Skip to main content

Cine e în Noua Zeelandă cu Roşia Montana? Turcescu, Tatulici, Hurezeanu, Livia Dilă

 

Grupul celor plecaţi în călătoria oferită de Roşia Montana Gold Corporation în Noua Zeelandă (despre care paginademedia.ro a scris aici) îi include, printre alţii, pe Robert Turcescu, Ioan T. Morar, Mihai Tatulici, Livia Dilă, Doru Buşcu şi Vlad Macovei.

Publicitate

Scopul excursiei: “reflectarea obiectivã si documentatã a impactului economic, social, de mediu si de patrimoniu al minei de la Roşia Montana.”

Paginademedia.ro vă prezintă 13 oameni dintre cei plecaţi în Noua Zeelandă, în lista de mai jos:

Robert Turcescu
Ioan T. Morar
Mihai Tatulici
Livia Dilă
(B1)
Doru Buşcu (Academia Caţavencu)
Floriana Jucan
(Qmagazine)
Emil Hurezeanu
(Realitatea Caţvencu)
Vlad Macovei
(Evenimentul zilei)
Rareş Bogdan
(Ziua de Cluj)
Dragoş Nedelcu
(Realitatea Caţavencu)
Sorin Freciu
(Realitatea Caţavencu)
Roxana Voloşeniuc
(Elle)
Corina Vinţan

Invitaţia trimisă jurnaliştilor menţiona că Roşia Montana Gold Corporationnu impune sub nicio formă vreo restricţie din punct de vedere al modului ulterior în care va fi decisă prezentarea situaţiei de la fata locului”.

Precizarea a fost postată pe blogul Florianei Jucan, participantă la excursie. Ea a publicat un fragment din invitaţia celor de la Roşia Montana Gold Corporation:

"Deoarece proiectul minier de la Roşia Montană continuă să fie un subiect fierbinte pe agenda presei din România, considerăm că este de datoria companiei să creeze cadrul necesar de consultare şi informare a tuturor celor interesaţi în vederea atingerii unui obiectiv comun: reflectarea obiectivă si documentată a impactului economic, social, de mediu şi de patrimoniu al minei de la Roşia Montană. În spiritul libertăţii de exprimare, compania nu impune sub nicio formă vreo restricţie din punct de vedere al modului ulterior în care va fi decisă prezentarea situaţiei de la faţa locului. În mod firesc, abordarea editorială le aparţine în întregime jurnaliştilor. În acest sens, am fi onoraţi dacă veţi putea participa la această vizită.”

Adevărul preia informaţia paginademedia.ro şi precizează că excursia a costat 10.000 de euro pentru fiecare invitat. Adevărul îi citează pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu şi pe Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent - CJI.

Cristian Tudor Popescu:

“Orice jurnalist care este luat de o firmă care are un interes declarat şi controversat de ani de zile nu are ce căuta într-o astfel de excursie. Este ¬nonetică plecarea lor în excursie pentru că ea este plătită şi nu poate să asigure obiectivitatea jurnalistului. (…)Din moment ce cheamă un şef, reprezentanţii firmei vor să creeze un curent de opinie în interiorul mediului respectiv - televiziune sau ziar. Este mai grav decât (să cheme, n.r.) un simplu jurnalist care poate să facă un reportaj şi atât.”

Ioana Avădani:

“Dacă ne uităm în codurile de conduită ale unor ziare serioase ca «NY Times» sau «The Guardian», răspunsul este evident: niciun responsabil editorial nu pleacă în deplasare decât pe banii redacţiei. Şi nu numai în Noua Zeelandă, ci şi la Făurei. Chiar dacă nu este o condiţionare directă, suspiciunea există.”

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Craiu Craiu
    Dar de ce in noua zeelanda? Sa se duca in Honduras ca acolo se vede ce impact are mineritul cu cianuri intr-o tara subdezvoltata (aproape ca Romania in RM)
  • Vlad Vlad
    Astia sunt niste pseudojurnalisti care au impanzit Media din Romania, cu exceptia a 4-5 indivizi, cum ar fi Guran, CTP, noi avem doar niste pomanagii si lingai care pentru un ciolan sunt gata sa devina sclavul oricui. Ma uit la Hurezeanu la TV cateodata si ma intreb "Cum de asta primeste o gramada de bani doar pentru niste analize geopolitice pe care orice om mai rasarit le cunoaste"..... Romania are o problema grava cu promovarea elitelor si a valorilor adevarate.
  • Simona Botezan Simona Botezan
    In data de 30 august am publicat o stire despre afacerea sinecurista de la Consulatul Romaniei din LA, prin care s-a creat un post cu dedicatie pentru Corina Dragotescu. Consulatul respectiv, Ambasada de la Washington si MAE nu mi-a raspuns la intrebarile pe care le-am adresat zilele trecute, privind conditiile de angajare, atributiile, beneficiile si contractul de prestari servicii al juristei/jurnaliste de la misiunea diplomatica a Romaniei din LA. In schimb, d-na Corina Dragotescu imi recomanda ieri (la DeCeNews) sa nu mai scriu articole, sa raman la "amestecatul substantelor" daca "tot sunt inginer chimist. D-na jurist a anuntat pe Facebook, pagina personala, ca a fost angajata "cu ora" ca sa "reflecteze" despre romanii din America, pe bani publici, pentru site-ul Consulatului din LA. Ce coincidenta! In aceste zile, colegii dumneaei "dinozaurii" din mass media, "reflecteaza" in Noua Zeelanda, pe banii ucigasilor cu cianuri de la Gold Corporation. Aplaudacii d-nei Dragotescu, care ma ataca de zor pe site-urile unde s-a preluat stirea, mi-au propus inclusiv sa ma angajez la televiziunea sau ziarul, pe care doamna Dragotescu intentioneaza sa le deschida in California. Dragi tovarasi, nu toata lumea este de vanzare!
  • Varganici Varganici
    Domnilor jurnalisti, putin profesionalism: ia incercati voi sa aflati care sunt corporatiile care, timp de 20 de ani, au platit excursiile jurnalistilor - sefi de ziare sau reporteri - in toate colturile lumii - mai mult sau mai putin exotice.
    De exemplu, compania OTE, care a cumparat Romtelecom, a invitat o groaza de jurnalisti. Cine a platit? Cat a costat? Ce program au avut? De ce nu vreti sa aflati mai mult?
  • Iosif Iosif
    Ma intreb din schimbul acesta de experianta ce o sa aplice si la noi in Romania pentru ca am impresia ca au plecat doar sa se distreze....
  • cora cora
    Ia te uită ce nu ne-a spus nimeni pînă acum, cît de secretoase au fost ziarele, televiziunile şi bloggerii şi cît de asiduu ne ţine mass-media actuală la curent cu info-tripul jurnaliştilor aflaţi în N.Z.! Măi să fie!

    http://bit.ly/dxczmq
  • paul S paul S
    Ce e cu adevarat important:

    1. Sandramaua lui Vantu e la pamant, oamenii neplatiti cu lunile, faliment, moarte, prapad. Aia care au distrus tot, au tupeu sa plece la distractie.

    2. Exact acelasi lucru se intampla si in sandramaua lui Basescu. Tara e la pamant, faliment, moarte, prapad. Aia care au distrus tot, Videanu, Berceanu, Udrea, au tupeu sa plece la distractie fara probleme.

    3. Concluzie: Javra ramane javra, la privat sau la stat. Sau, "javra sfinteste locul!!"

    In locul lui Bucsu, Neamelcu, Tactulici, Huzureanu puteau fi la fel de bine Videanu, Udrea, Berceanu Etc.

    SI VICEVERSA!
    N-ar fi existat nicio diferenta!!!
    O jidodie este jigodie, indiferent de drumul ales.

    Intamplarea a facut ca unii sa se ziarizeze iar alti sa isi valorizeze jegul din caracter in politica.

    Deci, nu mai scuipati pe tagma politicienilor, ci pe javre in general.

    Ia imaginati-va ca in loc de Videanu, Udrea, Berceanu, ar fi avut parghiile in mana Tutulici, Neamelcu, Huzureanu.

    Chiar daca sunt in supercacat si l-au bagat pe Vant in faliment, ei se cara la plimbare.

    Pai ce pretentii sa mai ai de la un primar de comuna care merge la conferinta internationala despre greierii cantatori in Thailanda.

    Deci, nu va mai enervati cand vedeti ce fac guvernantii, primarii, sau EBE-le cu intreaga lor familie.
  • Paul-Sorin Tița Paul-Sorin Tița
    Nume grele pe lista prezentată. Şi dacă ziariştii incriminaţi sau publicaţiile de la care provin se vor abţine de la dezbaterea temei Roşia Montană, răul a fost deja făcut... Nu ne mai putem aştepta la o părere cu greutate morală din partea lor.
  • ff ff
    Faptul ca ti-au atras tie atentia de la campionatul de fotbal spre ceva mai important, ca exista aceasta discutie etc... nu ti se pare ca sint si niste fapte la mijloc? Unele sint facute pe banii lor. Ce ai vrea sa faca, sa ieftineasca covrigii si varza murata la Rosia Montana? Tu nu ai inteles ca problema mai are o dimensiune pe linga cea sociala. Dimensiunea sociala se discuta mai mult local, cealalta ne priveste direct pe toti. Eu nu as vrea sa se rada si Virful Omu daca se va gasi aur sub el. Si stii care e faza? Nu locuiesc pe Virful Omu. Poti pricepe nuanta asta si sa-mi scuzi exagerarea?
  • YOU YOU
    Nu-mi vine sa cred ce citesc aici. Citesc ca ar trebui sa cedam totul multinationalelor ca ruleaza mai bine business-ul si ca daca se fura apa, de ce sa nu se fure si aur? Pe principiul azi un ou, maine un bou? Sau cum? Dragilor sustinatori rmgc, sunteti penibili in a argumenta si sustine cauza companiei. In astfel de momente ma bucur ca banii nu pot cumpara chiar orice. Doua intrebari am:
    1. Sa ruleze multanationalele business-ul, de acord. Dar n-ar trebui sa facem o licitatie serioasa? Spuneti-mi va rog despre licitatia de la rosia montana, va rog.
    2. Stam atat de prost la absorbtia fondurilor europene incat stau si ma intreb, de ce nu le accesam pentru acest proiect. Avem nevoie de know how? Cumparam! Sa luam bani europeni nerambursabili si sa-i transformam in aur ar fi cea mai productiva afacere din tara. De ce credeti ca nu se intampla asta? Cine trage sforile in cazul acestui proiect?

    Si ca sa inchei, nimeni in Romania nu este atat de vertical incat sa-si poata asuma consecintele aprobarii unui astfel de proiect. Nu ca n-ar rezista presiunii opiniei publice, dar n-ar rezista controalelor de dupa, a celor car vor vrea si ei o parte din spaga. Iar daca ar exista oameni atat de verticali incat sa poata lua o decizie impotriva curentului, probabil ca nu sunt de acord cu acesta. D'aia e nevoie de o opinie publica favorabila.
  • andreeacondor andreeacondor
    In Zambia Adevarul mergea pe banii mogulului propriu. Ca se lafaiau pe acolo toti sefii si sefisorii si ca dantuiau cu localnice e adevarat, dar nota de plata era achitata de Patriciu. Era un fel de bonus pt prestatiile multumitoare ale maimutelor cu limba umeda si buze mari din ograda mogulului.
    N-au nici in clin nici in maneca plecarile luxoase oragnizate de Adevarul pt obositii din conducerea proprie si o mana de publicitari cu spaga grosolana acceptata de ceata asta de deontologi.
  • Pete Pete
    Turcescu stia ca va pleca si nu voia sa fie "jurnalist" in perioada excursiei. Acum el este un simplu cetatean, somer....
  • Socrates Socrates
    Piscotarul tot piscotar ramane si cand are milionul de euro in cont.
  • iancu jianu iancu jianu
    Eeehheeeii de aia aparuse la un moment dat in Catavencu un articol despre beneficiul exploatarii la Rosia Montana, articol in care se indulcea cianura. Iata ca se leaga!?
  • Alexandru Alexandru
    "am incredere mai mult intr-o multinationala decat in stat" :)) Tu inca nu ti-ai dat seama ca e acelasi lucru ? Nu mai exista stat... a fost preluat de corporatii multinationale ;) wake up

Trimite un comentariu

sus