Skip to main content

Horia Ivanovici, concediat de la DigiSport pentru că a criticat şefii fotbalului. Tolontan: „Act de cenzură argumentat legal”

 

Un fragment din documentul primit de Horia Ivanovici de la RCS. Captură de pe Fanatik.ro

Publicitate

DOCUMENT. Explicaţia RCS pentru conedierea lui Horia Ivanovici de la DigiSport: „În multe emisiuni aţi adus atingere imaginii publice a oficialilor structurilor sportive din România sau aţi incitat anumiţi invitaţi ori diverşi interlocutori să profereze insulte la adresa unor oficiali ai structurilor sportive.

Textul apare într-un document trimis lui Horia Ivanovici de către un birou judecătoresc, act publicat integral pe Fanatik.ro, site-ul fostului prezentator DigiSport. Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, selecţiuni din documente.

„Fără nicio remuşcare, conglomeratul media face din acest act de cenzură un argument legal! Şi nu cenzurează gafând pe ascuns”, comentează Cătălin Tolontan documentul în Gazeta Sporturilor, într-un articol de două pagini despre starea presei. „De ce? Pentru că pare convins că, departe de a reprezenta ceva greşit, cultura cenzurii este baza funcţionării sale, promisiunea unui viitor prosper şi condiţia negociabilă a contractelor cu ce-i care-i furnizează drepturile de transmisii TV.” Este o concediere care „anunţă lumea nouă din media”, spune jurnalistul.

Documentul RCS trece în revistă zeci de afirmaţii făcute de Ivanovici. „Unele pot fi, într-adevăr, asimilate calomniilor şi insultelor (precum „e sun sistem mafiot”, „selecţionaerul e un retard intelectual”). Majoritatea covârşitoare sunt însă doar opinii personale, observaţii acide sau metafore benigne ale jurnalistului”, spune Tolontan. „Acest rechizitoriu conturează, involuntar, noul jurnalis, aşa cum este înţeles el de către firmele de telecomunicaţii care au devenit şi companii de conţinut”, continuă jurnalistul.

Ce i se reproşează lui Ivanovici, conform documentului cu explicaţiile rezilierii:

  • „În multe emisiuni aţi adus atingere imaginii publice a oficialilor structurilor sportive din România sau aţi incitat anumiţi invitaţi ori diverşi interlocutori să profereze insulte la adresa unor oficiali ai structurilor sportive.”

Concluzia vine, menţionează în deschidere documentul, „urmare înştiiţării primită din partea federaţiei Române de Fotbal, prin care am fost anunţaţi că nu se vor mai acorda acreditări la jocurile de pe teren propriu ale echipelor naţionale ale României, interzicându-i-se, totodată, accesul (...) la conferinţele de presă, (...) măsuri cauzate de nenumăratele insulte proferate împotriva preşedintelui FRF domnul Mircea Sandu, selecţionerului echipei naţionale, domnul Victor Piţurcă, şi conducerii FRF de domnul Horia Ivanovici, în cadrul emisiunii Fanatik Show.”

Fraze care i se reproşează, conţinute în document primit de Ivanovici:

  • În emisiunea din 2 aprilie, aţi folosit următoarele expresii:

„Piţurcă, selecţioner agramat”
„Contează ce fel de pile ai şi nu ce fel de antrenor eşti”
„Piţurcă, nu fi supărat, că o să-ţi dăm un premiu ...găsim noi ceva, aşa, mai agramat”
„Piţurcă este un retard intelectual”

  • În emisiunea din 22 iulie, în cadrul discuţiei cu Ioan Nicolae, aţi folosit următoarele expresii:

„Mircea Sandu nu a dat nici măcar un telefon de bun simţ ...denotă aroganţa lui Mircea Sandu”
„În general, mai ales în ultimii ani, Mircea Sandu a tratat cu dispreţi oamenii care bagă bani”

Alte expresii punctate în documentul care poartă antetul RCS şi ştampila "Biroul Executorului Judecătoresc Ghilencea Marian Viorel":

  • „Pe Piţurcă nu-l interesează echipa naţională, doar ego-ul lui, să n-aibă stăpân”
  • „E periculos să te baţi cu Mircea Sandu, pe care mulţi îl asemuiesc cu Nicolae Ceauşescu”
  • „Încă o dată, îi spun lui Mircea Sandu, luni să aibă decenţa să-şi dea demisia, asta îi spun acuma-n direct, şi să aducă demisia la ora 18.00, când avem noi emisiune, să aibă decenţa şi să plece odată, să ne lase pentru că a nenorocit fotbalul ăsta şi nu se mai poate. Nu există incompetenţă mai mare, dezastru mai mare, crimă morală, decât ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc.”

În monitorizarea RCS sunt trecute şi părerile invitatului Cornel Dinu:

  • „Victor Piţurcă este o dramă ... este un şiret!”
  • „Toţi antrenorii, cu excepţia lui, au avut cel puţin 7 clase făcute la zi, alea de cultură generală! Este cel mai contestabil antrenor din acest punct de vedere.”
  • „Piţurcă este un limitat” (notă în document: în legătură cu această expresie, Cornel Dinu se referise la faptul că este limitat în viziunea asupra jucătorilor).

Lui Ivanovici i se reproşează şi burtierele emisiunii, precum:

  • „Piţurcă faultează grav gramatica limbii române”
  • „Liga Echipelor Nenorocite de Mircea Sandu”

Documentul complet, pe site-ul Fanatik.ro

Acum câţiva ani, astfel de pagini veneau drept replici dinspre cei care scriau ziarele şi relatau televiziunile. Astăzi, (...) reproşurile sosesc prin plicul cu antetul companiei de media, redactate de propriul patron al unui viitor străin pentru tot mai mulţi dintre jurnalişti”, comentează Tolontan în GSP.

Horia Ivanovici a plecat de la DigiSport la începtului lunii septembrie, după cum Paginademedia.ro a scris aici. Prezentatorul Fanatik Show şi-a anunţat plecarea, după patru ani la postul sportiv, chiar în emisiunea pe care o realiza.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gogu gogu
    Si aporpo de CENZURA, moderarea mesajelor de catre cineva de acolo de la voi, nu tot o forma de cenzura e? In cazul asta, cine ar trebui sa fie dat afara? Cine pe umarul cui plange?
  • gogu gogu
    Pai sa ma scuzati, dar Ivanovici nu are nicio calitate! Poate doar tupeul. In schimb, e mai agramat decat fotbalistii; eu nu l-am auzit nici macar o singura data sa foloseasca acuzativul. Multi critica sefii fotbalului, dar Ivanovici o face intr-un mod grotesc, primitiv etc
    Nu stiu care-i treaba cu cenzura, dar nu o sa-i simt lipsa. De fapt, nici nu mi-am dat seama ca lipseste. Sunt destui ziaristi la digi care n-au facut scoala la FF, mult mai potriviti pentru un show de televiziune.
  • geo geo
    Nu ii mai plingeti de mila; e in discutii cu Etono TV sa prezinte acolo...nu o emisiune de folclor, ci chiar Fanatik Show.
  • fenomen fenomen
    ca tot m-am apucat sa comentez, iata si lista cotizantilor la ivanovici: gaz metan medias (gazu e si mare sponsor la galele lui), negoita, cfr (cel mai mare contribuabil din ultimii 2-3 ani), astra, botosani si pandurii. au fost si altii dar au renuntat sau nu mai au bani. printre fosti se numara becali, porumboiu, iancu, borcea si mititelu.
  • fenomen fenomen
    problema cu ivanovici e mai mare. nu va mai lasati dusi de conspiratii si de speculatii. pe piturca il ataca de 8 ani. il ataca si mai rau inainte sa vina la digisport. totul a plecat de la niste procese bagate de piturca, dupa ce ivanovici i-a cerut 50.000 de euro, in mai multe rate, ca sa, citez din ivanovici: "te laud toata viata".
    scandalul a plecat de la faptul ca digi a bagat foarte, foarte multi bani in site, iar ivanovici isi promova de 200 de ori pe emisiune site-ul fanatik.ro. inclusiv pagina de facebook e facuta fanatik.ro, nu fanatik show. chiar nu va duce capul pe nici unul sa va dati seama ca a fost dat afara la 2-3 saptamani dupa lansarea siteului fanatik?
    in plus, discutii si nemultumiri erau demult, plecate de la faptul ca ivanovici folosea imaginile digi si baga zeci de minute in fiecare emisiune cu liga1 si alte meciuri cumparate cu digi. acuma, daca eu inchiriez un apartament intr-un bloc al unuia, n-am voie sa-i folosesc toate apartamentele, nu?
    astea cu piturca si mircea sandu sunt plecate tot de la ivanovici, ca sa dea in digi, sa pozeze in victima si sa continue sa-i loveasca si cand n-apare pe tv.
  • Mego Mego
    Exact cum s-a intamplat si cu Costin Ştucan, asta e tara de kkt in care traim, nu te pui bine cu Seful esti OUT de aia suntem aici si dupa 23 de ani de ''Democratie" ne meritam soarta,uite la Antene de Exemplu toti Latraii zic ca voiculescu si toti o duc bine,ori sa faci referire la dragomir sau la mircea sandu e prea mult Domnule Ivanovici cum va permiteti ? doar stiti ca sunt numiti pe Viata acolo. ASTA E...
  • Marius Marius
    Mi-e antipatic Ivanovici, e lispit de caracter, DAR strigator la cer este ce face un trust de PRESA cand primeste ordine de la oamenii la care are interese de business. Asta e cenzura cu acte, este un autodenunt al RCS&RDS. Asta se intampla cand presa este condusa de tot soiul de carnatari
  • abj abj
    comportament abject fata de un om abject.
  • Tabloidus Tabloidus
    S-a creat un precedent periculos, orice emisiune care atinge interesele LPF sau FRF isi va concedia producatorul/moderatorul. Altfel se retrag acreditarile. Vom afla in acest fel ca Romania este campioana mondiala la fotbal, finala jucata cu Teleorman pe teren neutru.
  • Red Dog Red Dog
    Petrisor, exista oameni care scriu mult mai la obiect decat marele deontolog Catalin Tolontan despre Horia Ivanovici. Este incredibil cum Ivanovici e transformat intr-un fel de erou sacrificat pe altarul libertatii de exprimare, cand in realitate el era bagat in toate combinatiile posibile. Sunt zeci de colegi de-ai lui care pot vorbi despre mizeriile acestui individ lipsit de scrupule, cu un limbaj de gang, practicant de anti-jurnalism. Un ins care a tarat breasla in multe porcarii este cautionat de marele Tolontan, care dovedeste ce poate face ipocrizia. Poate publici si analiza impecabila a lui Costin Stucan, redactor sef adjunct la ProSport: http://www.prosport.ro/sport-life/special/costin-stucan-scrie-despre-anomaliile-din-cazul-horia-ivanovici-spagarul-transformat-in-victima-11329109. E mult peste ceea ce scrie Tolontan, care doar isi da cu parerea despre un ins certat cu legea, cu bunul simt si prieten cu indivizi cel putin controversati!
  • dizident dizident
    daca se intampla la rtv, antena sau b1, lua foc tara. asa, astia de la digi "e niste sfinti, muica".
  • parerea mea parerea mea
    Ca marele deontology Tolontat sa poata emite o judecata, poate ca nu strica sa vada si prevederile contractului pe care Fanatik il avea cu RDS.
    din ce scrie in adresa executorului rezulta ca Fanatik, prin acele exemple, si-a incalcat obligatiile contractuale.
    altfel spus, este foarte posibil ca in emisiunil pe care le producea pentru RDS sa nu fi avut voie sa jigneasca sau sa instige la un asemenea comportament.
    Daca Ivanovici a semnat un asemenea contract, atunci nu prea mai este cenzura. Daca insa prin contract avea libertate editoriala si putea face emisiunile cum vrea muschiul lui, atunci este alta poveste.
  • Cristi Cristi
    Da, avea sare si piper pentru pauzele publicitare cand infuleca un porc intreg.
  • mirceA mirceA
    7up, tu ai auzit vreodata de jurnalism ?
  • mihai mihai
    Cu sare si piper trebuia sa faca o emisiune culinara!! Era(ce bine ca e la trecut) cel mai slab (desi are 120 KG) moderator dintre toti cati sunt in Romania!!Un spagar recunoscut in toata presa din Romania!!Iar 7up ala de mai sus bate cimpii si mai rau cu politica editoriala!! Cum de si-au dat seama dupa 4 ani ca nu respecta politica lor ??? Ivanovici este un individ cu un caracter infect,corupt si slab moderator insa ce face RCS este cenzura!!!Repet,4 ani nu i-a derajnat si s-au trezit acum ? Asta spune si Tolontan l-au dat afara numai cand le-au fost atinse lor interesele!!In rest nu mai puteau ei de Ivanovici!!

Trimite un comentariu

sus