Skip to main content

Antena1 cere companiei RCS daune de 60 de milioane de euro, în baza unei interpretări a Legii audiovizualului

 

Jurnalul.ro a scris că Antena 1 solicită operatorului RCS&RDS 60 de milioane de euro, reprezentând daune pentru că această companie de cablu "preia de la Antena 1 fără niciun cost programe pe care le transmite în reţea, iar publicul plăteşte pentru accesul la cablu".

Publicitate

Contactaţi de HotNews.ro, reprezentanţii Intact au spus că în acest sens a fost transmisă o notificare la RCS&RDS.

"Este vorba despre o interpretare a legii (audiovizualului - n.r.) asa cum trebuia citita de la inceput", a spus Cristina Severin, PR coordinator la Intact Media Group, pentru HotNews.

Jurnalul.ro a scris, astăzi, că este vorba despre o "sumă cerută în instanţă", însă reprezentanţii Intact au spus că pentru moment a fost transmisă o notificare către RCS&RDS.

Cotidianul trustului Intact mai scrie:

"Legea audiovizualului stabileşte clar accesul liber al publicului la o serie de televiziuni, între care şi Antena 1. În total sunt 25 de posturi tv româneşti, unul internaţional, precum şi programele postului public care ar trebui să fie transmise gratuit de cablişti. Numai că RCS&RDS condiţionează financiar transmisiile acestor televiziuni. ".

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA, explicat pentru HotNews ce prevede legea privind principiul “must carry”.

“Presupune libera retransmisie fara conditionari tehnice sau financiare. Aceasta inseamna ca radiodifuzorii inclusi in must carry nu trebuie sa pretinda o plata de la cablisti si, de asemenea, nu trebuie sa conditioneze in vreun alt mod retransmisia.

Spre exemplu, Antena 1 si Antena 3 sunt in must carry si cand se incheie acordul cu o firma de cablu nu ar trebui sa se pretinda preluarea altui post din trust. La fel, Pro TV nu ar putea sa conditioneze preluarea sa de preluarea contra cost a Pro Cinema”, a spus Onisei.

Jurnalul Naţional menţionează în articolul său, din randul companiilor de cablu, doar RCS&RDS, afirmand ca aceasta companie "preia de la Antena 1 fara niciun cost programe pe care le transmite in retea, iar publicul plateste pentru accesul la cablu", iar aceeasi companie "conditioneaza financiar transmisiile acestor televiziuni".

Cristina Severin a precizat, fara alte detalii, ca o astfel de notificare a fost trimisa "doar la RCS, deocamdata".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mad79 mad79
    daca ar fi dupa mine grila tv,ar fi formata din 35 maxim 40 de programe!dar programe la care sa te uiti,nu sa dai de la unul la altul si sa nu gasesti nimic ce vedea :) Programele romanesti sunt foarte slabe!Noroc ca pot gasi pe internet,programe tv din Italia,Anglia sau SUA,ca altfel mi-as pierde nervii!
  • Biush Biush
    pentru programul taraf tv platim drept de difuzare? ca daca da trebuie sa facem ceva sa fie scos.
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Mama, va dati seama ca vor incepe sa ceara si de la usl, si de la cablu topoloveni, si de la roata de sus, ca are si un baiat de acolo o firma de cablu, miliardul de euro ca miine apare, plus ca, daca se utupeneste putin, cere si din italia, spania, germania, sua, seychelles, vanuatu, rade tot! Hai ca ride lumea de ei!
  • geo geo
    eu, sincer sa fiu, nu inteleg demersul celor de la Intact. si UPC si Dolce si celelalte firmulite mai mici de cablu fac aceleasi lucru ca RCS@RDS; le-au solicitat si acestora bani?, ptr ca si aceste companii preiau de la Antena 1 fără niciun cost programe pe care le transmite în reţea, iar publicul plăteşte pentru accesul la cablu. eu cred ca cei de la Intact se tem ca vor pierde la licitatia de saptamina viitoare meciurile de fotbal din Liga I si fac atita scandal...de pomana...
  • seba seba
    Pai baieti, cred ca pe Teszari il doare'n paishpe' de voi. Va difuza in continuare Antena 1 si 3 ca sunt "must carry" si are sa scoata celelalte rebuturi Intact, si asa e criza de freq pe analogic. Deci fraierii isi dau cu stangu'n dreptu'. Trebuie ca sunt DISPERATZI!
  • vlad vlad
    Pai atunci RDS-RCS sa scoata antenele din grila sa vedem cine pierde :))
  • Mihai Mihai
    Nu aparea problema asta daca era implementata cerinta privind transparenta din Directiva 2002, care cere ca orice eventuale conditii sa fie clare si publice.
    La noi este lasata la discretia difuzorilor autorizarea retransmisiei respective, contrar prevederilor acestei directive.

    Directiva 2002/22/CE a Parlamentului European și a Consiliului
    din 7 martie 2002Articolul 31

    Obligațiile de difuzare ("must carry")
    (1) Statele membre pot impune obligații rezonabile de difuzare ("must carry"), pentru transmiterea unor anumite canale sau servicii de radio și televiziune, întreprinderilor aflate în jurisdicția lor, care administrează rețele de comunicații electronice pentru difuzarea publică a emisiunilor de radio sau televiziune, în cazul în care un număr mare de utilizatori finali ai acestor rețele le folosesc ca mijloace principale de recepție a emisiunilor de radio sau televiziune. Obligațiile în cauză se impun numai în cazul în care sunt necesare pentru îndeplinirea obiectivelor clar stabilite de interes general și sunt proporționate și transparente. Aceste obligații sunt supuse unei revizuiri periodice.

    (2) Nici alineatul (1) din prezentul articol, nici articolul 3 alineatul (2) din Directiva 2002/19/CE (directiva privind accesul) nu aduc atingere capacității statelor membre de a stabili o remunerare adecvată, dacă este cazul, privind măsurile luate în conformitate cu prezentul articol, asigurându-se în același timp că, în condiții similare, nu există nici o discriminare în tratarea întreprinderilor care furnizează rețele de comunicații electronice. În cazul în care se prevede o remunerare, statele membre se asigură că aceasta se aplică în mod proporțional și transparent.

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32002L0022:RO:HTML

Trimite un comentariu

sus