Skip to main content

Membru CNA: Cazul România TV, pe masa CNA „în cel mai scurt timp”

 
Membru CNA: Cazul România TV, pe masa CNA „în cel mai scurt timp”

Reacţie publică a unui membru CNA în cazul România TV - înregistrările lui Sebastian Ghiţă. „În cel mai scurt timp rapoartele de monitorizare vor fi prezentate Consiliului, spre dezbatere în şedinţă publică”, a precizat Valentin Jucan, membru CNA.

Publicitate

Ironia face că, anunţul membrului CNA vine chiar în ziua în care forul audiovizual ar fi trebuit să aibă şedinţă, însă nu se ţine din cauza lipsei de cvorum. CNA are 11 membri, iar pentru ca o şedinţă să se poată desfăşura este nevoie de cel puţin opt.

Jucan precizează că în ce priveşte înregistrările lui Sebastian Ghiţă, difuzate în serial la România TV, până la acest moment Consiliul a primit o sesizare de la Direcţia Naţională Anticorupţie, dar şi alte sesizări din partea CNA sau din partea publicului.

Totodată, acesta a mai precizat că nu se poate antepronunţa în ce priveşte încălcările postului România TV, însă „din informaţiile analizate până acum reiese faptul că sunt puse serios sub semnul întrebării norme fundamentale ca: informarea corectă a publicului, respectarea dreptului la propria imagine şi aplicarea principiului “audiatur et altera pars”.”

„Va fi important de stabilit dacă există date care să arate faptul că radiodifuzorul în cauză nu îşi mai îndeplineşte misiunea cu bună-credinţă şi dacă prin eventualele sale acţiuni nejustificate a fost adusă atingere autorităţii de stat”, a încheiat membrul CNA.

Comunicatul integral a lui Valentin Jucan, în continuare:

În ultimile săptămâni, presa din România a dezbătut intens conţinutul unor înregistrări difuzate de un post de televiziune, conţinut care face referire la instituţii publice şi persoane aflate la conducerea acestora.

Raportat la deontologia jurnalismului dar şi la prevederile Legii audiovizualului numărul 504 din 2002, informaţiile în cauză au generat critici justificate, veridicitatea şi/sau probitatea acestora fiind serios puse la îndoială.

Până în acest moment, în legătură cu înregistrările menţionate, Consiliul a primit o sesizare din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – D.N.A. dar şi alte sesizări din partea membrilor C.N.A. sau din partea publicului.

În cel mai scurt timp rapoartele de monitorizare vor fi prezentate Consiliului, spre dezbatere în şedinţă publică.

Mulţi jurnalişti au solicitat detalii în legătură cu posibilele încălcări ale legislaţiei audiovizuale.

Ca în orice decizie care presupune o deliberare colectivă, este bine să nu existe antepronunţări.

Totuşi, succint, se poate afirma că din informaţiile analizate până acum reiese faptul că sunt puse serios sub semnul întrebării norme fundamentale ca: informarea corectă a publicului, respectarea dreptului la propria imagine şi aplicarea principiului “audiatur et altera pars”.

Subliniez faptul că C.N.A. poate verifica înregistrările numai din punct de vedere al modului în care au fost difuzate, verificate şi folosite de către postul de televiziune, nu şi din punct de vedere al confirmării conţinutului lor, această etapă intrând în competenţa instituţiilor judiciare şi de securitate ale statului român.

De asemenea, va fi important de stabilit dacă există date care să arate faptul că radiodifuzorul în cauză nu îşi mai îndeplineşte misiunea cu bună-credinţă şi dacă prin eventualele sale acţiuni nejustificate a fost adusă atingere autorităţii de stat.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • albanic albanic
    Cat de ”plastic” s-a pronuntat fosta sefa CNA despre șeful Comisiei de Cultură : ”*** de Giorgica Severin ” putem noi s-o contrazicem ?
  • Ioana Ioana
    Nu e vorba de incalcarea dreptului la libera exprimare. Aici e vorba de o dezinformare repetata (minciuni prezentate ca adevaruri) facuta in interesul anumitor grupuri politice.
  • tbancu tbancu
    petrisor ai deconspirat ordinul de zi pe unitate
  • doar eu doar eu
    @geo libera exprimare..da!
    dar aici e prea de tot!!!
    @obi îmi poți explica din nou?ca nu am inteles.
  • obi obi
    s-a suparat sistemul ca a picat coldea si e vanata kovesi si hop, din tufe slu.g.a sa execute rtv-ul ! care are bube, dar nu difuzarea casetelor este una dintre ele. cand o televiziune va fi inchisa la cererea unei institutii de forta, ala va fi momentul the end democracy !
  • geo geo
    Să înțelegem că dreptul la liberă exprimare nu mai este garantat prin Constituție, în această țară...
  • doar eu doar eu
    @livia pila Si ce daca?daca nu herjeu tot altii vor închide rtv la un moment dat...sper ca cât mai repede....asteapta doar...sau nu iti convine?!
  • dan andrei dan andrei
    Oricum, e ceasul al 14-lea.
    Important e sa nu se mai taraganeze la nesfarsit.
  • livia pila livia pila
    Si cum va vota oare numitul HERJEU RADu, fost slujbas al fugarului Ghita? Tare onorabil acest Herjeu! Un stingist. A i se citi rusinoasele, descalificantele postari pe FB;

Trimite un comentariu

sus