Skip to main content

PAGINA DE EPOCĂ: Tragediile iernii la ţară şi moravurile politice. România, "cea mai fericită dintre ţări"

 

29 ianuarie 1914: “Toate merg de minune în ţara noastră, cea mai fericită dintre ţări”. Un final ironic al articolului Moravuri politice, un fel de “Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul”, al lui Mircea Badea.

Publicitate

Moravurile politice - fuga oportunistă de la un partid la altul - se dovedesc a fi perene. Voi reveni asupra lor, după ce detaliez subiectul zilei de 29 ianuarie 1914: Tragediile ienrii la ţară. Un articol scurt, dar tulburător, despre o dramă dintr-un sat din Bacău: lupii au sfăşiat un prunc. Fără poză, dar cu o ilustraţie aproape cât toată prima pagină:

coperta-lupul

O poveste de patru coloane mici, dar de impact. Câteva fragmente:

"Una din aceste fiare turbată de foame s-a rătăcit prin curtea unei case ţărăneşti, uşa tindei era deschisă, un prunc nenorocit se afla într-o albie lângă vatră. Cine poate descrie groaza şi durerea sărmanei mame, când atrasă de ţipetele copilului a eşit din odae şi a văzut fiara fugind cu pruncul în dinţi."

"Când sătenii au prins de veste, când s-au pornit în goană după lup, au găsit la o cotitură a drumului scufiţa, cârpele, craniul mic şi bietele oase însângerate."

1914: „Niciodată nu este vorba, la trecerea de la un partid la altul, de principii.” Sună cunoscut?

Traseiştii politici cer funcţii pentru rude. Puterea atrage oportuniştii, "transfugii". Principiile nu sunt nicăieri. Se întâmpla în 1914, se întâmplă şi în România anilor 2000. Pentru că, scria inspirat jurnalistul vremii, "Jocul acesta se repetă cu o regularitate de ceasornic".

Sună cunoscut fragmentele de mai jos, din ianuarie 1914?

"Vechii partizani ai unuia dintre partide trec în partidul advers. Cei mai mulţi sînt desigur aceia care îşi mută domiciliul politic în partidul care a venit la putere. Jocul acesta se repetă cu o regularitate de ceasornic."

"Când un partid vine la putere trebuie să păstreze câteva slujbe şi scaune în parlament pentru partizanii eventuali, iar partidul care părăseşte guvernul trebue să conteze cu pierderi care sunt de neînlăturat."

"Este îngăduit transfugului să ceară o slujbă pentru el sau şi pentru câteva rude, gineri sau nepoţi.
Niciodată, însă, nu este vorba, la trecerea de la un partid la altul, de principii. Intransigenţa, cultul pentru principii, dragostea de ideal sunt poznaşe."

Reclame de ianuarie: Arta de a slăbi şi Opel, maşinile indestructibile, “de o frumuseţe rară”

După o perioadă de sărbători îndestulătoare, reclamele promit să rezolve problemele doamnelor obsedate de siluetă. „A se îngrăşa este a suferi. A slăbi este a întineri.” Un motto care vinde ”ARTA de a SLĂBI cu siguranţă şi fără pericol.

Ce promite reclama:

“Sub acţiunea Iodhrinei Doctorului Deschamps, grăsimea se elimină puţin câte puţin, muşchii îşi regăsesc flexibilitatea lor, pieptul se întăreşte, şoldurile se micşorează, burta scade şi, puţin câte puţin, o siluetă graţioasă ia locul profilului necioplit al persoanelor grase”. Remarcaţi ilustraţia Înainte şi După.

arta-de-a-slabi

Mare ocazie mare pentru pasionaţii auto: "Ne-a sosit un nou transport de Automobile OPEL, de o frumuseţe rară!", anunţă Societatea Anonimă Română de Comerţ.

Ce mai aflăm din reclamă:

  • Opel însemnează Soliditate, Simplicitate, Eleganţă
  • 45 de automobile vândute “de anul trecut până azi”
  • Sunt Indestructibile, sigure, rezistente la extreme şi superioare multor altor sisteme cunoscute în ţară.

opel

Alte reclamele vremii:

uscatu

crema

pantera

bcr

eugeos

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

viewscnt

Trimite un comentariu

sus