Skip to main content

INTERVIU EXCLUSIV. Cristi Burci, viitorul patron Adevărul: Am semnat un Head of terms. Peter Imre rămâne la conducere

 

Publicitate

INTERVIU EXCLUSIV. "Am semnat un Head of terms pentru preluarea Adevărul Holding" a declarat în exclusivitate pentru Paginademedia.ro Cristi Burci. "În zece zile, vor fi finalizate actele de preluare", a spus viitorul proprietar al Adevărul Holding, în primul interviu acordat în această calitate.

Acordul prin care Burci va prelua în totalitate Adevărul Holding a fost încheiat la trei fără zece dimineaţa, după 20 de ore de negocieri.

NEGOCIERI INTENSE. Discuţiile cu Dinu Patriciu au început săptămâna trecută, spune Burci, dar negocierile cele mai intese s-au purtat ieri. După 20 de ore de discuţii, miercuri, 5 septembrie, la trei fără zece dimineaţa, Cristi Burci s-a înţeles cu reprezentanţii Adevărul să preia grupul de presă. Filmul zilei de ieri, aici.

Cu Cristi Burci proprietar, Peter Imre va rămâne director general al Adevărul Holding. "Ne cunoaştem de 22 de ani", spune Burci.

Interviul cu Cristi Burci, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro:

Petrişor Obae: Aţi ajuns la un acord privind preluarea Adevărul?
Cristi Burci: Am semnat un Head of Terms care urmează să fie punctul iniţial al unei tranzacţii.

Cât vei prelua din Adevărul Holding?
100%.

Când au avut loc primele discuţii?
Săptămâna trecută, în urmă cu câteva zile.

Şi cum te-ai hotărât să preiei Adevărul Holding?
Mă uit după o oportunitate în această zonă de mai multă vreme, iar Adevărul este o platformă extraordinară. Cred că Adevărul Holding este o fabrică de conţinut care poate constitui o bază fantastică pentru tot ce înseamnă conţinut digital, foto, video etc. Cred că avem cea mai mare fabrică de conţinut din România care poate merge către toate ecranele: computer, tabletă, Ipad, TV.

Dar o fabrică de conţinut cu datorii.
Aceste datorii vor fi recalculate, eşalonate şi plătite. Vor fi stinse.

De ce crezi că tu, ca nou proprietar al Adevărul, vei reuşi unde cei vechi nu au avut rezultate?
Nu vreau să comentez acest lucru.

Când vor fi plătite salariile restante?
În perioada imediat următoare. Acum avem un Head of Terms, iar documentele finale ale tranzacţiei se vor face în următoarele zece zile. Sunt trei momente importante: momentul de azi, cel de peste zece zile şi cel în care vom fi aprobaţi de Consiliul Concurenţei.

Care a fost suma preluării?
Nu pot da astfel de detalii.

A fost o preluare gratuită, cu condiţia stingerii datoriilor?
Mai sunt multe lucruri deschise în această tranzacţie. Este un punct de suspans, nu pot spune nimic despre acest aspect.

Orice ban care se va plăti până la finalizarea tranzacţiei se va duce în costurile operaţionale, salarii, hârtie etc.

Dinu Patriciu va primi o sumă de bani?
Nu comentez asta.

Peter Imre rămâne director general?
Da, indiscutabil. Avem o relaţie foarte bună, ne cunoaştem de 22 de ani.

Adevărul are o licenţă TV. Vei dezvolta şi o televiziune?
Categoric da. Dar întâi trebuie să evaluăm toate lucrurile de aici. Trebuie să găsim modalităţi să monetizăm conţinutul în toate formele posibile.

Ce se întâmplă cu proiectul online al lui Răzvan Ionescu?
Cred că proiectul lui Răzvan Ionescu, împreună cu proiectele online din grupul Adevărul vor forma cea mai redutabilă bază de internet din România.

Revine Răzvan Ionescu pe poziţia de director editorial al Adevărul Holding?
Suntem prea departe de această discuţie.

Sediul rămâne în Pipera?
Cel puţin temporar, da. Vom şti asta până la finalizarea tranzacţiei. În momentul de faţă, ne uităm la cea mai optimă formulă de cost. Practic, pentru restructurarea companiei, trebuie să fim extrem de atenţi atât cu cheltuielile şi veniturile, cât şi cu produsele. Controlul costurilor va fi, probabil, unul dintre obiectivele majore ale restructurării.

Trec unele titluri pe online?
Ar trebui să facem întâi o evaluare. Acum este prea devreme.

Ce se întâmplă cu tipografiile?
Vor trebui să devină un centru de profit, pentru că au potenţial şi au calitate.

În cât timp ar putea ajunge Adevărul la Break-Even, la 0/0 operaţional?
Sper ca în următoarele şase luni să ajungem la break even.

Dar datoriile istorice, în cât timp vor fi plătite?
Efortul se va întinde, probabil, undeva între 1 şi 3 ani.

Nivelul investiţiei?
Nu vreau să spun o cifră până nu sunt calculele finale gata.

A existat vreun moment în care deal-ul să nu se facă?
Şi acum sunt şanse, până la finalizarea documentelor. Dar mult mai mici. După o zi de 20 de ore, în care am mâncat trei covrigi, e greu de spus care a fost cel mai greu moment.

Posibila preluare a Adevărul Holding de către Cristi Burci a fost anunţată, iniţial, de Curentul.ro.

Cine este Cristi Burci?

Cristi Burci a făcut primele afaceri în România la începutul anilor 90. Întors din Statele Unite ale Americii, înfiinţează prima agenţie de publicitate din România, Graffiti/BBDO, din care mai deţine, în prezent, o participare minoritară (6,5%).

Serialul Dallas a revenit în România prin intermediul lui Cristian Burci, care asigura publicitatea în filmul difuzat de TVR. Burci aducea serialul şi împărţea publicitatea cu TVR. Primul client a fost Kent (reclama Do you believe in magic).

Tot în anii '90 a început să investească şi în media. Mai întâi, în ziarul Ultimul Cuvânt, primul ziar în culori, dar care nu a rezistat mai mult de şase luni pe piaţă.

La mijlocul anilor 90, Cristi Burci înfiinţează postul de televiziune Amerom. Ulterior, postul se transformă în Prima TV.

Începutul anilor 2000 este marcat de scandalul din afacerea MTC-TV. Postul MTC-TV, subordonat Ministerului Transporturilor (condus de Miron Mitrea), face un contract de asociere în participaţiune cu Global Media, firmă controlată de Cristi Burci. Aproximativ 6 milioane de dolari au ajuns în conturile companiei de media.

În 2003, Cristi Burci a cumpărat postul Radio Contact şi i-a adus pe Cârcotaşii Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă la postul lui. Cu un nou nume – Kiss FM, postul a trecut rapid, într-un an, pe primele locuri în audienţă.

Ascensiunea Kiss FM a fost de bun augur pentru omul de afaceri. În 2005, Cristi Burci vinde Prima TV, Kiss FM şi Star FM celor de la SBS Broadcasting, pentru 30 de milioane de euro.

În afară de massmedia (în care nu mai are nicio participare în prezent), şi-a concentrat afacerile în industrie, mai precis în transporturi. A cumpărat Romvag, Fabrica de Vagoane Arad şi fabrica de vagoane Meva (din Turnu Severin), pe care le-a reunit în International Railway Systems (IRS).

În 2006 a făcut consultanţă pentru turcii de la Dogan Media cu ocazia intrării pe piaţă a postului Kanal D.

În toamna lui 2010 a fost în negocieri avansate pentru cumpărarea Realitatea TV, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Cristi Burci a lansat şi Digital Catalyst Fund, ce va oferi suport şi consiliere anteprenorilor la început de drum din Europa şi Statele Unite punându-i pe aceştia în contact cu echipe tehnice din România.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dexter dexter
    In maxim 2 ani de zile Adevarul dispare. Ceea ce este foarte bine, petardele pot sa explodeze si in alta parte. Cu Peter Imre...succes garantat :))
  • Rahan pe băț Rahan pe băț
    Nu știu ce frustrări ai tu în legătură cu salariile altora și cum de știi care pe ce bani muncește, dar am să-ți vorbesc despre câțiva oameni pe care i-am cunoscut pe când lucram în rahatul ăsta de presă românească.
    Andrei Velea - este cel mai bun jurnalist în domeniul politicii externe. Numește tu unul mai competent.
    Alin Paicu și Laurențiu Manolache, doi oameni cu mult bun-simț și foarte buni pe felia lor (sport). Cartianu și Ionescu tot la secția sport s-au lansat, dar despre ei nu pot spune același lucru - niște mazete cu pretenții de mari talente.
    Liviu Avram - nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare și nu văd de ce s-ar îndoi cineva de competența și buna-credință de care a dat dovadă.
    Cu Sabin Orcan n-am lucrat niciodată, îl știu doar de la televizor și pare un foarte bun jurnalist.
    Nu am niciun interes legat de vreo prietenie cu cei pe care i-am menționat. Pe primii 3 (+ Cartianu și Ionescu) nu i-am mai văzut de vreo 15 ani. Pe ultimii 2 nu i-am cunoscut niciodată personal. Mă revoltă doar aruncatul cu noroi la grămadă.
    Cei despre care ți-am vorbit sunt furnizori de conținut jurnalistic. Ca să înțelegi mai bine, ei dau de mâncare tuturor celorlalți și mi se pare normal să fie recompensați pentru asta. În plus, fiecare dintre ei are cam 20 de ani de presă, timp în care au reușit să nu se compromită; iar asta, crede-mă, este o mare performanță în România.

    Aș dori să remarci că m-am referit numai la jurnaliști adevărați, nu la făcători de tabloide gen Click, Cancan, Libertatea, deșeuri mediatice cu care n-ar trebui nimeni să-și omoare timpul, dacă este conștient că nu are decât o viață la dispoziție.
  • geana geana
    De mare finete sunt "strategii" lui Imre! Il baga la plata pe Cristi Burci de o sa-i iasa pe nas. Fiecare zi care trece cu astia la conducere il baga tot mai adanc in datorii. Apropo, de salarii ce mai stiti? :) Se laudau pe intranet ca gata baga salariile. Cred ca informatia era pentru smecherii care iau banii pe firma. Fraierii ce au pe carte de munca au luat astazi in mana doar chitata de la bancomat. Noul inceputul este in ton cu managementul mitomanului de Imre. Cred ca in curand il vedem pe Burci vobind singur printre angajati! Stati putin si o sa radem cum v-am mai promis! Nici prin cap sa nu va dea sa protestati! Il faceti pe om sa se razgandeasca si scapa din gheara chelnerului! Cum l-ati vazut pe Patriciu cu hainele care stateau ca pe gard pe el o sa-l vedeti si pe Burci suplu ca o gazela miscand marunt din buze cu ochii pierduti in zare! Bravo ospatare esti cel mai tare!
  • geana geana
    Dragul meu, Mai sunt cativa veniti pe "1 APRILIE" in umbra lui Imre. Acestia au devenit f brusc extrem de priceputi, dar dau prin gropi de prosti. Nu i-ai pus pe toti! Totul este sa se doreasca o reasezare corecta a salariilor. O sa fie foarte greu pentru ca Imre o sa-i apere cu mare angajament!
  • fan al lui Corneteanu fan al lui Corneteanu
    Cu bani multi, Corneteanu a cladit un imperiu de la zero. Da un ochi pe BRAT si vei vedea ca cifrele lui sunt uluitoare, amice! Iar daca privesti si mai in urma, vei vedea ca a bagat carute de bani si in conturile celor de la Ringier. Despre Halpert, cam acelasi lucru e valabil. Nu e mare jurnalist, dar e un tip echilibrat, care stie sa lase mana libera oamenilor buni si sa creeze echipe. Pana la urma, redactorul sef nu trebuie sa fie cel mai talentat reporter, ci cel mai bun strateg al redactiei.
  • mental help mental help
    sefu' cati ani ai tu in media? iar daca esti asa de bun nu inteleg de ce nu o iei pe cont propriu. uite a spart gheata radu moraru cu nasul.tv. nu prea se intelege nici de la tine, nici de la altii. cei pe care ii numiti nu sunt jurnalisti buni, nu sunt manageri buni, sau nu trebuie sa ia ei bani multi, ca sa luati voi? din numele tot mentionate in comentarii un lucru e clar, toti sunt jurnalisti buni, poate ca nu sunt buni manageri, poate ca au fost exagerate remuneratiile, dar asta oricum nu e decat treaba celui care plateste. asa ca mai usor cu jignirile sau aprecierile fara analiza. toata parerea de rau pentru cei care nu si-au primit salarii si au si salarii mici, dar daca totul putea in halul asta nu inteleg de ce n-ati plecat pana acum? banuiesc ca imre nu v-a dat salarii, nu vi le-a marit, dar nu v-a si incuiat in sediu? sunt multe facturi neachitate de dinaintea lui imre, ca spre exemplu contravaloarea a vreo 3 milioane de carti. de asta ce zici?
  • eugen eugen
    Ce rezultate au avut Cornateanu si Halpert? Au avut bani multi la dispozitie, au luat redactia deja formata a altui ziar si au mutat-o in curtea lor. O fi greu? Libertatea la ora aia era cel mai bun ziar/tabloid. Cred ca multi ar fi instare sa faca asta.
  • holding holding holding holding
    iti intelge toata lumeafrustarea. adevarul era deja pe butuci cand a venit imre. si atentie nu iau mii de euro de la imre, ca aia pe care i-ai numit. gaurile erau din tipografii cumparate nejustificat si fara performante industriale(ne pricepem) de la furnizori falimentari, care dupa ce au fost luate nu au au avut niciodata management si au functionat operational numai pe pierderi(iar in zona industriala pierderile sunt pierderi, nu salariile unor jurnalisti); de la proiecte care au consumat bani si au ramas proiecte, le stii tu mai bine; nerecuperarea banilor de la distributie, sau recuparea, dar in conturile personale; salarii astronomice, unul dintre salarii concura cu cel al lui Sarbu de la protv; ratarea relansarii click(averea) si adevarul conform viselor de prea marire a unora, si-atunci a trebuit sa se investeasca turbat in mkt, tv, pentru a se salva proiectul asa cum a fost prost conceput din start. toate astea au insemnat zeci de milioane de euro. practic incompetenta a fost mascata tot timpul de turnover. mirarea mare a celor care se pricep a fost cum un om de afaceri ca dinu patriciu, cel putin aparent, poate fi pacalit in halul asta de un analfabet. ca n-o fi patriciu om de media e clar, dar de cifre? e exact aceeasi teapa ca si teapa pe care si-a luat-o vantu. macar la vantu nu erau banii lui. nici nu trebuie sa fii un geniu in finante ca sa-ti dai seama ca sub poleala de deasupra crestea un hau. asa ca daca chiar vrei sa stii cum sta situatia personal ar trebui sa iei datele contabile si vei constata ca imre cand a venit n-a avut de gestionat decat o mare gaura. nu zice nimeni ca a facut-o bine, dar nu prea mai avea ce face, ca intre timp si-a dat seama si patriciu cat de tampit a fost si ca a fost facut mai rau decat de mafioti si se hotarase deja sa nu mai bage bani. ghinionul celor care au ramas, unii dintre voi loiali si chiar naivi. cristi burci este insa un om de media adevarat, nu stiu cati bani are, ca in momentul in care va deschide dulapurile si vor incepe sa cada mortii o sa fie cam nasol. dar oricum intre imre si faliment nu este egal. falimentul era cand a venit imre. poti sa folosesti diferit sau mai mare.
  • iancu iancu
    "Fost sclav la Prima TV" ai dreptate 100%, depun si eu marturie ca fost sclav la Burci. Si mai adaug pentru "actual sclav la Burci": ba da, se poate si cu sefi mai rai, asa cum spunea fostul sclav la Burci: Nora Marcovici te mai si umileste (asa de distractie, pentru ea si cei din jur, doar ca sa-si fac ziua mai buna!). Iar Marco, mai adauga la lista ta de salarii nesimtite salariile pe care va veni camarila lui Burci, in frunte cu Razvan Ionescu, bagat pe usa din dos de Ada Teslaru care de-abia asteapta si ea inca un salariu nesimtit si un loc de unde sa se dea mare nefacand nimic, ca din pozitia de "nimeni" la Graffiti nu prea te mai poti da mare la TV!
  • Nila Nila
    Nu erau basarabeni. Erau cetateni americani de origine armeana, bulgara si respectiv romana. Sotia unuia dintre ei era basarabeanca.
    Oricum, nu are nici o relevanta. Ceea ce subliniam eu era faptul ca Amerom nu a fost creat de catre Burci.
    P.S. - Cele trei Dacii Break despre care vorbeai, erau de fapt numai doua.
  • carmen carmen
    Stie cineva ce relatii exista intre Razvan Ionescu si Imre? Am auzit ca Imre insista sa vina Ionescu la Adevarul...

    Stiu ca intre R. Ionescu si Cartianu e o mare prietenie, pt ca pe oriunde s-a dus Ionescu l-a luat si pe Cartianu dupa el. Dar cu Imre nu stiu care-s relatiile.
  • Ion v. Ion v.
    Eu nu inteleg de ce se ia toata lumea de Imre. ce-aveti fratilor cu el? Ce mari greseli de management a facut? De ce nu spune nimeni cum a cheltuit banii Cornateanu?
  • bahmuteanca bahmuteanca
    ieri dimineata am citit pe acest site despre intelegere iar pe siteul Adevarul a aparut abia aseara - la 19.33 - stirea despre discutiile care cica ar fi avut loc in aceeasi zi, desi toata lumea stia ca aceste discutii incepusera din ziua precedenta, de pe la prinz. cititi ce timpenie atemporala scriu cei de la Adevarul "Miercuri, 5 septembrie, conducerea editorială a holdingului Adevărul şi omul de afaceri Cristian Burci au purtat primele discuţii, după anunţul oficial al celui din urmă privind interesul său de a prelua cel mai puternic trust de presă scrisă din România."
  • Marco Marco
    Am vazut ca nici n-a ajuns bine la AH si Burci vorbeste intruna de concedieri, micsorari salariale si treceri pe online.

    Herr Burci, parca vad ca si matale o sa dai afara alti ziaristi si o sa tai din salariile sclavilor in timp ce sefii vor fi neatinsi, bine mersi, cu salarii nesimtite.

    Mi se pare normal fiindca iti vor baga limba in urechi sefii respectivi, in frunte cu Imre, Stancu, Cartianu...

    Asa au supravietuit pana acum cu salarii nesimtite si in numar la fel de mare desi ziaristii au plecat pe capete sau au fost dati afara.

    Stii ceva, herr Burci? Trustul asta n-a fost falimentat de salariul meu lunar de 22 de milioane de lei vechi pe care probabil te vei grabi sa il micsorezi, ci de oamenii astia:

    Cristi Stancu – 250 de milioane de lei vechi / lunar
    Grigore Cartianu – 350 milioane
    Sabin Orcan – 250 milioane
    Rodica Lazar, Calin Stroila, Elena Alexa - 75 milioane fiecare
    Andrei Velea, Alin Paicu, Lucian Pop, Liviu Avram - 90 milioane fiecare
    Laurentiu Manolache - 70 milioane
    Matei Udrea - 60 milioane
    Cezar Udrescu – 250 milioane
    Liliana Munteanu – 200 milioane
    Oana Barbu – 250 milioane
    Raluca Badea – 300 milioane
    Peter Imre – 20.000 euro
    Andrei Stefan – 18.000 euro
    Adrian Vasile – 13.000 euro

    Unde in presa mai sunt asemenea salarii nesimtite?!

    Astia au nimicit Adevarul Holding, nu oamenii care muncesc pe 20 - 30 de milioane pe luna.
  • actual sclav al lui Burci actual sclav al lui Burci
    Prietene, nu se bucura nimeni ca se schimba patronii. Traim doar cu speranta ca ne vom lua lefurile din urma si eventual vom primi banii pe viitor la timp. Cat despre nenorocirile care vor urma... am ras cu pofta. Care masini de mers pe teren? Ca nu mai sunt de mult. Calculatoarele? Asa cum ziceai tu, bune de dat la casat de multi ani. Vom fi mai putini? Pai noi, sclavii pe plantatie, ne-am imputinat deja, suntem la nivel de avarie. Numai sefii sunt la fel de multi. Ne aduce alt manager mai prost? S-o vad si pe asta, ca nu cred ca se poate mai rau.

Trimite un comentariu

sus