Skip to main content

Maşini, plasme, servicii de curăţenie, Cerbul de Aur. Cum s-au făcut achiziţiile TVR în ultimii 10 ani

 
Maşini, plasme, servicii de curăţenie, Cerbul de Aur. Cum s-au făcut achiziţiile TVR în ultimii 10 ani

Ce contracte a semnat TVR în ultimul deceniu? O selecţie a contractelor de achiziţie derulate de postul public într-o perioadă în care s-au rulat la conducerea instituţiei şase preşedinţi: 2,6 milioane de euro pentru 140 de autoturisme, servicii de recuperare a creanţelor "neîncasate la taxa pentru televiziune" în valoare de 2,5 milioane de euro, camere digitale, Cerbul de Aur.

Publicitate

Sunt doar câteva dintre contractele de achiziţii semnate de TVR în ultimii zece ani, potrivit unei selecţii realizate de RomaniaCurata.ro care a consultat informaţiile de pe SEAP - portal guvernamental e-licitatie.ro.

Reamintim că, ieri, DNA a demarat o verificare a activităţii Televiziunii Publice din ultimii zece ani. Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut conducerii Senatului rapoartele comisiilor parlamentare de anchetă privind evaluarea activităţii TVR din perioada 2005- 2015.

Potrivit solicitării DNA, documentele sunt necesare în vederea soluţionării unui dosar referitor la ”efectuarea de verificări cu privire la posibila săvârşire a unor infracţiuni cu ocazia încheierii de către reprezentanţii SRTV a unor contracte de prestări servicii”, mai scrie România Curată.

Site-ul precizează că "nu pretinde" că aceste contracte încheiate de TVR "sunt în atenţia DNA" şi că portalul "nu cuprinde perioada în care conducerea televiziunii a fost asigurată de Valentin Nicolau şi Tudor Giurgiu".

TOPUL contractelor încheiate de TVR, în ultimii zece ani, potrivit România Curată:

1) 23 septembrie 2014: TVR şi-a reînnoit parcul auto.

A semnat un contract de leasing în valoare de aproape 2,6 milioane de euro fără TVA !! pentru achiziţia a 140 de autoturisme. În medie, un autoturism achiziţionat de TVR în cadrul acestui contract a costat peste 22.000 de euro.

Contractul a fost adjudecat prin licitaţie de către societatea BCR Fleet Management SRL din Bucureşti, cu sediul într-un bloc din Piaţa Alba Iulia.
Vechile maşini ale TVR, majoritatea Opel, erau funcţionale, dar cu kilometraje foarte mari. Procedura de achiziţie a fost demarată sub mandatul lui Claudiu Săftoiu şi finalizată în mandatul lui Stelian Tănase.

Ce spune Curtea de conturi despre acest contract

Un control al Curţii de Conturi la TVR a constatat că acest contract de leasing nu a respectat principiile bunei gestiuni a patrimoniului TVR în condiţiile în care situaţia financiară a televiziunii publice era dezastruoasă.

Inspectorii au constatat că o parte dintre cele 140 de maşini nou achiziţionate „au fost repartizate către persoane cu funcţii de conducere a unor direcţii sau servicii din cadrul studioului central şi nu doar pentru activităţile/salariaţii care asigură efectiv activitatea de producţie a programelor de televiziune”.

2) Contract de 2,5 milioane de euro pentru servicii de recuperare creanţe prin încredinţare directă

11 noiembrie 2011: TVR achiziţionează cu aproape 2.500.000 de euro fără TVA servicii de recuperare a “creanţelor neîncasate la taxa pentru serviciul public de televiziune, precum şi a altor creanţe”.

Contractul este atribuit prin negociere directă către Mellon Romania, una dintre companiile de pe piaţa recuperărilor de creanţe. Şef al TVR în acea perioadă era Alexandru Lăzescu.

3) Servicii de închiriere car HD de la Bivolul Advertising SRL

21 august 2014: TVR închiriază un car HD pentru meciul Steaua-Ludogoret de la firma Bivolul Advertising SRL. Contractul în valoare de 38.500 de euro a fost atribuit prin încredinţare directă.

4) Camere de luat vederi de la o firmă din Braşov, abonată la contracte cu TVR

23 martie 2012: TVR cumpără 7 camere digitale de televiziune cu peste 255.000 de euro fără TVA.
Licitaţia a fost castigate de firma O-Video din Braşov. Contractul a fost atribuit în timpul administraţiei lui Alexandru Lăzescu.

12 noiembrie 2015: Aceaşi firmă din Braşov câştigă şi un contract privind achiziţia de camere HD şi alte echipamente video pentru studiourile locale ale TVR. Valoarea: aproape 45.000 de euro fără TVA. La conducerea TVR era instalată Irina Radu.

19 iunie 2008: firma O-Video livrează camere de studio în valoare de aproape 200.000 de euro. Şeful TVR la cea vreme era Alexandru Sassu.
De lungul anilor, firma O-Video a încheiat numeroase contracte de livrare echipamente de tv către postul public.

5) Peste 200.000 de euro prin încredinţare directă către o firmă din Otopeni pentru Cerbul de aur

august – septembrie 2008: TVR închiriază cu peste 200.000 de euro fără TVA echipamente de videoproiecţie, lumini şi sunet pentru Festivalul Cerbul de Aur.

Cele 6 contracte de închiriere au fost atribuite prin negociere către firma Paradigma Group din Otopeni. Compania aparţine lui Adrian Ionescu şi Cristian Singer. Şeful TVR la acea vreme era Alexandru Sassu.

6) 18 decembrie 2008: TVR cumpără plasme pentru videowall în valoare de aproape 400.000 de euro fără TVA de la firma Avitech Co SRL din Voluntari.

În 2015, firma Avitech din Voluntari a fost vizată de percheziţiile procurorilor DNA, alături de firma 2 K Telecom a lui Alexandru Ghiţă, fratele deputatului Sebastian Ghiţă. DNA viza un dosar programul Internet în şcoala ta în valoare de 33 de milioane de euro demarat de Ministerul Educaţiei în 2013.

7) 10 martie 2008: TVR achiziţionează servicii de curăţenie pentru suma de aproape 200.000 de euro fără TVA de la o firmă de bloc din sectorul 4 Bucureşti, Mivitrading SRL.

Firma era administrată de Mihai Balotă, un lider PDL din Bucureşti, fost consilier local la sectorul 3. Vezi aici.

30 aprilie 2015: Servicii de curăţenie pentru 1 an de la Hera Cleaning. 160.000 de euro fără TVA .

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cezar Cezar
    Sa n-o uitam pe *** Andreea Marin, care in cardasie cu Irene, actuala directoare a TVR, *** televiziunea poporului cu milioane de dolari si de euro. Speram s-o ancheteze si pe moldoveanca prefacuta ***!!!
  • Cassius Cassius
    Interesant ar fi sa se verifice cine a dat aviz de legalitate pe unele contracte si/sau cine a avizat juridic vorbind aceste contracte.Directorii intotdeauna au la indemana slujbasi dornici de afirmare si dispusi la orice" fapta buna" in folosul propriei persoane.In TVR *** ale sefilor e sport national.Sunt cateva persoane de o gretosenie colosala si de o obedienta rar intalnita adica niste slugoi nenorociti.Mingea e rotunda si faptele lor nu vor ramane ne rasplatite!!!Sa nu mai vorbim de angajarea unor neprofedionisti in ale finantelor fapt care se reflecta in situatia institutiei.Oameni pusi la comanda care doar executau fara sa comenteze!!!Pt un loc bine remunerat au acceptat orice.Dupa parerea voastra cam care este salariul brut al unui directoras de la TVR?
  • Dadi Bastardul Dadi Bastardul
    Redactia Sport, Enachescu si Todan, Champions League. Pierderea drepturilor pentru Liga 1 din cauza unei facturi nesemnate de dna contabil-sef Hura...Cosmin Cernat, sublicentiere competitii majore catre (au!) dolce sport....Hai DNA-ule! Trage de tine ! Poti mai mult....
  • Nani Dani Nani Dani
    Impresionant Dani. Doar ca fostii directori si directorasi de departamente au semnat contractele de mai sus.Oare simpli angajati au furat sau cei care au decis ce sa dea cui sa dea si de unde sa-si traga bani direct sau indirect? Ii cerceteaza cineva penal pe acestia? Nu. De ce? Pentru ca sunt oamenii sistemului.
  • Ghe Ghe
    Dani, sunt angajat al TVR și te asigur că 90% din angajați își doresc ca DNA-ul să-și facă treaba!
  • Dani Dani
    Impresionant cum toti fostii directori din TVR spun ca cercetarile DNA in TVR sunt binevenite. Practic toata lumea isi doreste ca DNA sa faca cercetari mai putin angajatii TVR care stiu cel mai bine ce si cum se faceau lucrurile acolo.

Trimite un comentariu

sus