Skip to main content

CULISELE PRELUĂRII. 2.50 dimineaţa. Ora la care Adevărul se duce către Cristi Burci

 

Publicitate

PIPERA NEGOCIERILOR. Cristi Burci în sala de consiliu, avocaţii Adevărul la Peter Imre în birou, Dinu Patriciu prin telefon. După aproximativ 20 de ore de discuţii intense, astăzi (miercuri 5 septembrie), la trei fără zece dimineaţa, Cristi Burci şi Adevărul au ajuns la un acord, după cum Paginademedia.ro a scris în exclusivitate, aici. În zece zile, vor fi gata şi actele.

Paginademedia.ro reface filmul tranzacţiei anului încheiate târziu, la trei fără zece dimineaţa:

Iunie 2012. Cu o zi înainte de licitaţia pentru vânzarea Click. Sună telefonul. Cristi Burci: “Salut, Petrişor! Ce este cu licitaţia asta pentru Click?” Eşti interesat, participi? “Nu”. Şi Burci nu a participat. Îl interesa ceva mai mult decât o marcă, fie ea a celui mai vândut ziar de pe piaţă.

4 septembrie 2012. “Acum nu comentez. Vorbim pe la patru”, spune Cristi Burci. Este ora prânzului, iar zvonul privind cumpărarea Adevărul Holding de la Dinu Patriciu, aruncat de Curentul, circulă cu viteză pe net şi pe Facebook. Nimic nu e oficial, totul este “pe surse”.

Vine ora patru. Se face cinci. Nimic. “Mai ai puţină răbdare” este tot ce se poate spune. Atât. Nimeni nu confirmă. Normal, în afară de discuţii nu se poate confirma, încă, nimic.

Mijlocul zilei îl prinde pe Cristi Burci la Peter Imre în birou. Se ştiu de ani buni, de când Burci înfiinţa prima agenţie de publicitate, Graffiti, iar Peter Imre “juca” la client, la Phillip Morris.

Ziariştii îl văd pe Burci la Imre şi intră la bănuieli. Vin SMS-urile de la “surse”. Pretenţios spus. Sunt de la colegi ziarişti. Vor să ştie ce se întâmplă. “Burci e la Imre”. Şefii redacţiei vorbesc despre Burci ca despre viitorul patron. Nu ştiu dacă să se bucure sau nu. Pe vremuri, Burci a fost proprietarul Prima TV, post poreclit Mitrea TV pentru apropierea de fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea.

Burci pleacă la sediul Graffiti, unde este şi redacţia proiectului online pe care îl pregăteşte cu Răzvan Ionescu (fostul director editorial al Adevărul). Revine câteva ore mai târziu şi încep discuţiile pe contract. Discuţii îndelungi, care s-au întins până mult după miezul nopţii.

Taberele din Pipera

În sediul din îndepărtata Pipera se disecă fiecare punct în parte. Taberele negociază ca la un tratat internaţional. Tabăra lui Burci este în sala de consiliu, în văzul tuturor. Avocaţii Adevărul au “campat” în biroul lui Peter Imre. Dinu Patriciu este şi el prezent, dar prin telefon.

Fiecare are interesul lui. Dinu Patriciu vrea să vândă. Datoriile grupului sunt de ordinul milioanelor de euro, iar el a fost deja executat silit. De aceea s-a şi scos la licitaţie marca Click. Burci este interesat să revină în industria media (a mai fost aici, cu Prima TV şi Kiss FM). A mai avut o tentativă anul trecut, când a fost la un pas să ia Realitatea TV. I-a suflat-o Sebastian Ghiţă. Nu în ultimul rând, Peter Imre, un manager cu o imagine nu prea bună printre angajaţi, îşi conservă poziţia la conducerea trustului. Are toate şansele să rămână, şi cu Burci patron.

În situaţia dificilă a grupului patronat de Dinu Patriciu, negocierile sunt greoaie. Multe datorii, presiuni de la creditori, executări silite, tiraje în scădere, salarii întârziate sau neplătite nu prea sunt atuuri cu care să scoţi un deal bun. Iar Cristi Burci miroase aici o oportunitate.

La ora zece seara, puţine lucruri sunt rezolvate. Aproape de miezul nopţii, obosite, părţile nu ajung la o înţelegere clară. Ba dimpotrivă, la un blocaj. Avocaţii răsfoiesc acte.

FINAL. La 2.50, părţile ajung la un acord: Cristi Burci semnează un Head of Terms şi, dacă totul va decurge normal, în zece zile va semna actele finale de preluare a grupului de la Dinu Patriciu. La şase ani de la cumpărarea Adevărul de la Ana Maria Tinu, Patriciu iese din businessul de media.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • fan geoana fan geoana
    si uite asa, se mai destrama din mitul mareluui om de afaceri Dinu paturica..(pardon.. patriciu) . Toate afacerile in care s-a implicat, au sfarsit prin faliment... noroc ca a gasit cumparator pentru petrom... si acolo trebuie sa le multumeasca americanilor...
    Atata poate.. afara de a fura nu se pricepe la nimic...absolut nimic...nici politica, nici afaceri, nimic... cum dracu a ajuns asta milionar..?

Trimite un comentariu

sus