Skip to main content

VIDEO. Reportaj PREMIERĂ: Cum arată şi cum se foloseşte un peoplemeter, aparatul care măsoară audienţa TV

 

Acesta este un peoplemeter. Aparatul afişează întrebarea "Cine se uită" când se deschide televizorul. Foto: Paginademedia.ro

Publicitate

EXCLUSIV. Cum arată peoplemeterul, aparatul care înregistrează audienţa TV? Cum se foloseşte? Paginademedia.ro vă prezintă în premieră, într-un video reportaj exclusiv, un peoplemeter în acţiune.

Reporterii Paginademedia.ro au filmat şi au testat în premieră un peoplemeter. Vă prezentăm în continuare, cum se instalează, cum se foloseşte şi care este traseul măsurării audienţei TV. Imagini inedite cu aparatul în acţiune, detaliat, cu prezentarea telecomenzii speciale, dar şi cu serverele de la Kantar Media, compania care măsoară audienţele TV în România.

INSTALAREA. Pepoplemeterul se instalează la televizor şi are o telecomandă specială, pe care sunt trecuţi fiecare dintre membri cu numele lor.

În România, sunt instalate aproximativ 2.000 de astfel de aparate în 1.300 de locuinţe. Din punct de vedere sociologic, panelul este reprezentativ pentru toată populaţia României.

ÎNREGISTRAREA. Când cineva apare în încăperea unde televizorul este aprins, trebuie să apese butonul care îi corespunde pe telecomandă. De fiecare dată când iese din cameră, trebuie să apese din nou respectivul buton.

Pe telecomandă sunt trecuţi membrii familiei. Foto: Paginademedia.ro

  • În momentul în care este pornit televizorul, porneşte automat şi peoplementerul care înregistrează audienţa posturilor. Pe ecranul aparatului apare întrebarea Cine se uită? Fiecare membru al familiei are trecut numele pe telecomanda specială a peoplemeterului.

Dacă cineva porneşte televizorul, dar nu se înregistrează, sistemul înregistrează problema.

  • În cazul în care în încăpere apare un vizitator, care nu are un buton alocat pe telecomandă, şi el trebuie înregistrat, pentru ca audienţa să fie măsurată. Vizitatorul trebuie să se înregistreze tot de pe telecomandă. Când vizitatorul pleacă din cameră, şi el trebuie scos din sistem.

    În momentul în care se schimbă postul, nu apare niciun mesaj pe aparat şi nu trebuie apăsat niciun buton de pe telecomanda peoplemeterului.

Dacă toată familia pleacă din faţa televizorului iar acesta rămâne pornit, există un buton special pe telecomandă prin care trebuie să anunţe că nu mai este nimeni în faţa aparatului. Butonul este „Niciun telespectator”.

Ce se întâmplă când cineva uită să apese butonul când pleacă de la televizor? Sistemul detectează automat dacă televizorul a stat neobişnuit de mult pe un singur post, fără să fie schimbat. Dacă intervalul depăşeşte patru ore, sistemul simte că este o problemă.

VACANŢĂ. Când familia pleacă în vacanţă pentru mai mult de o săptămână, trebuie să anunţe acest lucru pentru ca sistemul să nu creadă că peoplemeterul din casa familiei respective este defect. Pentru acest lucru există pe telecomandă un buton cu numele „Vacanţă”.

Cum se înregistrează datele?

Datele de audienţă sunt stocate în interiorul peoplemeterului. Informaţia video este transformată în coduri audio digitale (de tipul 0010101), la fiecare trei secunde, coduri ce sunt înmagazinate în memora internă a aparatului.

Mai departe, între orele două şi şase dimineaţa datele sunt trimise automat către serverele de la Kantar. Totul se face automat, fără intervenţia fizică a vreunui operator în sistem.

Serverele prelucrează datele. Codurile audio se compară cu emisia posturilor TV

Serverele Kantar înregistrează în fiecare zi toată emisia posturilor de televiziune măsurate din România. Aceste înregistrări se vor compara cu codurile audio primite de la peoplemetere.

Informaţiile primite de la peoplemeterele din teren ajung pe serverele de la Kantar. Codurile audio se compară cu înregistrările posturilor TV. Prin această potrivire se stabileşte exact care a fost audienţa posturilor de televiziune în casele măsurate.

Ponderarea: serverele calculează audienţa totală

În prima fază, serverele stabilesc câţi oameni s-au uitat şi ce posturi au urmărit dintre casele care au peoplemetere instalate. Există aproximativ 140 de criterii care stabilesc dacă peoplemeterele au funcţionat corect. Tocmai din acest motiv, dar şi pentru că o gospodărie poate avea mai multe televizoare, sunt instalate peste 2.000 de aparate în 1.320 de case. În fiecare zi trebuie raportate minimum 1.200 case valide din cele 1.320.

Audienţa peoplemeterelor din ţară este apoi ponderată, un proces automat. Ce înseamnă?Conform unui algoritm statistic, audienţa caselor măsurate este extrapolată la nivelul întregii ţări, pentru a da audienţa totală.

Când audienţa este calculată, serverele trimit automat datele către clienţi: posturi de televiziune, agenţii de publicitate şi clienţi de publicitate.

REPORTAJ EXCLUSIV: Cum arată şi cum se foloseşte aparatul care măsoară audienţa TV. Un peoplemeter în acţiune

Doar câţiva oameni cunosc panelul. Niciunul în întregime

Oamenii care au peoplemetere în casă nu sunt cunoscuţi de niciun operator în totalitate, spune Liliana Mihăilescu, director general Kantar Media. În rezultatele date de soft, cei din panel apar cu un cod, nu cu numele sau adresa.

"Sunt cinci oameni care se ocupă de panel, fiecare cu partea lui", spune Liliana Mihăilescu.

Cei care lucrează în media sau au rude sau cunoştinţe în televiziuni nu pot face parte din panel.

Anual, aproximativ un sfert din panelul de măsurare este împrospătat, spune Liliana Mihăilescu.

Liliana Mihăilescu, despre panelul de măsurare

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gabriela gabriela
    o mica intrebare: dar daca cineva( unul sau mai multi), in posesie de acest aparat, ar incepe sa telefoneze pe la posturile de televiziune si sa le ceara bani pentru ca el/ei sa le vizioneze postul in mod preferential ...creindu-si astfel un venit din aceasta monitorizare?..Se stie foarte bine ca ratingul determina concesia publicitatii( si este vorba de sute de mii sau chiar milioane de euro) din partea agentiilor de publicitate...
  • Andra Andra
    Unde sunt instalate aceste aparate? Sau cum sunt selectate familiile care le primesc? Banuiesc ca la tara sau in familii de pensionari e mai greu sa-i inveti pe tanti Leana, nea Costel si vecinul Nelu care vine in vizita sa apese pe diverse butoane cand se aseaza sau ridica de la televizor. Deci, banuiesc ca totusi ar fi instalate in mare parte la familii cat de cat descurcarete cu tehnologia. Faptul ca emisiuni gen Capatos sau Maruta au audienta asa mare ne arata ca suntem in majoritate niste cretini, dar nu inteleg totusi cum Antena 3 are asemenea audienta. Inseamna ca ori ma insel eu si tanti Leana chiar e maestra in manevrarea peoplemetrului, ori se lauda cu audiente false, ori sunt unii care dau spaga ca sa primeasca peoplemetre si sa tina 3 televizoare din casa toata ziua pe Antena 3.
  • Curiosul Curiosul
    Am si eu o intrebare, monitorizeaza cineva accesarile online a unor posturi TV? Majoritatea canalelor sunt transmise live, multi, inclusiv eu, prefera sa urmaresca aceste canale pe net, contabilizeaza cineva aceasta activitate sau accesarile sunt incluse in raitingul general???
  • Edy Edy
    Si eu am fot sunat de un numar cu prefix de bucuresti. Mi s-a spus ca ar vrea sa monteze un asemenea aparat la mine in locuinta. Nu se dau renumeratii si nu primesti indemnizatii pentru montarea acetor echipamente. Am anuntat furnizorul de servicii tv si l-am intrebat cat de corect este acest lucru. Mi-a spus ca semnalul tv il platesc eu nu si cablul si ca orice montare de aparatura pe cablul tv aduce dupa sine sanctionarea utilizatorului de servicii tv dar se poate ajunge pana in instanta pentru spionarea furnizorului de servicii TV.
  • adiGeNa adiGeNa
    ar trebui* (scuze)
  • adiGeNa adiGeNa
    ...sunt milioane de Euro distribuiti pentru publicitate si se bazeaza pe aceste calcule si acest sistem... probabil sistemul este 95% corect conform studiilor socioligice... DAR intrebarea mea este DE CE ESANTIONUL DE 2000 DE FAMILII NU SE ALEGE SI PE UN CRITERIU INTELECTUAL, DE CULTURA GENERALA, DE SCOALA ABSOLVITA? Sa ne asiguram ca nu se mai promoveaza NONcultura si emisiuni care indobitocesc tanara generatie cu NONVALORI... de aici ar trebuii sa se schimbe ceva...
  • Cyprian Cyprian
    Chiar ca e prostie cu masuratoarea asta.Ori ca o faceau pe hartie ori asa nu e diferenta.Trebuia facut un sistem in parteneriat cu cablistii sa masoare audientele pe digital dth de pe fiecare set top box.
  • Alex Sipos Alex Sipos
    Ma bucur ca mai sunt si oameni care stiu ce vorbesc . Au mai fost aici cativa , dar majoritatea sunt diletanti .Ceea ce nu-i problema daca isi asuma asta
  • Alex Sipos Alex Sipos
    Omule , vorbesti foarte pe langa . ..." Nimeni, dar absolut nimeni, nu sta sa mai apese pe o telecomanda cand schimba postul tv. de obicei in zilele noastre se urmareste sa se scape de atatea telecomenzi pe care le aduni cand vrei sa te uiti la tv" ...Pai si atunci cum schimba postul , manual ? Acest sistem e folosit in toata lumea , eu am incredere in metodologie dar nu am incredere in firma Kantar , cred ca esamtionul lor nu e reprezentativ , si problema este la selectia gospodariilor care participa . Oamenii trebuiesc stimulati , primesc cadouri sau bani , si in general clasa mai saraca e suprareprezentata in studiu din cauza acestei limitari , ca la inceput destul de putini din total univers cu conditii superioare de trai isi dau acordul la operator pentru a participa la proiect .
  • romeo romeo
    Nu stiu cum e la RDS dar receptoarele de la UPC au conexiune dual si transmit date sau pot sa transmita date catre un server al UPC, in pagina de teste a receptoarelor se vede ca exista o conectivitate pe IP intre receptor si UPC deci e conexiune bidirectionala
  • cristi cristi
    fratilor, si pentru cablist e la fel de dificil sa monitorizeze, cine pe ce canal se uita. cutiutele alea de li se spune in limbaj popular "receptor digital" citesc doar un semnal dupa o anumita frecventa. NU ESTE CAPABIL SA TRIMITA DATE INSPRE CABLIST SAU SA FIE ACCESAT DE CATRE ACESTA. "Masurarea" audientelor este de fapt o estimare. Adica, firma Kakar Media, are sa zicem 1200 de aparate functionale zilnic, unele in mediul rural, la o persoana desteapta de la tara(nu spun ca oamenii de la tara sunt prosti insa sistemul este pentru cineva mai istet), altele in mediul urbani si se merge pe estimari. Se pare ca uneori estimarile sunt proaste, pentru ca, inregistreaza de ex ca s-au uitat niste copii la Realitatea TV, sau genul asta. Problema e la procesarea datelor, precum si neacoperirea tuturor claselor de oameni. Spre ex. sunt unii de la un pahar se uita la etno, taraf sau mynele, sunt alte televizoare de prin baruri de stau non-stop pe realitatea(majoritatea, si cele care nu stau sunt pe un post de muzica), sunt altele tot de prin baruri, zona urbana de stau toata ziua pe un post de muzica sau la un meci spre ex. si acele date nu sunt luate in calcul
  • ego ego
    Se face popularizarea aparaturii pentru ca oamenii sa fie in cunostinta de cauza la prezidentialele de la anu`,fiindca asa vor vota 1300 de `reprezentativi` si vor numi presedintele (cei din USL). Insa, intai, va fi metoda de referendum pentru Constitutie, propunerea fiind agreata de 95% dintre votanti cu o marja de eroare de +/-3% (ca doar nu conteaza numarul real).
    Nu vor mai fi 740000 ci 1740000 impotriva lui Basescu.
  • marius marius
    @marius B as spune ca aproximativ 300
  • Alex.D Alex.D
    @marius - Hahahahhhaahhahha.Hai ca ai fost tare la faza asta.Pai si sondajele,"pipalmetrele" ce dracu sunt daca nu generalizari/extrapolari la nivelul intregii populatii pe baza unui esantion. Fratie,cu factorul uman nu te joci ! Asta tine minte ! ORICINE in funtie de lene,dispozitie, acuitate mentala etc. poate sa nu dea doi bani pe schimbarea butoanelor SAU pur si simplu sa uite. + Vad ca ai venit cu argumentul ala cum ca nu ar trebui sa generalizam lenea sau mai stiu eu ce doar pt ca e vorba de populatia Romaniei DAR eu vin si iti spun ca atunci cand ma refer la FACTOR UMAN , nu ma refer numai la Romani pt ca la fel de bine pot avea dispozitii proaste si englezii,pakistanezii,chinezii,americanezii si ce "-ezii" mai vrei tu iar la chestia asta crede-ma ca nu mai conteaza cata sociologie aduci in discutie.
  • Alex.D Alex.D
    @ marius - e simplu si la bunul simt sa te gandesti ca atunci cand se presupune ca au pus "pipalmetere" d'astea conform unei scheme care sa acopere TOOOOATE tipurile de public inseamna ca le-au pus si in case in care exista unul ca taica-miu, care se duce sa fumeze 17 tigari in timp ce se uita pe tvr1 si nu conteaza daca intre timp programul se schimba cu o emisiune a lu' Almasanca, el figureaza ca s-a uitat la amandoua pe intervalul ala si hai sa nu ne mai prefacem, stim cu totii ca oamenii SUNT COMOZI si de multe ori SI UITUCI asa ca sa nu imi spui mie ca apasa butoanele alea de fiecare data cand ies/intra in camera sau se schmba privitorul. Intelegi? E o presupunere ce am spus mai sus intr-adevar,insa stim cu totii ca lucrul asta reprezinta SI o realitate.

Trimite un comentariu

sus