat separat (nu la intregul MFG), a fost produsul media cu cea mai mare marja de profit din piata interna. Multi ani a sustinut (in print) din veniturile aduse si o parte din brandurile MFG care au cam disparut in ultimii ani sau pe cele care urmeaza sa dispara: Descopera, ProSport, ProMotor, CSID, The ONE, Business Magazin etc.
  • anaeli anaeli
    Redresare? Nu prea cred. Cu atatea datorii si litigii?
  • Tibanu Tibanu
    slabe sanse sa te ridici pe un plan de business real... sa nu uitam scoala baietilor destepti
  • gabriela gabriela
    Numai un copil naiv mai poate crede ca la un ratio de 38 mil (datorii)/12 mil (valoare de piata) se mai poate salva ceva. Asta si tinand cont de faptul ca media/multimedia internationala sufera schimbari dramatice si in ritm alert in ultimii ani, si piata romaneasca este de o saracie cumplita pe segmentul asta.
    Cea mai mare teapa si-a luat-o ING (multumita prietenului negritoiu), si statul (multumita "mogulului" pe drepturi de autor si buchetelelor de...musetel). o companie care avea in 2014 cifra de afaceri de 15 mil eur si profit zero, se va redresa in 1240 de ani. E pacat, pt ca agentia de stiri este profesionista, la fel ZF, Descopera, Business magazin. Dar grandomania mogulului, cu "casa mare"(nenumarate iubite si foste neveste), stil de viata halucinant, si singurul din Romania care "face presedinti" si nu plateste taxe, a dus la ...faliment - cine crede in redresare e...copil
  • Catalin Catalin
    Cum naiba sa faca atatia bani Ziarul Financiar care anul trecut a produs doar pierderi? Dar lasa, ca anul asta va fi mai bine :))))
  • Bogdan Bogdan
    E bine, doar ca la sfarsit nu cred ca e vorba de sume recuperate de la creditori ;)

Trimite un comentariu

sus