Skip to main content

Un miliardar chinez vrea să cumpere The New York Times

 

New York Times-MoverMiliardarul chinez Chen Guangbiao a declarat că intenţionează să cumpere cotidianul american The New York Times, promiţând "restaurarea credibilităţii şi influenţei" acestei instituţii de presă, scrie Mediafax.

Publicitate

"Intenţionez să cumpăr The New York Times, vă rog să nu credeţi că este o glumă ceea ce spun", a scris Chen Guangbiao, într-un editorial publicat în cotidianul chinez Global Times.

În prezent, publicaţia este deţinută de familia Sulzberger prin intermediul The Times Company. The New York Times este un cotidian american, înfiinţat la New York în 1851, an de când publicaţia a apărut fără întrerupere.

În ultima vreme presa internaţională a relatat faptul că miliardarul chinez Chen Guangbiao este interesat de preluarea The New York Times, principalul cotidian american, care este în prezent deţinut de familia Sulzberger prin intermediul The Times Company.

Ce ar face miliardarul din China dacă ar deveni proprietarul ziarului The New York Times?

  • Chen Guangbiao şi-a reafirmat astăzi proiectul de cumpărare a The New York Times. Miliardarul chinez a spus că îşi doreşte să întărească influenţa şi credibilitatea acestei publicaţii.
  • În opinia lui Chen Guangbiao, în prezent, este "foarte dificil" pentru The New York Times să acopere obiectiv ce se întâmplă în China.

Chen Guangbiao are o avere personală de peste 560 de milioane de euro şi se numără printre cele mai bogate 400 de persoane din China.

CONTEXT.

Cotidianul The New York Times a publicat în 2012 o anchetă în care prezenta imensa avere a familiei premierului chinez de la momentul respectiv, Wen Jiabao. Ulterior, site-ul The New York Times a fost blocat în China, iar mai multor jurnalişti ai publicaţiei le-au fost refuzate vizele de intrare pe teritoriul acestei ţări.

Pe de altă parte, în ianuarie 2013, presa americană a scris că Donald Trump vrea să cumpere The New York Times, iar în acest sens ar fi avut loc mai multe întâlniri în care magnatul american ar fi negociat preluarea publicaţiei de la familia Sulzberger.

The New York Times a fost un trofeu râvnit şi de alţi miliardari, Michael Bloomberg, primarul oraşului New York şi fondator al agenţiei de informaţii financiare Bloomberg, fiind la rândul său menţionat de-a lungul timpului printre potenţialii cumpărători interesaţi ai publicaţiei.

Preşedintele The New York Times a dezminţit zvonurile privind vânzarea cotidianului (aug. 2013)

Arthur Sulzberger Jr., preşedintele publicaţiei The New York Times, a negat în august 2013 faptul că ziarul ar fi fost scos la vânzare, pe fondul speculaţiilor apărute în acest sens în ultima perioadă, după cum informa la momentul respectiv huffingtonpost.com.

De unde au apărut aceste speculaţii?

Speculaţiile privind vânzarea The New York Times au apărut după ce a fost făcut public anunţul că Jeff Bezos, fondatorul şi directorul executiv al Amazon, va cumpăra în nume personal, pentru o sumă de 250 de milioane de dolari, cotidianul The Washington Post, de la familia Graham, care deţinea această publicaţie de patru generaţii.

După această tranzacţie, Sulzberger a rămas singura familie care deţine controlul asupra unei publicaţii americane majore.

Speculaţiile privind vânzarea The New York Times au apărut şi în contextul în care Times Company a anunţat, la începutul lunii august 2013, că va vinde publicaţia The Boston Globe, pentru o sumă de 70 milioane de dolari (52,7 milioane de euro), omului de afaceri John W. Henry, proprietarul clubului de fotbal Liverpool.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus