Skip to main content

Petiţie pentru pluralism în mass-media

 

jurnalisti-604

Publicitate

Iniţiativa Europeană pentru Pluralism în Mass-Media (EIPM) a lansat astăzi petiţia menită să ceară instituţiilor europene să adopte măsuri legislative care să limiteze amestecul actorilor politici şi economici în mass media.

Petiţia, disponibilă în limba română, poate fi accesată la www.mediainitiative.eu.

EIPM este o coaliţie pan-europeană care reuneşte, alături de cetăţeni, o sută de organizaţii, companii de presă, jurnalişti independenţi şi organisme profesionale.

„Am tolerat atât de mult intervenţiile vinovate ale politicului şi economicului în mass-media încât aceasta a ajuns oficial o „vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale” şi „o ameninţare la adresa democraţiei”. E timpul să facem ceva ca să apărăm libertatea presei – dacă punem, într-adevăr, preţ pe ea. De data asta putem să facem ceva cu mâinile noastre, fiecare dintre noi. E simplu, e la îndemână, e important.”, a declarat Ioana Avădani, director al Centrului pentru Jurnalism Independent, iniţiatoare a EIMP.

“Privată sau publică, mass-media trebuie să servească interesul public. Acesta este motivul pentru care Constituţia îi acordă o protecţie specială. Faptul că unii proprietari de presă îşi transformă ziariştii în mercenari şi-i pun să se bată pentru interesele lor economice şi politice înseamnă o gravă deturnare a presei de la misiunea sa fundamentală şi un pericol pentru democraţie. (...) Concentrarea proprietăţii asupra mass-media trebuie să fie limitată prin lege pentru a garanta pluralismul presei. Cetăţenii români pot lua decizii europene: să eliberăm presa de moguli. Urgent!”, a declarat Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch.

EIPM propune Comisiei Europene adoptarea unei Directive care să protejeze pluralismul în mass-media la nivel european, prin următoarele măsuri:

  • măsuri legislative eficiente pentru evitarea concentrării proprietăţii în mass-media şi publicitate;
  • garantarea independenţei organismelor de reglementare în mass-media, care să aibă o componenţă diversă, din punct de vedere social şi echilibrată din punct de vedere politic şi cultural;
  • definirea clară a conflictului de interese în proprietatea asupra mass-media;
  • obligaţia impusă presei scrise, audiovizuale şi online de a furniza unei autorităţi naţionale specializate informaţii detaliate referitoare la structura de proprietate, până la nivel de persoană.

Ţările care participă la lansarea ECI sunt: Belgia, Bulgaria, Franţa, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Spania şi Ungaria.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus