Skip to main content

Pătraru somat pentru ce a zis despre BOR: „Teodosie ăsta trebuia luat cu mascaţii de barba aia şi dus la izolare şi amendat”

 
Pătraru somat pentru ce a zis despre BOR: „Teodosie ăsta trebuia luat cu mascaţii de barba aia şi dus la izolare şi amendat”

CNA. Dragoş Pătraru a fost „avertizat” de Consiliul Naţional al Audiovizualului, pentru nişte comentarii pe care le-a făcut la adresa Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Publicitate

Forul audiovizual a sacţionat postul Prima TV şi emisiunea Starea Naţiei cu o „somaţie publică” (adică un avertisment).

Ediţia în cauză, de la jumătatea lunii martie, a avut printre subiecte şi momentul în care Arhiepiscopul Tomisului (Teodosie) a împărtăşit zeci de persoane cu aceeaşi linguriţă.

Totul venea în contextul pandemiei de coronavirus, care începuse să se resimtă şi în ţara noastră, iar autorităţile recomandau preoţilor să evite astfel de practici.

Somaţia a venit din partea Dorinei Rusu, însă nu a fost singura. O amendă mult mai are, de 10.000 de lei, a fost propusă de Radu Călin Cristea, care a fost foarte vehement pe acest subiect.

Ceea ce spune acest domn sunt lucruri absolut impardonabile.

Sunt aşa nişte imaginaţii ieşite din zonă intestinală, decât din cea cerebrală, în care îşi permite să împrăştie cu toate fecalele de pe lume nişte idei, nişte valori, nu neaparat nişte valori, care-l enervează”, a spus Cristea.

Propunerea Dorinei Rusu a trecut cu şase voturi, în timp ce amenda n-a mai fost susţinută, în final, de niciun alt membru. Chiar şi Cristea, în turul al treilea al votului, a optat pentru somaţie.

Dorina Rusu:

„Şi eu cred că Dragoş Pătraru a greşit în cazul de faţă. Trebuie să ai respect pentru valorile şi credinţele celorlalţi. Nu ofensează doar reprezentanţii Bisericii, ci şi pe cei care cred.

Au fost şi alţi prelaţi care au exagerat şi care au greşit, care nu au respectat normele, dar conducerea BOR a tratat cu decenţă problemele în perioada aceasta”, a punctat aceasta.

Ce a spus Pătraru? - „Teodosie ăsta trebuia luat cu mascaţii de barba aia şi dus la izolare şi amendat”

- Alo, popii! Gata bă! Ninja, gata mă! Gata! Oare cât îşi imaginează oamenii ăştia că ne vom mai ruga de ei? Oare cât îşi imaginează că virusul, când ajunge în dreptul bisericii, îşi face o cruce mare şi trece mai departe? Deja au imaginea unor inculţi dăunători! A unor deliranţi, care pun în pericol viaţa oamenilor!

- Teodosie ăsta trebuia luat cu mascaţii de barba aia şi dus la izolare şi amendat şi făcut dosar şi gata

- Arde frate toată planeta, mor oameni ca la nebuni peste tot în lume, iar dilimache ăsta plimbă linguriţa prin gurile enoriaşilor! Nu?

- Chiar, băieţii, preoţii, să luaţi o pauză de la meditaţii de alea, corp la corp cu tinerii de la Seminar, da!? De data asta se pot transmite boli mult mai grave decât...

- Sincer, sincer m-aş fi aşteptat să-l văd pe „preafericirea sa”, „preaînalt managerul” Daniel, ieşind în faţa oamenilor şi spunând că Biserica pune la dispoziţia statului toate resursele, pentru ajutorul bolnavilor! Au hoteluri, au bani, au mâncare, au de toate!

- Omul ăsta (n.r - Patriarhul), n-a apărut la nicio televiziune, de când a fost ales! Adresează-te cumetre, neamului! Că neamul vă dă bani să umblaţi în limuzinele alea, neamu' v-a placat cu aur pe toţi!

Radu Călin Cristea, despre comentariile lui Pătraru: „Sunt nişte imaginaţii ieşite din zonă intestinală, decât din cea cerebrală”

Cel mai categoric om din CNA, pe acest subiect, a fost Radu Călin Cristea. Acesta a spus, în şedinţa de astăzi:

Radu Călin Cristea:

„Cred că este o emisiune care poate fi socotită un model de defăimare cu premeditare. Nu trebuie să fii nici ateu, nici creştin militant ca să înţelegi că există o măsură în toate. Ceea ce spune acest domn sunt lucruri absolut impardonabile.

Sunt aşa nişte imaginaţii ieşite din zonă intestinală, decât din cea cerebrală, în care îşi permite să împrăştie cu toate fecalele de pe lume nişte idei, nişte valori, nu neaparat nişte valori, care-l enervează.

Eu cred că există o măsură şi decenţă şi în interiorul unei emisiuni de tip pamflet. Ceea ce spune despre Biserică, despre capii Bisericii sau felul în care s-a comportat Biserica sunt lucruri inacceptabile prin radicalismul aproape insuportabil al opiniei sale.

În al doilea rând, cred că este vorba despre un jurnalist care patinează la suprafaţa informaţiei, care nu are habar ce ar însemna un background. Ca să te adresezi aşa justiţiar, făcând praf tot ce înseamna BOR, e un curaj al unui personaj, în ultima instanţă, iresponsabil.

Mi se pare extrem, extrem de grav. Vreau să propun o amendă pentru acest domn care sare mereu calul”, a subliniat Cristea.

Cristea a propus o amendă de 10.000 de lei, care însă nu a fost susţinută de niciun alt membru al forului.

Au votat pentru somaţie: Dorina Rusu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Alexandru Kocsis, Gabriel Tufeanu şi Nicolae Bălaşa.

Legislaţie - Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Marius Marius
    Ce sa spun, repede sa nu ne luam de BOR, parca mai inseamna ceva BOR in Romania, in afara de prostie si primitivism... Apucati-va de Buddhism, de altele, lasati astea cu biserica ca oricum la noi sunt de fatada... li s-a dus vremea...
  • Claudiu Claudiu
    Despre ce valori vorbim in aceasta tara ?Despre acesti presupusi "mesagerii" ai lui dumnezeu acestui zeu inventat acum cateva mii de ani?! Am ajuns la concluzia ca acest Daniel, patriarh ...stie foarte bine situatia si e uns cu toate alifiile si cu mir-ul lor cel prea sfant ca aceast virus exista doar in mintea celor bolnavii si cu interese meschine..Mai oameni, cat aveti degand sa mai stati in acel con de prostie..Chiar va place sa va scaldati in atata prostie si manipulare.. Singuru' scop acestui om e sa va trezeasca din aceasta letargie in care sunteti de cel putin 30 de ani.. Acest CNA e doar o unealta a inchide gura celor care au intentia de a le strica jocu' altora care vor doar sa-si urmeze interesele..si voi sunteti doar partasi nici decum victime..singura voastra scuza e prostia dar asta nu va scuza de nimic..
  • Elena Anton Elena Anton
    Mi se pare sub demnitatea mea să comentez niște afirmații făcute la comandă!Avem libertatea de exprimare garantată de Constituție,dar,ea trebuie făcută de oameni care tb.să îndeplinească niște condiții:să aibă cei 7ani de acasă,să fi făcut școala Învățând pe brânci,nu la FF. sau cu plicul.Oamenii adevărați,culți,civilizați nu pot avea un vocabular mârlănesc și nu și-ar permite să nu respecte credința unor oameni;e i chestiune de noblețe intelectuală de a accepta ceea ce te depășește sau nu înțelegi.E,de fapt,diferența dintre un prost și un om inteligent:inteligentul,are limite,pe când prostul le știe pe toate!
  • Maria Maria
    De ce sa fie somat ca spune adevarul in plina pandemie D.Daniel a iesit sa vorbeasca cu poporul nu de ce?Nu mai am incredere in biserica ortodoxa romana .
  • Misu Misu
    Intrebarea mea este: popa ala sa' luat amenda sau dosar penal pentru "Zădărnicirea combaterii bolilor ". Daca nu de ce nu se autosesizeaza Politia, Jandarmeria, Politia Locala, Paznicu' din colt, asa cum s-a autosesizat CNA -ul???
    Stiu ca e retorica intrebarea dar poate se vor sesiza, macar acum, fiecare cu cate 20000 sau mai bine dosar penal. Alti au dosar pentru mult mai putin in perioada asta (stare de urgenta).
    Imi plac la nebunie "cerdinciosi" care au tot timpul (*** ) cuvinte frumoase la adresa celor care au o alta religie/confesiune/credinta.
  • Costin F Costin F
    43.625 de angajați remunerati din fonduri de stat in 2018 (bor) .. inevitabil apara cate un domn monique . Diversiunea si viclenia au invatat-o la scoala de popi .
  • monique monique
    Nimeni nu este infailibil. Sigur că avem libertatea cuvântului, sigur că avem nevoie de conștiințe lucide care să mai sune din clopoțel pentru trezirea opiniei publice, dar există și reversul: o realitate a credinței (și nu-mi pasă de cei care atribuie asta evului mediu sau superstiției) care transcende orice realitate materială văzută, auzită și pipăită. Și aici se află fundamentul problemei noastre, a zâzaniei naționale. Unii înțeleg, alții nu. Dacă fiecare jucător pe scena publică s-ar opri puțin să se șteargă pe încălțări atunci când se află în pragul unui tărâm neexplorat de el, ar fi mai puțin război.
  • Ioto Ioto
    Nu se putea să nu se lege cineva de pătraru. DA, le are și el pe ale lui, dar este genul de om care ți le spune în față. Și cred că asta i-a deranjat pe cei de la bOR și CNA. Pe lângă mulți alții care doar dau din gură, Pătraru chiar încearcă să ajute oamenii cum poate cu rubrica ceasul bun. La asta nu se gândesc toți credincioșii vieții. Nu? Dacă pătraru dispare dinteleviziune, va rămâne online. El cu timpul și-a consolidat o bază de urmăritori care îl vor urma pe orice cale media. DA, faza cu lingurița a fost de prost gust din partea acelor preoți. Pătrarule! Capu sus!
  • Costin F Costin F
    Janett , ultima parte a postarii tale confirma faptul ca unii au ramas in evul mediu . Acum ca unii nu vad intreaga imagine cu superstitiile .. e dovada ca niste oameni f destepti acum ~2k anii si-au facut temele bine . Spor la pupat oase .
  • Janett Janett
    Rusine lui Patraru pentru cuvintele urite adresate BOR, rusine celor care au făcut comentarii răutăcioase la adresa preoților, bisericii, credincioșilor ortodocși. Cu ce drept loviți voi in BOR, in oamenii credincioși? A venit cineva și v-a băgat lingurița cu sf împărtășanie, in gura, cu forța? De unde pina unde ca cei care sunt credincioși trăiesc in evul mediu? Sa va arate Dumnezeu calea cea dreapta, ca de mult sunteți pierduți in pustie, mina in mina cu satana.
  • Șerban Șerban
    @Vitel Romeo ce text *** și *** ai scris tu aici. Ce dovadă ai tu că nu s-a îmbolnăvit nimeni de la împărtășanie, când nici măcar nu sunt declarate toate cazurile din România? Cine ti-a zis ție asta de ești așa sigur pe tine? Și despre ce azil de leproși vorbești tu mă acolo? Băi nene, asta e boală tratabilă, nu ții bolnavul in azil într-o biserică. Dacă chiar exista așa ceva de atâția ani cum zici matale, e grav. Și ce a făcut mă preotul ăla de la Suceava?! A construit un azil?! Dacă poți sa confirmi tot ce ai scris tu cu niște articole din surse sigure (nu ortodoxinfo & co) te rog, fa-o. Dar mă îndoiesc că poți să faci asta.
  • Gigi Malene Gigi Malene
    Trebuia amendat! Oricât te ar deranja BOR nu ai dreptul sa jignești.
    Aceasta emisiune ce scop are ca blamează pe toată lumea.
  • Vitel Romeo Vitel Romeo
    Stimabile Ion Furtuna,primii care trebuiau să ajungă in spital ,trebuiau să fie preoții ,care după ce au fost credincioșii împărtășiți ,au consumat Sf.Impartasanie rămasă în Sf.potir.
    In al doilea rând ,din multe zeci de credincioși împărtășiți cu aceeași lingurița ,câți s-au îmbolnăvit?Sau crezi că presa scuipătorilor de Biserica ,nu a urmărit perioada de posibilă incubație ,de doua săptămâni, să vadă cine s-a îmbolnăvit ?Eu îți spun precis !
    Nimeni ,nici clerici nici mireni nu
    s-a îmbolnăvit de la Sf.Impartasanie .Și daca tot nu ai nimic sfânt în d-ta,mergi la parohia cu azilul de leproși și vei vedea preotul care de zeci de ani ,termina Sf.Impartasanie ,după ce împărtășește leprosii și care e neatins de *** atât de molipsitoare .Mai privește și la toți preoții și credincioșii care la cele două slujbe făcute afara ,în Martie ,s-au împărtășit ,atrecut o lună de atunci .Câți preoți sau credincioși s-au îmbolnăvit? Nici unul ,din multe mii la nivel de țară .Ce înseamnă asta ,simpla întâmplare?
    Deasemenea ,cazul ierarhului bolnav de la Suceava care a contractat virusul de la desele vizite pe care la făcea la azilul de bătrâni și acela construit chiar și cu brațele sale.S-a împărtășit cu preoții și un diacon ,șase la număr și niciunul dintre coslujitori nu a fost găsit pozitiv,decât unul care nu slujise și nu se împărtășise cu dânsul in acele zile .De-asta ce mai spui ?
    Chiar și orice preot împărtășește contagioși muribunzi ,cu zecile ,poate și mai mulți .Ar trebui deci măcar spitalele sa fie pline de ei daca nu și cimitirele și nu e așa.
    Un singur lucru, într-adevăr, grăbește
    sfârșitul preoților :prostia celor ca
    d-ta ,care este un mare necaz ,nu numai pt. societate ci și pt.dansii!
  • Adrian Adrian
    PATRARU este un inteligent asimtomatic. Se crede dreptatea întruchipată. Nu spun mai mult, decât ca nu a făcut purici pe la nici o televiziune. În doi ani Va dispărea ca si gripa aviara.
  • Șerban Șerban
    Eh, uite asta se poate numi cenzură. Pentru că o CNA somează un jurnalist pentru prezentarea măgăriilor făcute de o autoritate care, neoficial, are mai multă putere decât statul. El nu a atacat în niciun fel religia ortodoxă, ci "reprezentanța" ei în România. Și deși emisiunea e difuzată la un program care-i permite sa vorbească mai colorat, păstrează totuși un vocabular, să zicem la limita bunului simț. Aviz practicanților ortodoxiști care comentau mai jos, lăsați jurnaliștii adevărați să-și facă treabă, și nu mai susțineți site-uri propagandiste ce nu au nicio legătură cu religia asta.
    @Giulia Sunt șocat de cât de blând e algoritmul de moderare al acestui site. Pentru comentariul ăsta meritai chiar o bancare.

Trimite un comentariu

sus