Skip to main content

TVR: Fără taxa TV, televiziunea publică e moartă

 

Televiziunea Română atrage atenţia, într-un comunicat de presă, că lipsa obligativătăţii taxei TV “ar avea drept consecinţă imposibilitatea SRTv de a mai funcţiona”.

Publicitate

Declaraţia vine în contextul unei declaraţii făcute de Victor Ponta, preşedintele PSD, în cadrul adunării Biroului Permanent cu privire la modificare legii de funcţionare a Societăţii Române de Radio şi Televiziune (SRTv).

Acesta a anunţat astăzi că iniţiativa social-democraţilor de a elimina obligativitatea taxei TV a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi va ajunge la Senat, scrie HotNews, care citează Agerpres.

"Obligaţia statului român de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetăţenilor implică o cheltuială publică", se arată în poziţia Televiziunii Române.

Reprezentanţii postului public subliniază faptul că valoarea taxei TV “este oricum cea mai scăzută la nivelul UE (sub 1 euro pe lună, pe familie").

În cadrul aceleiaşi întâlniri de partid, liderul PSD a acuzat postul public de televiziune că niciodată după 1989 nu a mai fost “atât de mult o televiziune de partid”, mai scrie HotNews.

În replică, TVR califică afirmaţiile lui Ponta drept "neadevărate" şi invocă timpii alocaţi în ianuarie principalilor actori politici.

Astfel,  în comunicatul de presă se arată că în luna ianuarie 2011, de când datează ultimele informaţii complete disponibile, s-au alocat următorii timpi principalilor actori politici din România:

  • 34,5% - preşedinţie;
  • 29,4% - guvern;
  • 9,2% - majoritatea parlamentara;
  • 17,8% - opoziţie;
  • 5,4% - independenţi;
  • 3,7% - partide neparlamentare.

Procentele sunt aferente secundelor alocate exprimării politice pe toate canalele SRTv în luna ianuarie 2011, în programele de ştiri.

"În consecinţă, acuzaţiile la adresa televiziunii publice, potrivit cărora TVR a devenit o televiziune de partid, prin faptul că 85% din ştiri sunt despre actualul preşedinte şi guvern sunt neadevarate", precizează reprezentanţii Televiziunii Române.

Ce prevede legislaţia audiovizulă în privinţa timpilor de antenă alocaţi exprimării oamenilor politici?

"în programele de ştiri, inclusiv ştirile sportive, din timpul total destinat exprimării oamenilor politici radiodifuzorii vor aloca un procent de 60% reprezentanţilor puterii (senatori, deputaţi, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale) şi, respectiv, un procent de 40% opoziţiei parlamentare, parlamentarilor independenţi şi partidelor politice neparlamentare, precum şi reprezentanţilor locali ai acestora" (art. 74 din decizia nr. 187/2006 - CNA).

Pentru preşedinţie nu se precizează ponderea timpului care trebuie alocat în
programele de ştiri.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Robert Robert
    Nu cred ca era nevoie de TVR Info...si TVR 3. Era suficient TVR 1 , TVR 2 si TVR Cultural. Daca se elimina info si 3...eu cred ca grila celor ramase ar fi mai buna...
  • kool mogul kool mogul
    Cum se face ca avand atatea surse de finantare TVR merge pe pierdere iar concurentii lor reusesc sa faca profit doar din publicitate? Asa ca o privatizare (macar partiala) a acestei gauri negre a Romaniei ar fi cred, necesara.
  • Robert Robert
    E interesant de studiat cum a evoluat TVR in ultimele luni.
    Acum 3-4-5 luni cand avea mari probleme cu audienta, era totusi o televiziune echilibrata, nu una care se inchina puterii, apreciam la data aceea ca cel mai bun jurnal de stiri este cel de pe TVR 2 (Ora de stiri).

    Jurnalul TVR este in continuare o emisiune de stiri buna, insa in ultima vreme a reinceput sa fie partinica.
  • c.ulcer c.ulcer
    Hai sa nu mai vorbim ca sa ne aflam in treaba. Desi nu este cel mai relevant indicator (pentru ca publicitate se poate incasa toata ziua, iar cei de pana la 18 ani nu pot vota), accept sa discutam pe audientele din prime time, asa cum vrei dumneata. Nu mai departe de ieri, 7 februarie 2011, in intervalul orar 19-23, ordinea a fost: Pro Tv - 7,84%, Antena 1 - 4,65%, Kanal D - 3,63%, Antena 3 - 3,33%, Acasa - 2,74%, TVR 1 - 2,26%, Realitatea - 2,18%, ...TVR 2 - 0,70%, ...TVR Cultural - 0,09%, ...TVR 3 - 0,04%. Deci, TVR 1 a fost pe 6, nu pe 4, la mare distanta dupa un post de nisa (stiri) - Antena 3, si cu foarte putin inaintea celuilalt post de stiri (Realitatea), invocat de dumneata. Capisci?
  • Marian Marian
    Ce ma intereseaza pe mine de urban, comercial si alte prostii pe care le indrugi aici? In Prime Time, cand toata Romania e la TV, TVR e pe 4. Punct.
    Capisci?
  • eu eu
    Direct la tinta ! :)
  • eu eu
    Genial !
    "Ca pe alocuri deviaza si trage cu puterea din momentul respectiv, asta a facut-o dintotdeauna, dar in rest TVR trebuie sustinuta" !!!
  • roman roman
    Din pacate, nu prea ai dreptate, Mariane. Pe segmentul comercial urban, all day, TVR 1 e foarte jos. In general, inaintea sa sunt: Pro TV, Antena 1, Kanal D, Acasa, Prima, Realitatea, Antena 3, National, uneori si OTV, sport.ro sau...Disney. De celelalte posturi ale TVR ce sa mai zicem: TVR 2 abia intra intre primele 20, TVR 3 si TVR Cultural abia sunt intre primele 40, iar audienta TVR Info deocamdata este confidentiala...
  • ana ana
    SI PENTRU CA ESTE INAINTEA POSTURILOR DE STIRI NU ESTE MERITUL EI CI A SERIALULUI COREAN, CARE MA GANDESC CA NU ETE PRODUCTIE TVR
  • ana ana
    si daca e inaintea antenei si realitati ce? nu stii care este diferenta intre ele? antena si realitatea sunt televiziuni de stiri! din cate stim noi cetateni TVR nu este! ia compara tu cu PRO si ANTENA! Unde este tvr? si daca ei cred ca au obligatia sa imi asigure mie cetatean informatia , atunci sa o faca, dar daca ma intreaba pe mine eu nu vreau . Ma pot uita la alte posturi Mult mai nteresante! si care nu imi cer sa le platesc pentru ca ma uit la programele lor. Dar ma intreb statul nu mai are si alte obligatii mai importante decat sa imi spuna mie cetatean ca trebuie sa fiu informat?
  • Dan Dan
    Ori plătim abonament TVR şi plătim şi televiziunilor private, ori (cel mai corect) nu plătim nimănui că oricum TVR e plătită din bugetul de stat + Publicitate + sponsorizări. TVR are peste 3000 de angajaţi cu statut de bugetari, pe când o televiziune privată, cu volum identic de producţie şi salarii mult mai mici, are de 5 ori mai puţini angajaţi
  • Louis Louis
    Si iata si reactia PR-ului de la TVR. Cam putin, ne asteptam la mai mult. Poate sa explicati ce-i cu talkshowurile TVR, de ce se fac, daca tot nu se diferentiaza de cele de la A3 si RTV.. Sau poate credeti ca am rabdare sa ascult pana nimereste Livia Dila o intrebare la obiect sau pana cand madam Culcer (sa traiti, doamna colonel) gaseste de cuviinta sa dea cuvantul si invitatilor sa vorbeasca...
    R-e-i-n-v-e-n-t-a-t-i-v-a!!!!!!! Sunteti o adunatura de tineret acolo, ati lucrat prin presa privata si faceti treaba tot ca la fabrica de cuie de la Fundulea in 1968.
    Mi-e jena ca am ajuns sa ma uit la TVR doar din greata fata de programele RTV si A3. Si sa nu credeti ca-mi face placere sa dau si aici de talkshowuri si de primadone care se cred Christiane Ammanpour. Luati, tata, de invatati cum se face un interviu, si dupa aia sunteti liberi sa faceti si emisiuni de talkshow de O ORA!!!! Cine credeti ca are chef/timp sa astepte o ora pana va invartiti voi in jurul cozii?
  • Marian Marian
    Ai si tu dreptate, la toate celelalte televiziuni, mai ales la Antene si Realitatea sunt toate infestate cu imaginea bidonului gol Anenescu si comunistului micul Titulescu. De ce nu ar fi si pe TVR acelasi lucru? Sa avem doar securisti si comunisti pe micile ecrane de dimineata pana seara.
    Unde erai cand era Sassu director si il dadea pe Geoana si pe Mazare la TVR de dimineata pana seara? Erai la luat spaga, stateai sa-ti astepti pensia de lux, furai sau stateai degeaba asteptand bani de la stat?
  • Marian Marian
    Vezi ca TVR in Prime Time e inaintea Antenei 3 si a Realitatii TV, care sunt in Ianuarie pe locurile 5 si respectiv 8, TVR fiind pe 4. Deci cam bati campii sau dezinformezi in stil comunist, gen USL.
    Mi-e sila!
  • c.ulcer c.ulcer
    Daca populatia ar fi fost interesata de asa zisa informare corecta facuta de TVR, s-ar fi vazut in audientele posturilor sale. Acestea sunt insa vai de mama lor, nefiind intre primele 10 televiziuni la rating!

Trimite un comentariu

sus