Skip to main content

Jurnalista turcă Nazli Ilicak, arestată după ce a fost atrasă cu o informaţie falsă oferită presei de poliţişti

 
Nazli Ilicak. Foto: twitter.com
Nazli Ilicak. Foto: twitter.com

Jurnalista turcă Nazli Ilicak, cel mai cunoscut nume din lista celor 42 de ziarişti pe numele cărora au fost emise mandate de arestare, se află în custodia autorităţilor. Ea a fost prinsă astăzi după ce poliţiştii au oferit mass-media o informaţie falsă conform căreia femeia, în vârstă de 72 de ani, s-ar fi aflat la Ankara, ceea ce a făcut-o să creadă că nu a fi fost observată circulând în Bodrum, scrie news.ro, care citează iha.com.tr.

Publicitate

Nazli Ilicak, fostă membră a legislativului turc, a fost căutată luni la mai multe adrese din Bodrum, fără succes. Marţi dimineaţă, la ora 06.30, Ilicak a fost arestată la Bodrum, unde venise de la Milas, un oraş din apropiere, cu maşina personală, condusă de un şofer. În maşină se aflau mai multe valize.

Jurnalista a fost supusă unui control medical, după care a fost dusă la poliţie.

Potrivit presei din Turcia, după emiterea mandatului de arestare pe numele său, Nazli Ilicak s-a ascuns la Milas, în locuinţa unor prieteni.

Poliţiştii au anunţat, în noaptea de luni spre marţi, că jurnalista ar fi la Ankara, pentru a face ca Ilicak să creadă că poate circula în zona oraşului Bodrum fără să fie prinsă. Maşina lui Ilicak a fost identificată de camerele de la intrarea în Bodrum, iar după scurt timp vehiculul a fost oprit de poliţişti şi jurnalista a fost arestată.

Nazli Ilicak este cel mai cunoscut nume de pe lista celor 42. Ea a scris de-a lungul carierei pentru mai multe ziare: Meydan, Hurriyet, Akşam, Yeni Şafak, Dunden Bugune Tercuman, T24, Bugun, Sabah, Takvim şi Bulvar.

În decembrie 2013, a încetat colaborarea cu Sabah după ce a cerut demisia unor miniştri ale căror nume au fost legate de un scandal de corupţie.

Din noiembrie 2015, a înfiinţat un ziar numit Ozgur Duşunce (Gândire liberă). A fost parlamentar din partea partidului islamist Fazilet (Partidul Virtuţii) din 1999 până în 2001, când partidul a fost închis.

Nazli Ilicak a criticat în mod repetat guvernul turc.

CONTEXT. Autorităţile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 42 de jurnalişti, după puciul eşuat care a dus la lansarea unor campanii guvernamentale de eliminare a opozanţilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, prin arestarea unui număr ridicat de militari şi poliţişti, precum şi prin demiterea academicienilor şi mai multor profesori turci.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iuli Iuli
    Dar pana la urma de ce a fost arestata?

Trimite un comentariu

sus