Skip to main content

Pace, pace între două ...posturi de ştiri. Realitatea a reclamat România TV, CNA le-a sancţionat pe amândouă

 

Ioan Chertiţie a fost subiectul materialului disputat între Realitatea TV şi România TV. Sursa foto: Adevărul.ro

Publicitate

Realitatea TV s-a certat cu România TV pentru un film, dar ambele posturi s-au ales cu o somaţie publică. Cum aşa? Postul de ştiri al lui Sebastian Ghiţă a fost reclamat că a difuzat nişte imagini pentru care postul Realitatea TV ar avea dreptul. De ce au fost somate ambele posturi de CNA? Răspunsul, în continuare.

Imaginile difuzate de ambele posturi erau despre un fost gardian al penitenciarului din Baia Mare. Iniţial, au fost difuzate de Realitatea TV în 2009. România TV le-a reluat acum şi a fost reclamată pentru încălcarea drepturilor de autor. "România TV a făcut abuz de arhiva pe care nu ne-au returnat-o în totalitate. A fost utilizat un material ilegal", a fost acuzaţia Realitatea TV (din şedinţa din 11 octombrie - n.r).

CNA a analizat şi a decis astăzi: ambele posturi merită amendate pentru că ambele îl prezentau pe gardian ca fost "şef secţie la Penitenciarul Baia Mare",  fapt dezminţit de Administraţia Penitenciarelor.

Decizia CNA a fost luată ca urmare a unor puncte de vedere primite de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) şi de la Administraţia Naţională a Penitenciarului.

"Domnul Chertiţie Ioan figurează în evidenţele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ca fost lucrător în cadrul sistemului penitenciar. Facem precizarea că domnul Chertiţie Ioan nu a îndeplinit funcţia de şef secţie la Penitenciarul Baia Mare (aşa cum apare în materialul difuzat de cele două posturi de ştiri - n.r.) şi nu şi-a desfăşurat activitatea la Penitenciarul Sighet", se arată în punctul de vedere al Administraţiei Naţionale a Penitenciarului.

Din punctul de vedere al ORDA:

Dacă SC Realitatea SA este titular exclusiv al dreptului de proprietate şi pe materialul video în litigiu (respectiv reportajul despre mărturia unui fost gardian de închisoare) în opinia noastră, prin folosirea neautorizată a acestui material audiovizual de către televiziune România TV, au fost încălcate prevederile Legii nr.8/1996 prin fapte de natură penală prevăzute şi sancţionate de art. 140 lit. a), c) şi d).

Menţionăm că prezentul punct de vedere a fost formulat strict pe baza materialelor primite, respectiv adresa de înaintare şi raportul de monitorizare, fără a avea la dispoziţie materialul video transmis de cele două televiziuni sau alte documente de natură contractuală.

Apărarea România TV:

Roxana Niculescu, director de programe România TV:

"Imaginile cu Ioan Chertiţie ducându-se prin celulele unor penitenciare aparţin domnului Ioan Ghertiţie. Imaginele sunt din 2009, când au fost difuzate de postul Realitatea TV, apoi am avut şi noi aceste imagini obţinute de la Chertiţie. O echipă a postului România TV a fost la Baia Mare şi a obţinut aceste imagini.

Administraţia Penitenciarelor recunoaşte că a fost un angajat al lor, că nu a fost un şef.

Acuzarea Realitatea TV:

Mura Franculescu, Realitatea TV:

Nu mai am nimic de completat fata de ceea ce am spus atunci (şedinţa CNA din 11 octombrie).

Din sedinţa din 11 octombrie:

"România TV a făcut abuz de arhiva pe care nu ne-au returnat-o în totalitate. A fost utilizat un material ilegal", a spus Mura Frînculescu, pe 11 octombrie în faţa membrilor CNA.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Muru Muru
    Doamneeee... Câta pricepere, cât profesionalism, câta inteligenta la Doamna Mura. Așa e . Cum spunea ea .pacat ca cei de la CNA nu asculta decât pe cei de la RTV .

Trimite un comentariu

sus