Skip to main content

Teste pentru ziarişti la Jurnalul Naţional. Urmează concedieri? Supraveghere ca la examen. Şi soferii au fost testaţi. Mesaj intern de la Intact

 

ACTUALIZARE 4: Reprezentanţi ai redacţiilor Săptămâna Financiară şi Fin.ro ar urma să se întâlnească în această seară cu Camelia Voiculescu pentru a discuta situaţia publicaţiilor economice ale Intact, scrie HotNews.ro. Aceeaşi sursă mai notează că o parte din subiectele testelor de ieri au fost copiate de pe teste.haios.ro.

Publicitate

ACTUALIZARE 3: Într-un comunicat intern de acum câteva minute, Intact îşi anunţă angajaţii că nu există “un numar precis de posturi care vor fi desfiintate”. “Nu a fost stabilita nicio cifra in acest sens”, spune mesajul intern. Intact spune cine vor fi membrii comisiei de intervievare a angajaţilor. Mesajul, în articol.

ACTUALIZARE 2: Şi şoferii au fost testaţi. Au fost întrebări de cunoştinţe specifice, dar şi de testare a coeficientului de inteligenţă.

ACTUALIZARE 1: Testele de la Intact au fost date sub supraveghere, ca la examenul de admitere. Testul online a durat aproximativ o oră şi jumătate şi s-a făcut sub supravegherea celor de la resurse umane. Cei testaţi nu au avut voie să vorbească între ei şi nici să intre pe net.

Ziariştii de la Jurnalul naţional au dat miercuri (2 noiembrie) teste de verificare. Testele preced integrarea ziarului în noua structură de print a grupului – Intact Publishing .

După testare, urmează o a doua fază, în funcţie de punctaj: interviurile.

Ce se va întâmpla după interviuri?

Potrivit unor surse din interiorul Intact, există posibilitatea ca nu toţi ziariştii să fie angajaţi pe noua firmă în urma testelor.

În funcţie de punctajul obţinut, cei testaţi vor trece într-o a doua fază: interviurile.

Ce a conţinut testul? Ce li s-a cerut jurnaliştilor?

  • să pună unui text dat supratitlul, titlul, şapoul şi intertitlurile.
  • să scoată informaţia nerelevantă dintr-un articol.
  • să scrie, într-o limbă de circulaţie internaţională, care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un jurnalist.

Ziariştii de la Săptămâna financiară au refuzat să participe la teste

Săptămâna financiară, care urmează să fie inclusă în noua structură Intact Publishing nu a participat la testare.

Din informaţiile paginademedia.ro, jurnaliştii publicaţiei economice au avut suspiciunea că testarea este o formă de a justifica concedierile ulterioare.

Printul Intact, mai puţin Gazeta sporturilor, într-o singură companie

La începutul lunii septembrie, grupul deţinut de familia Voiculescu anunţa că publicaţiile editate de Intact se mută sub umbrela singurei companii: Intact Publishing.

Titlurile care intră aici sunt Jurnalul Naţional, Săptămâna financiară, Fin.ro, Felicia, Good Food, Top Gear şi Focus.

Operaţiunile Intact Publishing vor fi conduse de Dan Matiescu, cel care coordonează testele din aceste zile..

Gazeta Sporturilor nu este inclusă în Intact Publishing şi rămâne sub o companie separată.

Din punct de vedere operaţional, Intact Publishing e coordonată de Dan Matiescu. Compania va avea şi un Comitet Director, din care fac parte Gabriela Firea, Marius Tucă şi Şerban Barbato, actualii directori ai publicaţiilor.

Mesajul intern Intact: Etapa finala a acestui proces consta in intilnirea dintre cei care au sustinut testele si o comisie

Într-un comunicat intern de acum câteva minute, Intact îşi anunţă angajaţii că nu există “un numar precis de posturi care vor fi desfiintate”. “Nu a fost stabilita nicio cifra in acest sens”, spune mesajul intern. Intact spune cine vor fi membrii comisiei de intervievare a angajaţilor.

“Etapa finala a acestui proces consta in intilnirea dintre cei care au sustinut testele si o comisie formata din redactorul-sef al fiecarei publicatii sau de catre seful sectiei respective, un specialist in recrutare al departamentului resurse umane si un membru al echipei KPMG, intilnire in urma careia se va stabili organigrama noii companii.”

Mesajul intergral:

Suntem suprinsi de exagerarile aparute in presa ultimelor zile, privind etapele care preced integrarea titlurilor de print in Intact Publishing. Infirmam categoric zvonurile conform carora exista un numar precis de posturi care vor fi desfiintate. Nu a fost stabilita nicio cifra in acest sens.

Testele de evaluare reprezinta o etapa fireasca in procesul de angajare la orice companie din grup, inclusiv in divizia TV. Orice candidat la un post din Intact Media Group trece printr-o serie de teste de capacitate care sa releve aptitudinile persoanei respective pentru profesia aleasa.

Pe de alta parte, compania de consultanta implicata in constituirea Intact Publishing are doar rol strategic si nu putere de decizie in evaluarea performantelor jurnalistilor.

Etapa finala a acestui proces consta in intilnirea dintre cei care au sustinut testele si o comisie formata din redactorul-sef al fiecarei publicatii sau de catre seful sectiei respective, un specialist in recrutare al departamentului resurse umane si un membru al echipei KPMG, intilnire in urma careia se va stabili organigrama noii companii.

Pentru orice nelamuriri, nu ezitati sa le contactati pe colegele noastre de la departamentul HR.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Daniel Daniel
    {completare) cu scuze pentru greselile gramaticale si cacofoniile scapate.
  • Daniel Daniel
    Am urmarit comentariile referitoare la subiect atat aici cat si pe celelalte medii online unde a mai fost dezbatut.
    Din pacate, dar de inteles, foarte multi nu reusesc sa priveasca un pic mai obiectiv situatia data si, iarasi din pacate, nici nu incearca.
    Nimanui nu ii este deloc confortabil sa nu aiba siguranta locului de munca si a veniturilor care ii asigura cele necesare. Nicio persoana din cele care au fost disponibilizate sau sunt supuse riscului de a fi disponibilizate, din orice domeniu, nu va primi cu bratele deschise o asemenea situatie.
    Presa intotdeauna va avea un rol special in societate, ceea ce implica faptul ca nu va disparea. Dar, dat fiind contextul economic, reducerea tirajelor in special pentru ca oamenii nu mai citesc ziarele, nu mai cumpara ziarele pentru continutul jurnalistic ci pentru insert-uri mai mult, pentru ca acei care chiar consuma "produsul" prefera medii cum ar fi online-ul sau tv-ul, care sunt considerabil diferit monetizabile, cei care gestioneaza un astfel de business sunt obligati sa urmareasca o eficientizare. Adica: reducerea pierderilor si ulterior generarea de profit. Nu uitati, traim intr-un mediu unde prioritatea este data de "foamea" si "bunastarea" investitorului, a capitalistului. Iar acest lucru este perfect normal, din pacate pentru dorintele uneori utopice ale ficaruia dintre noi spre bunastarea generala.
    Nu pot avea o afacere cu productie de scobitori, de exemplu daca nimeni nu mi le cumpara, la fel cum nu pot produce scobitori la 1 leu daca pe piata alti le importa cu 50 de bani. Daca pe mine, ca sa pot rezista, piata ma obliga sa reduc pretul la 50 de bani, obligatoriu trebuie sa reduc cheltuielile prin eficientizare, prin renuntarea la personal, prin poate gasirea de materii prime mai ieftine etc. Este o lege a junglei care amplifica instinctul de supravietuire atat pentru leul cel mare cat si pentru soricelul cel mic.

    Multi au avut reactii destul de virulente vizavi de testarile date, de faptul ca au fost facute evaluari, considerate mai mult sau mai putin corecte si relevante. In contextul dat, s-a gandit cineva ca avand in vedere ca este vorba de o companie noua care preia activitatile din alte companii, nu era nimeni obligat sa faca o evaluare a intregului personal, ci pur si simplu se alegeau destul de subiectiv anumiti oameni. Nu s-a gandit nieni ca aceste testari poate au fost facute tocmai pentru a se incerca ca procesul sa fie echitabil pe cat posibil si pentru a atinge obiectivul vizat. Daca din 10 oameni nu pot tine decat 5 pentru ca asa "iese la calculele" reci, cinice si impersonale, este normal sa vreau ca cei 5 sa fie poate nu cei mai buni (mai scumpi) dar sigur cei mai potriviti.
  • nevermore nevermore
    @nevermind: asta e cea mai mare gogomanie pe care-am citit-o in ultima saptamana. Subiectul asta a luat amploare pe doua bloguri si un ziar care nu conteaza. Majoritatea romanilor habar n-au ce se intampla in redactii, ca se fac concedieri in presa scrisa, ca se dau teste etc. Ce imagine a fost afectata? Pe pagina lui Obae intra in principal oameni care lucreaza in presa, iar ei stiu ce fel de redactori lucreaza la Jurnalul, care-s buni, care-s mai putini buni etc. Iar cei care cumparau pana acum Jurnalul il vor cumpara si-n continuare mai abitir, pentru ca, nu-i asa, au ramas "cei mai buni".
  • Nevermind Nevermind
    Firma care a facut asta ar trebui sa dispara de pe piatza pentru ca a reusit sa distruga imaginea ziarului, discreditand astfel jurnalistii care scriu la JN. Evaluarile nu se fac astfel in media. Conducerea trustului nu ar fi trebuit sa accepte o astfel de testare, dar dupa ce s-a intamplat deja asta, ziarul se poate inchide fara drept la replica. Ce credibilitate mai are un jurnalist supus unui astfel de test de catre conducerea ziarului la care lucreaza de cativa ani? Ce credibilitate mai are ziarul in aceste conditii? Firma de audit care a facut testele se numeste KPMG. Succes(uri:)))!
  • Nevermind Nevermind
    Firma care a facut asta ar trebui sa dispara de pe piatza pentru ca a reusit sa distruga imaginea ziarului, discreditand astfel jurnalistii care scriu la JN. Evaluarile nu se fac astfel in media. Conducerea trustului nu ar fi trebuit sa accepte o astfel de testare, dar dupa ce s-a intamplat deja asta, ziarul se poate inchide fara drept la replica. Ce credibilitate mai are un jurnalist supus unui astfel de test de catre conducerea ziarului la care lucreaza de cativa ani? Ce credibilitate mai are ziarul in aceste conditii? Firma de audit care a facut testele se numeste KPMG. Suces!
  • Danciu Danciu
    Cica o sa se reduca la jumatate personalul de la Antene, iar prima va fi vizata emisiunea de dimineata, de la Antena 1, care ar urma sa se numeasca "Neatza cu Razvan SAU Dani" :)
  • gerula2 gerula2
    partea proasta e ca sefii aia corupti vor ramane.
  • Ojo Ojo
    Cum vine aia "ACTUALIZARE 1: Testele de la Intact au fost date sub supraveghere, ca la examenul de admitere. Testul online a durat aproximativ o oră și jumătate de minute". O ora si jumatate de minute? Hmm ...
  • ellan ellan
    ella draga, ai si tu frustrarile tale. putem sa le intelegem. discutia nu era despre Firea si familia ei, ca pe niciun site informatia nu spune ca ea a facut si a dres. Este vorba de niste ziaristi profesionisti (asa am inteles), care au tinut un ziar economic pe primul loc timp de mai multi ani si carora acum li se baga pumnul pe gat. Presa scrisa e la pamant, e adevarat, dar ei vor sa fie tratati cu respect, sa plece din firma aia cu demnitate, nu sa semneze ca au dat niste teste care nu numai ca nu le reflecta valoarea, dar ar putea fi folosite pentru a se scapa de ei pe cai "neortodoxe". Oricum, pentru profesionisti intotdeauna se gaseste de lucru, de cele mai multe ori chiar concurenta ii invita la negocieri. Capitalul de-abia asteapta, cred, sa redevina nr. 1 :))))))))))))
  • ella popa ella popa
    Gabriela Firea Pandele s-a catarat pe umerii angajatilor SC Casa Media Press, i-a folosit in scopuri personale, i-a mintit si i-a dus cu vorba pana in ultima zi. Va spun, din interior, ca angajatii, jurnalisti si personal administrativ, erau considerati slugile familiei Firea, ca raposatul sot al vedetei facea crize de nervi daca vreun fraier cu Matiz parca pe locul pe care tragea el Range Rover-ul cand venea in vizita la nevasta, ca portarul, care nu era angajatul lor ci al firmei de paza, te ruga umil sa nu iti lasi masina in fata sediului, ca se supara doamna. Prezenta ei pe post de sef al publicatiilor economice Intact Media a fost o uriasa diversiune. Nu are nicio legatura nici cu economia, nici cu jurnalismul, ci doar cu sforaria si curvasaria politica. Femeia asta declara rituos acum doua-trei luni (va pot demonstra acest lucru printr-un comunicat intern de doi lei) ca Felix rasplateste loialitatea si ca oamenii care au sprijinit publicatiile, cu pretul vietilor lor personale si al sanatatii lor, au un viitor in companie. In timp ce perora prostiile astea fara seaman, ea ar fi trebuit sa faca planuri de eficientizare a activitatii. Nu a fost capabila. Nu avea cum. Toata viata s-a bazat pe pe alte abilitati decat cele profesionale ca sa urce in profesie si in avere, nu a fost in viata ei manager/administrator de business, iar de cand s-a suit in barca lui Pandele, noi toti am primit comanda (oare Felix stie???) sa o lasam mai moale cu investigatiile. Inca de pe atunci oamenii cu cap ar fi trebuit sa isi dea seama ca sfarsitul este aproape, ca Firea ii foloseste la alte porcarii si ca este cazul sa plece. Multi nu au facut-o, asteptand nu se stie ce, umili, cu capetele plecate. Exact cum ii plac madamei Pandele, slugi.
  • aldrin aldrin
    dragule, citezi prevederi care nu exista in Codul Muncii. Lectura placuta!
  • Lila Lila
    Pai daca sint platiti NUMAI cu drepturi de autor NU SINT angajati. Nu e nevoie de evaluari, preaviz, bla-bla.

    Deci, daca sefii invita la evaluari sint prosti de put. Daca "autorii" accepta, sint viermi cufuriti pe ei de frica. Si prosti de put.

    O evidenta situatie win-win. Sau lose-lose.
  • curioasa curioasa
    ca mi-s curioasa, deh!, ma intreb cat de legala este evaluarea "angajatilor" platiti numai cu drepturi de autor. ca aia nu-s angajati care intra sub incidenta Codului Muncii. intreb atat decat! atat. :D
  • seba seba
    Bai, nu va mai plangeti atata ca un patron bun de pupat in fund se gaseste oricand si pentru voi. Dar va dau si alta idee: de ce nu il rugati pe taticul vostru Felix sa va imprumute cu niste sume frumusele, asa cum i-a imprumutat pe Mirciulica fara frica sau pe Gadea? Ce naiba, doar ati fost in stare pentru el sa faceti din alb negru si din minciuna, adevar. Imposibil sa nu va ajute!
  • raspuns raspuns
    @Homo Ziaristicus: esti jurnalist si inca unul bun, daca ar fi sa-ti dam crezare, trebuia sa te faci mai bine inteles.

Trimite un comentariu

sus