Skip to main content

Radioul public, împotriva eliminării taxei radio-TV: Se ştie de când lumea că „cine plăteşte muzica o şi comandă”

 
Radioul public, împotriva eliminării taxei radio-TV: Se ştie de când lumea că „cine plăteşte muzica o şi comandă”

„Societatea Română de Radiodifuziune NU susţine adoptarea acestei poropuneri legislative”, este reacţia conducerii radioului public, ca urmare a deciziei PSD de a elimina taxa radio - TV, printr-un proiect de lege.

Publicitate

„Majoritatea serviciilor publice de media din Europa sunt finanţate prin plata unor taxe/contribuţii ale cetăţenilor, iar în ţările în care nu există această plată, independenţa editorială este afectată”, se arată într-o poziţie a radioului public, transmisă presei.

Argumentele postului public:

  • La nivelul anului 2015, veniturile din taxa pentru serviciul public de radiodifuziune au fost de 207 milioane de lei, reprezentând 48% din totalul veniturilor societăţii. Celelalte venituri proprii (publicitate, sponsorizări, concerte, Gaudeamus, prestaţii, etc) au însumat 24 de milioane de lei. Restul veniturilor de 196 de milioane de lei au fost constituite din alocaţii de la bugetul de stat, destinate plăţii serviciilor de transmitere a semnalului radio şi respectiv, funcţionării Direcţiei Formaţii Muzicale, Departamentului Radio România Internaţional şi Radio România Chişinău.
  • În contextul celor de mai sus, în cazul în care se anulează taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, efortul financiar suplimentar suportat de bugetul de stat pentru finanţarea Societăţii Române de Radiodifuziune ar fi de minimum 210 milioane de lei, neluând în calcul cheltuielile de capital, necesare pentru finanţarea investiţiilor SRR, estimate la circa 15 milioane de lei.
  • Nu se poate ignora faptul că taxa radio are ca scop finanţarea activităţii Radioului Public, ca serviciu public autonom de interes naţional, independent editorial, astfel că nu putem fi de acord cu cele consemnate în expunerea de motive, referitor la faptul că veniturile vor fi asigurate de la bugetul de stat în numele transparenţei şi al eficientizării.
  • Societatea Română de Radiodifuziune trebuie să rămână independentă editorial şi financiar, indiferent de partidele aflate la putere şi care ne guvernează, taxa radio fiind legătura esenţială între cetăţeanul plătitor şi serviciul public de radio prestat în numele lui şi pentru el.
  • În concluzie, nu suntem de acord cu propunerea legislativă privind eliminarea taxei radio, care odată aplicată va avea rapid ca urmare scăderea calităţii actului editorial în detrimentul cetăţenilor români, aducerea la zero a celor două instituţii media publice, încetarea existenţei noastre cu satisfacţia minoră a unei transparenţe şi eficienţe la nivel declarativ.
  • Se ştie de când lumea că „cine plăteşte muzica o şi comandă”! Vă rugăm, nu anulaţi singura legătură între publicul beneficiar şi serviciul public de radio.

Textul integral al Radioului Public, AICI

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iuli Iuli
    Ati uitat sa mentionati ca din banii Radio Romania seful SRR a zburat cu avionul cheltuind peste 110.000 lei +salariul si primele care si le facea lui si familiei de sarbatori si suveniruri din calatorii

Trimite un comentariu

sus