Skip to main content

Mircea Toma, despre noul Cod al insolvenţei: Este o agresiune severă împotriva libertăţii presei

 

Mircea-Toma-2“Este o agresiune severă împotriva libertăţii presei, a libertăţii de exprimare şi a liberului acces la informaţii de interes public”, a declarat Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, despre noul Cod al insolvenţei care a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Publicitate

Noul cod al insolvenţei, care spune că posturilor aflate în insolvenţă li se suspendă licenţa audiovizuală până la confirmarea planului de reorganizare, a fost publicat în Monitorul Oficial. Ordonanţa de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial la doar o zi după ce noul Cod al insolvenţei a fost aprobat în şedinţă de guvern.

Mircea Toma, pentru Paginademedia.ro: Sunt încălcate principii fundamentale de drep

“E o situaţie dramatică şi speram să nu se ajungă aici. Am făcut o analiză, în această dimineaţă, care a fost preluată de mai multe televiziuni, în care spuneam că sunt încălcate principii fundamentale de drept.”

Principiile fundamentale de drept încălcate de noul Cod al insolvenţei, potrivit lui Mircea Toma

  • “Este o lege discriminatorie pentru că se referă doar la o categorie de actori economici, cei care funcţionează pe licenţe.”
  • “Este o lege retroactivă care afectează entităţi intrate deja în insolvenţă. Atunci când au intrat în insolvenţă această prevedere nu exista, deci nu aveau cum s-o ia în calcul.”
  • "Contrazice principiul legii în care apare. Codul insolvenţei este gândit pentru companii care încearcă să ajungă pe linia de plutire. Dacă împiedici aceste entităţi să funcţioneze ele nu au cum să se mai redreseze şi sunt condamnate la faliment."

Consecinţele noului Cod al insolvenţei, potrivit lui Mircea Toma:

  • “Prima consecinţă este că dispar nişte entităţi media, iar efectul este grav, în primul rând, pentru că sute de mii de cetăţeni nu mai au acces la aceste surse de informare pe care aceste entităţi le-ar fi putut furniza."
  • "Prin această lege este modificată şi Legea audiovizualului unde nu există deloc termenul de suspendare a licenţei. Intră în contradicţie şi cu alte prevederi din Legea audiovizualului care
    definesc condiţiile în care licenţa audiovizuală poate fi retrasă
    "

Mircea Toma: Este o agresiune severă împotriva libertăţii presei. Vom acţiona în consecinţă

"Din punctul nostru de vedere este o agresiune severă împotriva libertăţii presei, libertăţii de exprimare şi liberului acces la informaţii de interes public.

O să reacţionăm în consecinţă. Responsabilitatea imaginii României în Uniunea Europeană şi în lume pentru acest derapaj de la statul de drept nu ne poate fi atribuit nouă, care vom comunica intens internaţional această încălcare a democraţiei de către guvernul Ponta, ci chiar guvernului Ponta."

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • clujean clujean
    Expertul în insolvență Arin Stănescu a ținut să precizeze că noul Cod al insolvenței nu afectează doar societățile din domeniul media care funcționează pe licențe audiovizuale ci și restul companiilor aflate în dificultăți financiare.

    “Reducerea termenului de realizare a unei reorganizări de la trei ani, care oricum era un termen scurt, la un an face aproape imposibil un plan de reorganizare, fapt care duce la intrarea în faliment a societăților aflate în impas financiar. Este aproape imposibil ca un plan de reorganizare să fie făcut într-o perioadă de un an. Practic nu o sa mai avem reorganizări și nimeni nu o să câștige nimic din asta. În Franţa termenul este de 10 ani, iar în SUA nu există limita”, a declarat Arin Stănescu pentru Paginademedia.ro.
  • Eugen Eugen
    E foarte corecta legea, toti papagalii si-au tras televiziuni de rahat cu scopul de a manipula populatia. F bine e gandita ordonanta. Televiziunea de carton Realitatea sa dispara cu tot cu actionariatul ei dubios

Trimite un comentariu

sus