Skip to main content

Comisia de Etică din TVR: Salariaţii ar trebui să fie reprezentaţi şi de oamenii din afara instituţiei. „Decizia comitetului director este discriminatorie”

 

tvr

Publicitate

Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR a decis, astăzi, că este discriminatorie decizia Comitetului director, în frunte cu Stelian Tănase, de a limita înscrierea persoanelor din afara instituţiei la alegerile pentru reprezentanţii angajaţilor în Consiliul de Administraţie, care vor avea loc peste două zile.

În plus, Comisia a solicitat renunţarea „de îndată la condiţia suplimentară pusă candidaţilor personalului angajat şi să revină la forma iniţială a Regulamentului de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune”, se arată în decizie.

Comisia, care s-a întrunit astăzi, a considerat că hotărârea comitetului director al TVR este contestabilă în ceea ce priveşte legalitatea, este discriminatorie, reprezintă o îngrădire a drepturilor salariaţilor, a fost luată în condiţii lipsite de transparenţă şi este contradictorie în raport cu logica organigramei SRTv, se arată în decizia comitetului.

Cu toate acestea, decizia comisiei are doar rol de recomandare, iar consiliul director al TVR nu este obligat să ţină cont de ea.

Alegerile pentru reprezentanţii angajaţilor în Consiliul de Administraţie urmează să aibă loc vineri, 17 ianuarie.

Decizia consiliului director a fost contestată de Florică Iosiv, jurnalist la TVR 1 şi de regizorul Cornel Mihalache. În plus, jurnalistul Mihai Rădulescu a trimis o contestaţie direct la Stelian Tănase.

Decizia INTEGRALĂ a comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR: 

  • Decizia este contestabilă în ceea ce priveşte legalitatea

Criticile formulate de mai multe organizaţii neguvernamentale, între care şi Centrul de Resurse Juridice, ridică mari semne de întrebare asupra interpretării pe care Comitetul Director o dă Legii 41/1994. Ziariştii şi ceialţi angajaţi ai TVR sunt constrânşi astfel să fie părtaşi la o acţiune îndoielnică din punct de vedere legal, pe care în mod normal, potrivit obiectului de activitate şi normelor profesionale stabilite de Statutul ziaristului, ar trebui să o semnaleze ca atare opiniei publice.

  • Decizia este discriminatorie

Instituirea unor standarde diferite în ceea ce priveşte desemnarea candidaţilor pentru C.A. de către entităţile prevăzute de lege dezavantajează personalul angajat al SRTV în raport cu grupurile parlamentare, minorităţi, Guvern şi Preşedintele României. În acelaşi timp, prin impunerea unor criterii de selecţie suplimentare pentru reprezentanţii salariaţilor se creează în mod artificial două categorii de membri ai consiliului, deşi atribuţiile acestora sunt similare.

  • Decizia reprezintă o îngrădire a drepturilor salariaţilor

Măsura luată de conducerea SRTv limitează dreptul angajaţilor de a-şi desemna reprezentanţii potrivit propriilor convingeri şi criterii. În absenţa oricăror argumente sau motivaţii, condiţiile impuse de administraţie reprezintă o dovadă de neîncredere în discernământul salariaţilor de a susţine un candidat potrivit intereselor lor. Subliniem că doar Parlamentului, prin comisiile de specialitate, îi revine rolul de a evalua compatibilitatea candidaţilor pentru Consiliul de Administraţie.

  • Decizia a fost luată în condiţii lipsite de transparenţă

Modul intempestiv în care a fost modificat Regulamentul de alegere a reprezentanţilor salariaţilor, eliminarea posibilităţii de contestare, evitarea oricărei dezbateri sau consultări prealabile cu cei afectaţi, ca şi refuzul oricărei explicaţii ulterioare adoptării măsurii, pot fi la rândul lor interpretate ca forme de desconsiderare a angajaţilor;

  • Decizia este contradictorie în raport cu logica organigramei SRTv

Este nefiresc ca membrii Comitetului Director, a cărui componenţă este aprobată de către Consiliul de Administraţie, să impună condiţii de eligibilitate pentru o parte dintre membrii organismului de conducere superior.

Având în vedere cele de mai sus şi în baza atribuţiilor prevăzute de Statutul ziaristului din SRTv, Comisia de Etică şi Arbitraj recomandă conducerii SRTv să renunţe de îndată la condiţia suplimentară pusă candidaţilor personalului angajat şi să revină la forma iniţială a Regulamentului de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus