Skip to main content

Ioana Avădani: Frica, mecanismul din spatele ştirilor false. Dacă le induci frică oamenilor, îi poţi controla, îi poţi conduce mai uşor

 
Ioana Avădani, director CJI
Ioana Avădani, director CJI

Ce legătură este între politică, frică şi ştirile false? "Frica este un agent condiţionant foarte puternic", spune Ioana Avădani, CJI.

Publicitate

Ioana Avădani:

“Este un mecanism foarte bine studiat şi documentat în psihologie, utilizat şi în mass media şi în politică, este mecanismul de stârnire a fricii. Frica este un agent condiţionant foarte puternic. Dacă le induci frică oamenilor, îi poţi controla, îi poţi conduce mai uşor. Frică nu neapărat de tine, ca instrument al acţiunii, ci, de regulă, frică de elemente din afara societăţii, din afara universului lor cunoscut.”

Declaraţiile au fost făcute la emisiunea Oraşul vorbeşte, de la Radio România Cultural

Ce diferenţă este între False News şi Fake News? E o nuanţă, explică Ioana Avădani, CJI, între false news - informaţia greşită care este pusă în circulaţie din greşeală sau din nepricepere şi Fake news - ştirile contrafăcute, care sunt gândite în scopul manipulării.

În cursurile pe care le facem noi cu liceeni şi cu profesorii de liceu, una din ideile fundamentale pe care le propagăm este aceea că dacă informaţia este prea frumoasă pentru a fi adevărată, ea nu este adevărată. Dacă ceva care se potriveşte ca o mănuşă gândirii tale, atunci este cu atât mai important să devii reticent, să fii critic.

Să te uiţi după surse, să te uiţi ca aceste surse să fie legitime şi să te uiţi ca aceste surse să fie independente, că dacă primeşti aceeaşi informaţie din şapte surse care sunt “surori de sânge” este tot o sursă nu sunt şapte. pentru a face acest exerciţiu trebuie în primul rând să fii conştient că există un pericol şi trebuie să ştii că există instrumente care te pot ajuta şi în al treilea rând să fii dispus să faci acest exerciţiu de a da măcar un click pe linkurile care îţi sunt aduse ca argumente.”

Cum pot fi combătute astfel de ştiri? Ce se poate face? " Devine din ce în ce mai importantă educaţia publicului", spune Ioana Avădani, director al Centrului pentru Jurnalism independent.

“A vedea un neadevăr circulând în spaţiul public fără să iei poziţie te face părtaş la difuzarea acelui neadevăr”, a continuat Ioana Avădani. Aici revin încă o dată la ideea educaţiei pentru mass-media, de receptare critică a mesajului media sau în general al mesajului public, pentru că pentru a putea semnala ştirile false sau contrafăcute trebuie să ai un anumit simţ.

Ioana Avădani:

“Devine din ce în ce mai importantă educaţia publicului. Aş vrea să prind o nuanţă pe care vocabularul englez o prinde la nivelul vocabularului, între false news şi fake news, între informaţia greşită care este pusă în circulaţie din greşeală sau din nepricepere şi ştirile contrafăcute, care sunt gândite în scopul manipulării.

A vedea un neadevăr circulând în spaţiul public fără să iei poziţie te face părtaş la difuzarea acelui neadevăr. Aici revin încă o dată la ideea educaţiei pentru mass-media, de receptare critică a mesajului media sau în general al mesajului public, pentru că pentru a putea semnala ştirile false sau contrafăcute trebuie să ai un anumit simţ.”

Este necesar ca publicul să fie responsabilizat la nivel individual, spune Avădani. Un lucru important, când reţelele sociale au luat un avânt mare faţă de presa profesionistă, care pierde tot mai mult la capitolul credibilitate.

Ioana Avădani, CJI:

“Din păcate presa profesionistă este în dezavantaj faţă de reţelele sociale, care au o putere de influenţă cu mult mai mare. De asemenea, este demonstrat prin studii că oamenii sunt mai degrabă dispuşi să creadă informaţii care le parvin de la oameni ca ei, decât informaţii care vin de la o autoritate, fie ea politică sau ştiinţifică.

Reţelele sociale sunt create din indivizi ca noi. Este un act pe care ar trebui să îl facem, în momentul în care întâlnim o informaţie eronată, să lăsăm un comentariu, un link de referinţă, prin care măcar să îi lăsăm pe ceilalţi să înţeleagă că se află în faţa unei greşite sau manipulatoare. Nu ştiu dacă vom destabiliza centrul de gerutate dar măcar ştim că fiecare dintre noi face ce îi stă în putere.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus