Skip to main content

Instanţa, în procesul Badea - Turcescu: „Tonalitatea discursului poate fi considerată una agresivă iar mesajul transmis are capacitatea de a incita la ură şi ostilitate”

 

badea turcescu

Instanţa Judecătoriei de la Sectorul 3 a catalogat limbajul lui Mircea Badea la adresa lui Robert Turcescu despre „agresiv”, „vulgar”, „indecent” şi „excesiv”, în motivarea sentinţei în care jurnalistul de la B1 TV a avut câştig de caz în faţa lui Mircea Badea.

„Tonalitatea discursului poate fi considerată una agresivă iar mesajul transmis are capacitatea de a incita la ură şi ostilitate. Pârâtul repetă cuvintele „urăsc", „să le fac rău" ceea ce intensifică conţinutul discursului şi subliniază formularea intenţionată”, se arată în motivarea instanţei.

În acest caz, se face referire la afirmaţiile lui Mircea Badea, din cadrul emisiunii Sinteza zilei: „Deci eu îi urăsc pe aceşti oameni. Am ajuns în România anului 2013 să urăsc nişte oameni până la dezumanizare(...) dacă aş trece pe un drum de munte şi în stânga e o prăpastie, şi aşa cu două degeţele se mai ţine de o frunzuliţă vreun propagandist din ăsta abject, de ăsta băsist, hidos, oribil, putred, viermănos, (...) vreun Turcescu, vreun de ăştia... să îl văd aşa ajutor...ajutor...prietene, nu numai că nu îi ajut, mă întorc cu spatele şi plec la unii. La alţii, îmi scot tacticos o pungă de seminţe, o pun aşa pe margini şi bălăngăn din picioare şi mă uit să văd cum cade" „Dacă o să am vreodată ocazia să le fac rău ăstora o să le fac".

În plus, instanţa a mai considerat că expresiile folosite de Badea - „bolnav mintal", „să-l pupe-n cur de lacheu de serviciu" - au conotaţii profund insultătoare şi denotă un limbaj vulgar, indecent şi excesiv.

Într-o altă ediţie a emisiunii Sinteza zilei din data de 6 martie 2013, când Badea a apărut îmbrăcat în haine militare, spunând că este „colonelul Turcelu”

„La acel moment - 6 martie 2013, pârâtul a transmis opiniei publice aceeaşi informaţie legată de gradul de colonel al reclamantului, deşi ştia sau, cu minime diligenţe, ar fi trebuit să ştie că informaţia este nereală. Reclamantul prezentase în media documente suficiente pentru a demonstra că această informaţie nu este corectă şi cu toate acestea, pârâtul a continuat să o susţină, numindu-l pe reclamant „colonelul Turcelu".
Modalitatea de prezentare, îmbrăcămintea aleasă de pârât, utilizarea unei imagini prelucrate a reclamantului în costum militar precum şi schimonosirea numelui reclamantului sunt elemente ce conturează intenţia pârâtului de ridiculizare a reclamantului şi de menţinere, în percepţia publică a unor informaţii false privind gradul de locotenent al acestuia”.

„În aceste condiţii, în care pârâtul a ales să transmită opiniei publice o informaţie contestată vehement de reclamant şi, mai mult, dovedită de acesta ca fiind nereală, acţiunea pârâtului dovedeşte reaua credinţă şi intenţia directă de a prejudicia imaginea şi reputaţia reclamatului.”, a mai arătat instanţa.

CONCLUZIA INSTANŢEI.

Instanţa a identificat, în speţă, mai mulţi termeni ofensatori la adresa reclamantului („Colonelul Turcelu", „propagndist de ăsta abject, hidos, oribil, putred viermănos", „Te iubesc. În gură", „bolnav mintal", „lacheu de serviciu", „tenebro-constipato-învârtoşato-încruntat"), precum şi afirmaţii ale pârâtului continuând cu elemente ce incită la ură şi intoleranţă („Deci eu îi urăsc pe aceşti oameni. Am ajuns în România anului 2013 să urăsc nişte oaemni până la dezumanizare. Cred că am mai spus asta... Îi urăsc atât de rău pe aceşti abjecţi.. Atât de rău îi urăsc pe ăştia (...) Dacă o să am vreodată ocazia să le fac rău ăstora, o să le fac."

CONTEXT. Robert Turcescu a câştigat un proces împotriva lui Mircea Badea în data de 2 decembrie, după cum paginademedia.ro a scris AICI. Mircea Badea ar trebui să-i plătească lui Turcescu 1 leu, daune morale, potrivit unei decizii a Judecătoriei Sectorului 3. Sentinţa poate fi atacată cu apel.

În plus, judecătoria „Obligă pârâtul să publice, pe cheltuiala sa, considerentele şi dispozitivul prezentei hotărâri în trei ziare de largă circulaţie, după rămânerea definitivă a hotărârii".

Turcescu l-a dat în judecată pe prezentatorul emisiunii "În gura presei" pentru ameninţări şi instigare la violenţă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Moldovan Adrian Moldovan Adrian
    Oameni buni udati planta de care se tine iar acesta planta va creste in timp si omul turcelu va fi salvat.
  • calypso calypso
    ma daca nu m-ati omorat cu turcescu asta cine este asta mah de i se da o asa importanta ca vezi doamne este el buricul pamantului
  • maria preda maria preda
    Nu e nevoie sa-ti vina sa crezi nimic. E treaba ei ce face, si cui ii face copii. Foarte diplomat ce faci tu, ataci femeia de langa el care nu are nici o vina.
  • maria preda maria preda
    Nu, nu era clar ca o sa piarda. Nici nu trebuia sa piarda. La ce dovezi a avut Turcescu impotriva lui, nici o instanta nu lua decizia asta.
  • Felix Turnatoru Securist Felix Turnatoru Securist
    Eu nu stiu cum stai pitzi aia
    de Bruma cu nevertebrata de Badea?!
  • mad79 mad79
    Nu-mi vine sa cred ca lu' ASTA,ii face Carmen Bruma un copil!
    Credeam ca e femeie serioasa,dar tot o jartea este!
    Pacat...
  • Sabin Sabin
    Nu este nevoie de nici o motivare, era clar ca Mircea o sa piardă.

Trimite un comentariu

sus