Skip to main content

Grigore Cartianu: "Într-o bună zi, voi dedica 90% cărţilor şi 10% presei. Până atunci însă, raportul este invers."

 

"Într-o bună zi, voi dedica 90% cărţilor şi 10% presei. Până atunci însă, raportul este invers", spune Grigore Cartianu, redactor-şef Adevărul, într-o precizare trimisă paginademedia.ro.

Publicitate

Cartianu admite că au existat discuţii cu managementul Adevărul despre intenţiile de a se dedica scrisului, dar că a hotărât să rămână la conducerea cotidianului. Cel puţin până în aprilie anul viitor. Doar „situaţii de forţă majoră” ar putea schimba ceva în acest sens, spune Cartianu.

Grigore Cartianu:

"Spre sfârşitul anului trecut le-am împărtăşit câtorva colegi din conducerea ziarului „Adevărul” dorinţa mea de a dedica mai mult timp cărţilor, fără ca asta să însemne ruperea totală de ziar. Le-am expus dilema şi colegilor din board-ul Adevărul Holding. Apoi, judecând la rece, cu argumente raţionale, am decis că sunt dator să merg pe formula altruistă: ziarul pe primul plan, cărţile la „desert”. Varianta egoistă era să pun cărţile pe primul plan. În fond, ziarul înseamnă o mare echipă, cartea e o luptă solitară a autorului cu el însuşi."

Grigore Cartianu a renunţat odată la conducerea ziarului, anul trecut, după furtunoasa şedinţă soldată cu demisia lui Răzvan Corneţeanu. În următoarele zile, Cartianu a revenit asupra deciziei. Ulterior, pe lângă poziţia de redactor-şef, a preluat şi la şefia Departamentului carte.

Precizarea lui Grigore Cartianu:

„Urmare a informaţiilor care circulă în mediul online, de natură a-mi bulversa colegii de redacţie şi de companie, fac următoarele precizări:

1. Sunt redactor-şef al ziarului «Adevărul» din aprilie 2008 şi nu intenţionez să mă despart în viitorul apropiat de acest ziar, de această echipă şi de acest trust media.

2. În urmă cu doi ani şi nouă luni, când am preluat conducerea «Adevărului», mi-am propus ceea ce-mi propun la fiecare început de drum: un mandat de minimum patru ani. Nu m-am inspirat din politică, ci din fotbal. Marele antrenor Mircea Lucescu spunea încă din anii ’80 că timpul necesar pentru a construi o echipă şi a atinge cu ea performanţa maximă este de patru ani. Nici în presă lucrurile nu stau altfel. Maturizarea deplină a unei formule redacţionale, a unui spirit şi a unui brand media este atinsă tot după patru ani. Succesele «de parcurs» sunt binevenite, la «Adevărul» sunt indiscutabile (lider al presei quality de 26 de luni fără întrerupere!), dar nivelul maxim nu a fost atins încă. Buna-credinţă şi profesionalismul redacţiei se reflectă într-un ziar mai bun de la un an la altul.

3. E adevărat că vreau să-mi dedic tot mai mult timp documentării şi redactării unor cărţi, mai ales că am descoperit sute de mii de oameni nerăbdători să le citească, dar asta nu înseamnă renunţarea la presă. Într-o bună zi, voi dedica 90% cărţilor şi 10% presei. Până atunci însă, raportul este invers. Şi, în intenţiile mele, va mai fi cel puţin până în aprilie 2012. Doar „situaţii de forţă majoră” (cum se scrie prin contracte, aproape mecanic, la penultimul articol) ar putea schimba ceva în acest sens.

4. Spre sfârşitul anului trecut le-am împărtăşit câtorva colegi din conducerea ziarului „Adevărul” dorinţa mea de a dedica mai mult timp cărţilor, fără ca asta să însemne ruperea totală de ziar. Le-am expus dilema şi colegilor din board-ul Adevărul Holding. Apoi, judecând la rece, cu argumente raţionale (inclusiv cu „mandatul de patru ani”), am decis că sunt dator să merg pe formula altruistă: ziarul pe primul plan, cărţile la „desert”. Varianta egoistă era să pun cărţile pe primul plan. În fond, ziarul înseamnă o mare echipă, cartea e o luptă solitară a autorului cu el însuşi.

5. Trag nădejde ca 2011 să fie tras la indigo după 2010, adică să contribui la consolidarea poziţiei de lider a ziarului «Adevărul» şi să public una sau două cărţi în linia succeselor de anul trecut: «Sfârşitul Ceauşeştilor» şi «Crimele Revoluţiei». Îmi dau seama că asta înseamnă un efort uriaş (am mai văzut filmul ăsta!), dar am datoria – faţă de public, de colegi şi de mine însumi – să încerc să-l fac.

6. Când, din diverse motive (proiecte noi, oboseală etc.) voi hotărî totuşi să mă retrag de la conducerea «Adevărului», o voi face în bună înţelegere cu conducerea companiei şi doar după ce mă voi asigura că nu las nimic vraişte în urmă. Dar momentul acesta, repet, nu este prevăzut pentru acest an.

7. De un lucru sunt sigur: că nu voi ieşi la pensie de la „Adevărul” şi nici de la alt ziar. Explicaţia e simplă: nu mă văd venind la redacţie la 65 de ani sau cât o mai urca până atunci pragul de pensionare. La acea vârstă, dacă-mi dă Dumnezeu sănătate, sper să am la activ ani buni de creaţie în zăvoiul de la Brădiceni-Hobiţa şi suficiente cărţi cât să umple un raft de bibliotecă. Şi să nu-mi fie ruşine cu niciuna dintre ele, aşa cum nu mi-e ruşine cu ceea ce am făcut şi încă mai am de gând să fac în presă.

8. Într-o mare companie este inevitabil să mai apară şi neînţelegeri. Însă atâta vreme cât acestea sunt rezultatul unor bune-intenţii şi nu depăşesc limite rezonabile, ele trebuie survolate cu maturitate.

9. E adevărat că în 2010 am avut diverse propuneri de a lucra în alte companii media – le mulţumesc, mă onorează -, dar proiectele demarate la «Adevărul» au întâietate. Atât cât depinde de mine, nu pot să las lucrurile neterminate.

10. Vă doresc tuturor un 2011 mai bun decât 2010 şi cât mai puţine ştiri despre transferuri în presă!”

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Exotyk Exotyk
    Mircea Badea l-a facut praf aseara, cu imagini de pe youtube, pe Gregoire Ecrivain! Sa razi in hohote si alta nu. http://inregistrari.antena3.ro/view-16_Jan-2011-In_gura_presei_cu_Mircea_Badea-5.html.
  • Kripo Kripo
    E discutabil daca i-am atins reputatia sau onoarea simpaticului Gregoire, ca sa ma incadrez la jigniri sau injurii. Bien au contraire, am contribuit la construirea reputatiei respectivului domn, definitia reputatiei referindu-se la o parere publica, favorabila SAU NU, despre cineva. Ei bine, a mea e defavorabila. Cat despre onoare, am putea spune ca nu exista in aceasta speta, dat fiind felul in care GC si-a dovedit demnitatea in urma scandalului demisiilor de la Adevarul. Poate site-urile/posturile TV/radio care se respecta ar trebui sa mai citeasca niste articole polemice din presa interbelica romaneasca si sa vada acolo "dezbatere civilizata". Probabil ca marii ziaristi de atunci - care, culmea! - aveau si talent - ar trebui arestati astazi. Q.E.D.
  • paul S paul S
    Cum suna... "taranoi smecher"...
    Ce rezonanta de Tanase Scatiu!

    Mai stiam si eu unul.
    Numele lui incepea tot cu C, si se termina tot cu "anu".
    Dar nu era Cartianu.
    Si se umplea de bani tot la un ziar care incepea cu "Ad" si se termina cu "varul".
    Ce coincidente !
  • Ochiul si Timpanul Ochiul si Timpanul
    Grigore Cartianu ocupa doua functii de importanta strategica la Adevarul Holding: director Divizia Carte si red sef al Adevarul. Presupunand ca ar fi dedicat 100% fiecarei functii, tot nu ar avea timp sa se ocupe cum trebuie de fiecare avand in vedere specificul diferit. Sau ar avea timp daca ziua ar avea 50 ore si el ar fi un geniu.
    Dupa ce a descoperit ca "sute de mii de oameni" isi rup hainele de pe ei asteptand la cozi interminabile sa-i cumpere cartile, el a lipsit de la serviciu vreo 3 luni in decursul anului trecut numai pentru a-si duce operele la bun sfarsit. La cele trei luni de absenta se mai pot adauga alte vreo 3-4 de prezenta formala, in care singurul sau scop era tot aparitia acestor carti, promovate in lungi turnee prin tara pe banii redactiei (in timp ce pentru alte deplasari nu se gaseau bani). A folosit ziarul in scop propriu, promovandu-si desantat produsele mediocre in dauna unor reportaje f bune sau a actualitatii fierbinti. Cartile - interesante ca informatie - sunt facute din adunaturi de articole de investigatie scrise de subordonati, dar si din compilatii din volume mai vechi de studiu al Revolutiei. Fireste ca daca le dai ieftin, la gramada cu ziarul unde ai avut de vreo 10-15 ori subiectul principal pe front page si beneficiind de un marketing agresiv, care e gratis pt tine ca autor, vinzi mult! Si Arici Pogonici ar vinde la fel... Dar ia du-te mataluta la o editura care se respecta si care in primul rand are o stacheta calitativa autoimpusa. Ar fi greu sa-ti si primeasca conceptiile "literare".
    Ambele functii pe care le ocupa simultan Cartianu necesita, teoretic, prezenta activa printre colaboratori, implicare totala. Nu mai vorbim de profesionalism, cunostinte de marketing si vanzari, strategie manageriala, stapanirea a 1-2 limbi straine. Atat ziarul cat si Divizia Carte sunt conduse haotic, de adjunctii sai care nu pot lua decizii majore pana nu-l intreaba pe el. Nici una din calitatile de mai sus nu le prea gasesti la Cartianu; are, in schimb putere de munca ce-i mascheaza multe defecte.
    Cartianu e un taranoi smecher care incaseaza drepturi de autor uriase, restul de doua functii fiind chestii care i se cuvin si pentru care nu face decat minim de efort. Asta se stie in Holding, doar ca dir general si cei din jur n-au timp sa vada. Dar, probabil, vor vedea la un moment dat rezultatele caderii dramatice a vanzarilor si-si vor da seama ca una din cauzele majore e ceea ce am scris mai sus.
  • Petrişor Obae Petrişor Obae
    Kripo,

    Paginademedia.ro are câteva reguli pentru comentarii. Sunt de bun simț, și - am mai spus-o - au fost făcute pentru a încuraja dezaterea cilvilizată, fără injurii îi afirmații jignitoare. Astfel de lucruri nu își au locul pe niciun site/post TV/radio care se respectă.
  • Kripo Kripo
    Si-am mai spus ceva: ca mi-e mila de Gregoire. Nu-l invidiez si n-as vrea sa am mintea lui - si nici salariul nesimtit despre care se vorbeste aici. Istoria jurnalismului - daca va exista vreuna - va trece lejer peste nulitati precum impricinatul din acest articol. Oricum ne pierdem timpul cu astfel de dispute, in presa ne stim foarte bine unii pe altii, care e meserias si care nu este. Eu am avut sansa sa ma las acum 4 ani de presa desi tot ma mananca pixul si inca sufar pt putinii colegi cu chemare aflati sub dictatura unor mediocritati fudule.
  • Kripo Kripo
    Comentariul meu a fost editat/cenzurat. In el vorbeam despre un personaj impostor si semidoct si talentat doar in dorinta de parvenire. Si scriam ca prostii nu-s dau seama ca-s prosti tocmai d-aia... ca-s prosti... daca si-ar da seama ar da semne de inteligenta. Si nickname-ul meu era Kripo, nu Kripto dar lui cuiva - stim noi cine - ii este greu sa reproduca pe litere un cuvant, daramite o sintagma (vezi DEX pt traducere). Si faptul ca un nene stie ffff bine lb. romana nu-l scuteste de lipsa de talent. Multi stiu limba dar n-au talent, altfel am fi un popor de carturari. Din pacate unii sunt doar fosti ziaristi de sport, facuti la apelul bocancilor (imi cer scuze Tolontane si celor dinainte de 90, Chirila, Cupen, etc). Gregoire seamana cu alta poama dulce ajunsa mare lider jurnalistic si analist politic: Horia Alexandrescu, acum retras sa-si rontaie banii facuti cinstit, desigur.
  • Wagon Lit Wagon Lit
    Cartiene, Kripo are perfecta dreptate baiatule! Lasa-ne cu vrajeala asta ca esti scriitor si ca sutele de mii de oameni abia asteapta sa te citeasca. Nu esti decat un om al interesului, iar cele 400 milioane cu care blochezi bancomatul cand iti scoti leafa lunara te tin legat de Imre, pe care il lauzi in prefata cu o ipocrizie maxima. Credeam multi dintre noi ca esti demn cand ai demisionat odata cu Corneteanu si cu Ciocazanu, apoi ai mai ratat momentul si cand a fost data afara de Imre, peste capul tau, colega de care s-a scris aici. Crezi ca nu stim toti ca acele carti sunt scrise de colegii tai care au publicat in ziar articole despre revolutie? Esti jenant, Cartiene, nu mai aburesti pe nimeni.
  • Horea Horea
    @Claudia
    De acord cu tine. N-am lucrat nici 22 de secunde cu G. Cartianu dar il consider un jurnalist VALOROS. Il citesc si il ascult in aparitiile televizate.
    Pacat ca n-are dictia adecvata talentului pe care-l poseda.
    Si da, sa ramana inca 90% in presa si doar restul sa dedice cartilor.
  • claudia claudia
    Se vede ca nu citesti ce scrie Grigore. Invidia poate fi o boala grea, Kripto! Voi va credeti acolo, la Adevarul, mai toti niste genii nerecunoscute si oprimate de sefi. Pacat ca Patriciu a adus in fruntea trustului o echipa asa cum este cea a lui Imre, care nu are nicio treaba cu ce inseamna presa, de acord. Dar aveti la ziar niste condeie adevarate. Intamplator am lucrat cu Grigore Cartianu si este unul dintre putinii ziaristi care stiu fff bine limba romana.Ceea ce a ajuns sa fie o raritate in ziua de azi. Si vorbesc doar din experienta. De 22 de ani.
  • Kripo Kripo
    Te umfla rasul la asemenea exemplu de fudulie! El si-a construit o statuie pe carca altor colegi si naivi din presa. Cum sa devina asta scriitor. Hai, sa traiesti, Gregoire! Mi-e mila de tine, cei mai multi rad de tine prin spate. A bon entendeur, salut, Gregoire!
    PS - Nici conducerea Adevarul nu e departe de Gregoire, doar ca unii vorbesc 2-3 limbi in plus fata de el.

Trimite un comentariu

sus