Skip to main content

Realitatea TV acuză postul lui Sebastian Ghiță: România TV a facut abuz de arhiva pe care nu ne-a înapoiat-o în totalitate

 

ioan chertitieCONFLICT. Realitatea TV și România TV, neînțelegeri pe arhivă. Realitatea acuză România TV că a folosit un material din arhiva Realitatea Media care cuprindea mărturia cutremurătoare a unui fost şef de secţie de la Penitenciarul Baia Mare, din perioada comunistă. Mai mult, România TV a prezentat materialul drept „exclusivitate”.

Publicitate

Scandalul a ajuns ieri și pe masa Consiliului Național al Audiovizualului sub forma unei reclamații în care se spune că materialul cu așa-zisul torționar de la Penitenciarul Baia Mare, difuzat de România TV, în exclusivitate, pe 15 august 2013, aparține Realitatea TV și a fost difuzat de acest post pe 25 iunie 2011, în cadrul emisiunii Reporterii Realității.

“România TV a făcut abuz de arhiva pe care nu ne-au returnat-o în totalitate. A fost utilizat un material ilegal”, a declarat, ieri, Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea Media, în fața membrilor CNA.

Roxana Niculescu, directorul de programe al postului România TV:

"Materialul aparține lui Ioan Chertiţie (torționarul de la Baia Mare). Materialul difuzat în 2011 (de Realitatea TV - n.r.) este unul mult mai amplu și dacă ar fi fost în exclusivitate ar fi apărut cel puțin unul dintre microfoane. (...)

Mi se pare foarte ciudat cât de târziu a fost făcută reclamația (18 septembrie 2013) pentru un material difuza în 15 august”.

Răspunsul Murei Frânculescu:

“Am folosit lavaliere, nu microfoane. Așa se face un material bun pentru RealitateaTV. Consider că acel material de 13 minute a fost scurtat la durata la care a fost difuzat”.

Roxana Niculescu a mai spus că materialul pentru care Realitatea TV i-a reclamat la CNA a fost obținut de reporterii RTV de la fostul şef de secţie de la Penitenciarul Baia Mare, Ioan Chertiție.

“Reporterii România TV au fost la Baia Mare și au discutat cu Ioan Chertiție. Noi am difuzat mult mai multe materiale cu Chetiție, iar cele 3 minute (care făceau parte din reportajul difuzat de Realitatea TV în 2011) au fost difuzate în cadrul emisiunii Sorinei Matei (din 15 august 2013), care a durat o oră și 10 minute și a avut ca subiect pensiile torționarilor și lumea penitenciarelor din perioada comunistă”, a explicat Roxana Niculescu.

 

Decizia CNA în acest caz

În urma discuțiilor cu reprezentanții Realitatea TV și România TV, CNA a decis să redirecționeze cazul către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.) pentru a afla cine este titularul drepturilor de autor pentru materialul difuzat de cele două televiziuni de știri.

Forul audiovizual mai vrea să verifice dacă materialul respectă principiul informării corecte printr-o adresă pe care o va trimite Administrației Naționale a Penitenciarelor. De la Administrația Penitenciarelor Consiliul vrea să afle dacă Ioan Chertiție a fost într-adevăr şef de secţie la Penitenciarul Baia Mare, în perioada comunistă.

"Vrem să aflăm de la Administrația Națională a Penitenciarelor unde a lucrat Ioaan Chertiție ca șef de secție și în ce perioadă pentru a verifica dacă informațiile din materialele difuzate de cele două posturi corespund adevărului și dacă într-adevar printre cei torturați de acest om s-a aflat și Iuliu Maniu (așa cum el povestește în materialul video)", a declarat Răsvan Popescu.

Răsvan Popescu, membru CNA, pentru Paginademedia.ro:

"Informarea corectă este deosebit de importantă în astfel de cazuri mai ales în această perioadă în care tema torționarilor comuniști a revenit în actualitate și există riscul ca ea să fie compromisă prin vehiculare unor informații false".

Reclamația semanată de Realitatea Media, care a fost în discuție ieri, survine altor sesizări ( din 8 și 2 august 2013 ) depuse la CNA, “în care, printre altele, Realitatea TV cerea în instanţă postului România TV daune de 10 milioane de euro pentru folosirea ilegală a arhivei şi bunurilor societăţii noastre” (din Reclamația trimisă de Realitatea Media Consiliului pe 18 septembrie 2013 - n.r.).

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • informatie de ultima ora: tortionarul de la baia mare – a fost depistat si traieste bine mersi ca un simplu pensionar(fost colonel de armata) autoritatile locale nu fac nimica desi plingeri exista iar pentru victimile omorite de securisti nu primesc nici un ajutor banesc. ps: pt mai multe detalii aflati din presa veche sau din alte surse (prefera mutilarea miinilor si capete craniene)
  • @Foxcrawl ... Site-urile sunt asemanatoare pentru ca de partea de IT se ocupa aceeasi firma. Sau cel putin asa era acum un an. Ca fapt divers, la putina vreme dupa marea schisma, aia care ramasesera la RTV aveau acces la interfata de stiri a celor de la Realitatea, pentru ca serverele erau inca la Casa Presei, si mai intrau din cand in cand si le faceau mascari pe acolo sau pur si simplu le furau stirile. Comedia dracu...

    Oricum, Ghita cred ca nu a furat televiziunea potrivita. Pentru ce face el acum s-ar fi potrivit si OTV-ul.
  • e si normal sa iasa taraboi cand o televiziune se scindeaza in doua. chiar si acum daca ma uit la stirile de pe RomaniaTV vad ca seamana leit cu cele de pe realitatea de nici nu mai stii care au primii ce au publicat stirile. daca te uiti la meta tagul description al celor 2 situri, se observa ca sunt aproape identice. e clar ca o televiziune ataca pe cealalta. care din ea este vinovata? habar n-am, dar tind sa cred ca Romania tv
  • Rade ciob de oala sparta. Dar domn Gusa are dreptate aici. GHITA MAFIOTUL a devalizat IREALITATEA MEDIA.
  • Incredibil, Mura Frinculescu vorbeste despre profesionalism cu Roxana Niculescu. Doua doamne care doar au pacalit viata si televiziunea ani de zile au ajuns in pozitii de conducere. Rusinos!

Trimite un comentariu