Skip to main content

Irina Radu, TVR: “Evaluarea e necesară. Dacă un om produce cinci minute pe săptămână, e normal să primească salariu de 4.000 de lei?

 
Irina Radu, TVR:  “Evaluarea e necesară. Dacă un om produce cinci minute pe săptămână, e normal să primească salariu de 4.000 de lei?

PAGINADEMEDIATV. “Evaluarea în TVR este necesară”, a spus Irina Radu, directorul televiziunii publice, în interviul acordat Paginademedia TV. “Dacă o persoană îţi produce cinci minute pe săptămână, este normal să primească un salariu de 4.000 de lei?”, a continuat ea.

Publicitate

“Sunt mai multe variante posibile pentru TVR, depinde ce va alege Consiliul de Administraţie”, a explicat Irina Radu:

1. Facem producţii bune, programe de calitate şi vedem apoi ce bani mai rămân pentru salarii.


2. Plătim salariile, oamenii de acum şi vedem ce mai rămâne pentru producţii.

“Sunt viziuni diferite pentru planul de reorganizare, si daca nu pleaca nimeni acasa iti spun ca va fi nevoie de reorganizare”, a punctat preşedintele TVR. “Eu le voi propune ca pe primul loc să fie telespectatorul”, a adăugat ea.

Irina Radu:

"TVR este o companie ca toate celelalte, trebuie să funcţioneze după principiile oricărei companii. Dacă CA hotarăste că se plătesc cu aceşti bani doar salariile, aşa se va întampla. Opţiunea mea este să dau marfă la televizor, şi să fac audienţă. Televiziunile publice din Europa au un share mediu de 20%, iar noi doar 4% sau chiar mai putin."

“Va fi nevoie de reorganizare”, a spus Irina Radu. “Evaluarea este obligatorie conform legii. Acum că avem un Consiliul de Administraţie trebuie să pornim o evaluare a personalului. Evaluarea se face annual, dar noi nu am putut să o facem pentru că nu aveam un Consiliu de Administraţie. Din păcate televiziunea este supusă foarte multor reguli şi regulamente depăşite din punctul meu de vedere.”

Irina Radu:

“Evaluarea este necesară. Dacă o persoană îţi produce cinci minute pe săptămână, este normal să primească un salariu de 4.000 de lei? Pasul doi vor fi variantele de măsuri, ce facem, cum facem? Facem în aşa fel să reducem costurile şi să vedem ce personal are încărcare maximă.”

Preşedintele TVR a declarat că va milita pentru un post de ştiri public şi că insolvenţa “a fost doar una dintre variantele despre care am vorbit la un moment dat, dar mai sunt şi altele”.

Principalele idei ale interviului video acordat Paginademedia.ro de Irina Radu:

Despre banii plătiţi angajaţilor care au dat TVR în judecată:

S-a dus o sumă mare de bani, peste 10 milioane de euro, chiar spre 15 milioane de euro. Mai sunt cel putin 5 milioane de euro sigur de plătit.

Banii ăştia trebuie daţi, eu nu am condamnat faptul că oamenii şi-au cerut drepturile. M-am suparat pentru că angajaţii au fost învăţaţi să fie minţiţi de conduceri şi atunci nu au crezut când şefii instituţiei au zis că nu mai avem bani. Aceasta încredere trebuie recâştigată.

Despre relaţia cu EBU şi Jocurile Olimpice:

Problema cu EBU spre să fie rezolvată într-o săptămână – două. Pentru mine este un target urgent să reuşim să rămânem în EBU. Din EBU n-am fost încă eliminaţi şi sper să nu se întâmple. Eu cred că dacă noi ne putem ţine măcar o perioadă de esalonarea începută - care era de vreo 250.000 euro pe luna - până când ne luăm puţin vânt şi vedem încotro ne îndreptăm, nu ar mai fi o problemă.

Despre reorganizare:

Schimbarile de numar de personal nu trebuie sa devina obsesia noastra. Daca raman 1.000 de omeni dar rezultatul nostru este acelasi, se bucura cineva? Scopul meu este să avem rezultate, nu să reduc numărul de oameni. Pentru că dacă sunt 1.000 de oameni care fac acelaşi lucru la care nu se uită nici mama mea, de 86 de ani, atunci de ce mai muncim, de ce plăteşti tu abonamentul?

Despre relaţia cu Consiliul de Administraţie:

Cred ca am colegi intelepti care isi vor da seama ca lupta deocamdata s-a terminat şi că începem altă etapă în care trebuie să fim împreună. Dacă nu vom reuşi să lucrăm va fi confirmarea că sunt doar oameni numiţi politc. Aici se va ajunge. Se va putea vedea, după primele decizii, cine e pus politic şi cine ia hotărârile din punct de vedere profesional.

Despre Dragoş Pătraru:

Eu îmi doresc să rămână pentru că este un semn de libertate, chiar dacă mulţi colegi s-au supărat pe mine şi din motiv de Pătraru. Mie mi s-a părut un gest de curaj şi de libertate şi de lucru asumat. Stilul ăsta de a spune “vai, cum să spui pe postul tău despre tine?”.

Sigur că încerc să-l temperez pe Dragos, care râde şi spune “dacă şi tu mă cenzurezi...”. Nu, e vorba de a tempera şi a încerca să ajuţi TVR-ul să crească, nu să-l plesneşti şi să-I spui “eşti prost”. Adică, hai ajută-ne, fii alături de noi şi ajută-ne să creştem împreună. Adică el asta trebuie sa înţeleagă ca om venit din privat că într-o instituţie înţepenită în timp lucrurile nu se schimbă în 24 de ore, nu se poate.

Externalizări:

Eu cred că este absolut necesar sa meargem şi pe colaborări cu exteriorul, este obligatoriu prin lege. Noi acum suntem la limită cu procentul. Ne-am gândit să facem concurs de oferte pe bartere nu pe bani: punem la dispoziţie studio, cameraman, sunetist şi un numar de minute de publicitate. Daca nu au de unde să-şi găseasca banii, noi chiar nu avem.

Eugenia Vodă:

Nu a mai avut emisiuni noi , dar are un contract cadru în vigoare cu noi şi aşteptăm să se decidă când doreşte să ne mai livreze emisiuni. Ea nu mai este angajata noastră, dar a rămas în portofoliul nostru de vedete cu care ne mândrim. Noi o aşteptăm oricând şi domnia sa ştie lucrul acesta.

Relaţia cu Guvernul şi Parlamentul şi planuri pentru noi finanţări:

Eu cred că şi instituţiile Guvernului şi Parlamentului trebuie să fie convinse că ne facem treaba mult mai serios. Eu cred că toată lumea s-a convins că legea are foarte multe probleme. Ar trebui să se lucreze la posibilitatea de a avea mai multă libertate în a găsi surse de finanţare.

Arhiva poate fi folosita foarte mult. Am discutat sa jucam piese de teatru in noua cladire. Am luat în calcul o idee prin prin care telespectatorii pot comanda cadouri din arhiva TVR. TVR nu are nimic: cladirea cu studiourile, turnul, pamantul, sunt ale statului, noi doar raspundem de ele, le folosim.

VIDEO. Înregistrarea integrală a interviului cu Irina Radu.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Sile Sile
    Noroc cu Bugnar că ne-a tradus ce a vrut să spună șefa.
  • Tavy Tavy
    Faceti ceva cu sunetul in viitor..
  • Gabriel Bugnar Gabriel Bugnar
    Irina cunoaște, în detaliu, toate problemele/interesele TVR din interior și nu de acum ci de mulți ani, de foarte mulți. Are soluții. Depinde în ce măsură CA-ul o va ajuta sau nu (sunt câțiva oameni de televiziune în CA, din păcate, minoritari), și mai cu seamă depinde în ce măsură le va face față cohortelor de atârnători adunați de-a lungul vremii în schema TVR. Probabil că cel mai dificil și obositor lucru, până la legislație, proiecte, programe ș.a. va fi să facă slalom printre interesele de tot felul ale persoanelor/grupurilor de toate felurile, de la amante la partide, de la șmenari la sindicate, grupruri de presiune atât din interiorul TVR cât și din afară, astfel încât Irina să rămână pe poziție dar lucrurile să se schimbe. Cu alte cuvinte cam asta a vrut să spună. Rămâne de văzut cât va reuși să facă, dacă nu o va învinge sistemul (în altă variantă erau ”serviciile”). Onoare muncii!

Trimite un comentariu

sus