Skip to main content

Prima emisiune dedicată romilor ajunge la B1 TV, după 18 ani de la lansare. Se va numi Romi pentru România. Când începe şi ce implicare are Vali Rupiţă (fost regizor la Chestiunea Zilei)?

 
Emisiunea Romi pentru România este produsă şi realizată de Monica Cornea şi de soţul ei, Vali Rupiţă - fotografii: arhiva personală
Emisiunea Romi pentru România este produsă şi realizată de Monica Cornea şi de soţul ei, Vali Rupiţă - fotografii: arhiva personală

O nouă emisiune în grila postului B1 TV: una dedicată romilor. Este vorba despre Romi pentru România, care va debuta la 3 septembrie. Echipa realizatoare nu este, însă, şi ea la debut, ci este una cu state vechi: Vali Rupiţă (fost regizor secund şi la Chestiunea Zilei), soţia sa, Monica Cronea, şi Nicu Păun, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa”.

Publicitate

Emisiunea va fi difuzată de postul B1 TV în fiecare duminică, de la ora 10.00 la ora 11.00.

Romi pentru România este produsă de Departamentul Mass Media al Asociaţiei Partida Romilor „Pro-Europa”, coordonat de Vali Rupiţă. Realizatoarea emisiunii este Monica Cornea.

Echipa emisiunii este formată din 25 de jurnalişti.

Producătoarea Monica Cornea: „Ne mândrim cu oameni cu experienţă în televiziune, reporteri, redactori, operatori imagine, editori de montaj, dar şi cu actorii Zita Moldovan şi Sorin Sandu, care vor realiza reportaje pe teren”, explică Monica Cornea.

„Acest proiect a luat fiinţă la iniţiativa lui Nicolae Păun, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa, care şi-a dorit foarte mult să arate cât de diversă este minoritatea romă şi cât de multe aspecte ce ţin de cultură sau tradiţii nu sunt cunoscute încă publicului larg.

Întotdeauna ne-am dorit ca prin această emisiune să mergem dincolo de prejudecăţi şi să arătăm tuturor că minoritatea romă are pentru ce să fie apreciată. Sper ca atât telespectatorii fideli, cât şi cei care abia ne descoperă, să observe acest lucru şi, de ce nu, să-i facă şi pe alţii să privească în jur cu mai multă înţelegere şi empatie pentru semeni”.

Istoricul emisiunii TV despre romi – a împlinit 18 ani

  • Prima emisiune TV dedicată romilor este un proiect iniţiat de Vali Rupiţă şi de Nicu Păun, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” şi deputat din partea acestui partid în Parlamentul României.
  • Atunci când şi-au dat seama că au nevoie de un membru al echipei care să fie producător, au cooptat-o în echipă pe Monica Cornea. „Aşa am ajuns să fim o familie”, a mărturisit aceasta, care s-a măritat cu Vali Rupiţă în 2008.
  • În perioada 2005-2012, emisiunea a fost la OTV şi s-a numit Caravana romilor. „Atunci OTV a fost prima şi singura televiziune care a difuzat o astfel de emisiune, dedicată romilor”, a spus Monica Cornea.
  • După ce au părăsit OTV, echipa a mutat emisiunea, cu un alt titlu, Şi eu m-am născut în România, la postul Prima TV, unde s-a difuzat în perioada 2012-2014.
  • În perioada 2014-2023 emisiunea s-a mutat, sub titlul Din viaţa romilor, în grila de programe a postului Naţional TV, unde a stat până primăvara aceasta.
  • „În 18 ani de emisiune am realizat peste 1.000 de ediţii, s-au scurs aproximativ 2.300 de ore de emisie, în platou şi pe teren am intervievat peste 10.000 de persoane. Am realizat sute de reportaje cu poveşti de viaţă care inspiră şi cam tot atâtea cu meşteşugari din comunităţile de romi din ţară. Ne-au trecut pragul studioului de la politicieni, profesori, activişti şi artişti, până la personal diplomatic şi chiar ambasadori”, spune Monica Cornea.

Ce aduce emisiunea nou, faţă de prezentarea de la Naţional TV

„Venim şi cu lucruri noi, dar păstrăm câteva rubrici pe care telespectatorii le îndrăgesc foarte mult.

Vom realiza mult mai multe materiale din ţară, unde vom vizita comunităţile de romi şi vom face cunoscută realitatea din vieţile acestora, atât cu bune, cât şi cu rele. Nu multă lume cunoaşte neajunsurile celor de lângă noi, la fel cum nu multă lume cunoaşte potenţialul pe care aceste comunităţi le au.

Ne propunem să arătăm că minoritatea romă nu este un grup ermetic, ci este atât o parte activă a societăţii româneşti, cât şi o componentă a diversităţii europene, cu puternice rădăcini istorice şi cu o identitate bine conturată în tot acest context cultural european.

În fiecare ediţie vom avea Info Rom, un grupaj scurt de ştiri şi informaţii relevante pentru minoritatea romă, dar nu numai. Vor fi ediţii cu dezbateri pe teme de interes şi de actualitate, dar şi ediţii cu reportaje şi materiale realizate în comunităţile de romi dintr-un anumit judeţ. Prezentăm cazuri sociale, ne adresăm autorităţilor locale atunci când identificăm nereguli, vizităm familii de romi, vedem ce preocupări au tinerii, promovăm meşterii tradiţionali sau artiştii pe care îi întâlnim.

Desigur, păstrăm în cadrul emisiunilor noastre cea mai îndrăgită rubrică, respectiv Romul de 10, unde telespectatorii noştri vor putea afla poveştile de viaţă ale celor care ne demonstrează de fiecare dată că ambiţia, talentul, munca şi înţelepciunea duc de fiecare dată către reuşită”, se arată în comunicatul de presă transmis de echipa realizatoare.

Carte de vizită Monica Cornea

  • În 1996, a păşit pentru prima dată într-o televiziune, Amerom TV, ulterior devenită Prima TV, unde a lucrat timp de 9 ani. A fost apoi producător la Realitatea TV şi la postul de business The Money Channel.
  • Din anul 2005, Monica Cornea produce emisiuni de televiziune pentru minoritatea romă, alături de soţul său, actorul şi regizorul Vali Rupiţă.
  • A absolvit Facultatea de Comunicare si Relaţii Publice în cadrul SNSPA şi are un master în Mass-Media şi Comunicare Socială.

Carte de vizită Vali Rupiţă

  • Valentin Cristian Rupiţă, cunoscut publicului drept Vali Rupiţă, a absolvit Universitatea Media, Facultatea de Cinematografie şi Televiziune, secţia Regie Film şi TV.
  • Este actor, regizor, producător TV, producător muzical şi realizator de emisiuni de televiziune şi de radio.
  • A activat şi ca solist vocal, interpretând atât muzică lăutărească, precum şi muzică uşoară şi cover-uri (după piese celebre din repertoriul altor artişti, n.r.).
  • În prezent, coordonează Departamentul Mass-Media al Asociaţiei Partida Romilor „Pro-Europa”, organizaţia reprezentativă a minorităţii rome în Parlamentul României.
  • Încă din anul 2005 a realizat împreună cu echipa sa emisiuni şi alte produse media dedicate promovării culturii şi tradiţiilor etniei rome.
Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus