Skip to main content

VIDEO. ”Suleymanomania” - săteni din Caraş Severin, costumaţi în personajele serialului turcesc

 

suleyman

Publicitate

De Lăsata Secului, locuitorii din Bănia, judeţul Caraş Severin, umblă prin oraş costumaţi, iar tradiţia spune că astfel alungă spiritele rele şi aduc prosperitate comunei. Anul acesta însă, oamenii s-au îmbrăcat în personajele serialului turcesc ”Suleyman Magnificul” de la Kanal D, după cum transmite RTv.

Pasionaţi de serialul turcesc "Suleyman Magnificul", sătenii şi-au făcut costume similare celor purtate de actori şi au petrecut timp de două zile pe uliţe, iar totul s-a încheiat în faţa căminului cultural, unde alaiul a încins o horă pe muzica fanfarei.

Autor: Florin Ghioca florin.ghiocagmail.com
viewscnt

Comentarii

  • CS CS
    offf, mare iti este gradina doamne
  • xaturion xaturion
    Cred ca cineva din postul respectiv a stimulat satenii din acea comunitate pentru a promova, cu o nonsalanta, filmul turcesc. E si normal ca acei oameni sa puna repede "botul", nestiind despre ce e vorba, sa se costumeze precum personajele serialului turcesc, care din punctul meu de vedere mi se pare o injosire a oamenilor si a respectivei traditii, pe care o lasa in urma pentru a satisface nevoile altora. Cred ca oamenii aceia ar trebui sa fie constienti de situatia in cauza si sa nu dea frau liber la tot ce se manipuleaza pentru a ajunge sa fie sclavii altora si mai presus de asta sa fie constienti de moralul lor pe care-l au ca oameni, si sa nu devina niste oameni imorali, lipsiti de toata credinta si bunul-simt.
  • Sorin Sorin
    Există obiceiuri pe bază de costumaţie de bun gust (Carnavalul măştilor de la Venetia, Festivalul medieval de la Sighisoara, etc) însă ce am văzut la Bănia este un kitsch penibil. De obicei pe statul de plată al Primăriei se regăseşte şi un consultant artistic care ar trebui să oprească apariţia unor astfel de derapaje. Era de apreciat dacă se costumau în Baba cloanţa, Muma pădurii, vrăjitoare sau zâne, personaje din tradiţia românească dar nu în Suleymani. KanalD este un post turcesc şi e normal să-şi promoveze personajele istorice proprii. Păcat că babuinii din Bănia au pus botul şi au reuşit să desfiinţeze conceptul de tradiţie românească şi identitate culturală a poporului român.
  • paul paul
    Niste obiceiuri tampite!
  • iulia iulia
    Dar nu ar fi trebuit sa se costumeze in costume traditionale? Pana sa apara telenovela asta la televizor, cu ce anume se costumau? Romanului ii place sa imite nu sa se onserve si sa se dezvolte prin propria personalitate si traditiile din mosi stramosi.
  • gavrilovic mile gavrilovic mile
    la noi in banat este o traditie ca oamenii sa se costumeze in aceasta saptamana obiceiul numinduse fasanc
  • Sorin Sorin
    Nişte primate imitatoare şi o sărbătoare kitsch. Cred că s-au prăpădit de râs triburile din Africa când au văzut clipul pe internet. Singura nelămurire care o am acum este dacă am fost creaţi după chipul lui Dumnezeu sau ne tragem din maimuţă?
  • iulia iulia
    Inca un motiv sa plec din tara asta. Cred ca toti cei de acolo se uita la caminul cultural la suleiman(scris intentionat). M-am uitat la material si nu am vazut decat niste hidosenii de costume. Ar fi fost frumos sa faca ceva demn de urmat, ceva de la care fiecare dintre noi are ce invata, nu sa vedem cum niste oameni arata ca niste marionete dupa o telenovela turceasca. Nu ne-au cotropit turcii cu totul acum cateva sute de ani, dar acum ne-au invadat neuronii. Multa bafta suleimani, eu imi iau talpasita!

Trimite un comentariu

sus