Skip to main content

CONCURS. Istoria Klondike: de unde a pornit serialul despre Goana după aur de pe Discovery Channel

 

Klondike 3

Publicitate

Primul serial de ficţiune marca Discovery Channel, care va avea premiera în România, pe 5 martie, de la ora 20.00, este inspirat dintr-o poveste reală, cea a miilor de americani cuprinşi de „febra aurului“, care visau să se îmbogăţească peste noapte.
<

CONCURS pentru cititorii Paginademedia. Seria despre căutătorii de aur a inspirat şi un concurs pentru cititorii Paginademedia.ro, în care Discovery propupune un premiu inedit la întrebare provocatoare: Cât de departe ai merge ca să te îmbogăţeşti? Ce ai face şi ce nu ai face pentru bani? Concursul, la acest link.

1887 este anul în care s-a declanşat celebra "febră a aurului". Istoria Goanei după aur din Klondike spune că peste 100.000 de oameni au pornit la drum în căutarea metalului preţios, însă doar 4.000 dintre ei aveau să găsească aur. Povestea căutătorilor de aur a durat patru ani şi a fost întreţinută şi de presa acelor vremuri, care le dădea speranţă americanilor să plece să se îmbogăţească.

Bilanţul final se traduce în peste şapte miliarde de dolari în aur, însă plătite scump cu sânge, sudoare şi pierderi de vieţi omeneşti.

Producţia Klondike, care urmează să fie lansată în România săptămâna viitoare, îi are în rolurile principale pe Richard Madden (Urzeala Tronurilor), Tim Roth (Lie to me), Abbie Cornish (Bright Star) şi Sam Shepard (August: Osage County, Out of the Furnace). Serialul poartă semnătura lui Ridley Scott în calitate de producător executiv.

În Statele Unite, serialul a avut premiera pe 20 ianuarie, primul episod obţinând în prime-time o audienţă de 3,4 milioane de telespectatori.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva momente istorice din cei patru ani în care americanii au trăit "febra aurului"

Primele sclipiri: zăcămintele uriaşe din Yukon

Bonanza Creek din Teritoriul Canadian Yukon a fost punctul de plecare pentru "Goana după Aur" din Klondike. Uriaşe zăcăminte de aur au fost descoperite pe 16 august 1896, iar meritele se pare că le revin lui George Carmack, soţiei sale Kate şi fratelui Skookum Jim. Veştile au circulat repede şi în scurt timp, teritoriu era împânzit de mineri care căutau următoarea comoară ascunsă.

TRIBUL HAN

Tribul Han ştia unde se pot găsi cantităţi mari de aur, dar nu preţuia foarte tare acest metal. Dacă minerii ar fi comunicat cu tribul Han, în loc să-i ignore pe aceşti oameni, considerându-i ciudaţi şi ignoranţi, ar fi putut ajunge direct la comorile căutate, în loc să-şi piardă timpul inutil.

1887, ÎNCEPUTUL "FEBREI"

În iulie 1887, ambarcaţiuni pline de mineri norocoşi şi milioane de dolari proveniţi din aurul din Klondike ancorau deja în porturile San Francisco şi Seattle. Ziare precum Seattle Post Intelligencer şi multe altele au făcut senzaţie cu articole despre aur şi averi abia descoperite.

O întreagă industrie s-a pus pe picioare, vânzând hărţi şi echipamente miniere pentru Klondike. Începuse "febra aurului".

Momentul era foarte potrivit: nivelul şomajului era ridicat, oamenii nu mai suportau să rămână închişi între patru pereţi, cu slujbe fără nicio perspectivă şi abia aşteptau să plece în căutare de aventuri şi avere.

O întreagă economie bazată pe aur avea să declanşeze goana după aur, căci oameni din toate straturile sociale s-au înghesuit să plece în căutarea metalului preţios. Mulţi dintre ei habar nu aveau ce fac, dar asta nu părea să conteze prea mult.

Aur în valoare de 500.000 de dolari pe zi, pentru un căutător

Poveştile despre cantitatea de aur care a trecut prin Klondike şi Dawson City au devenit legende. Martorii spun că ar fi văzut căutători de aur care scoteau din pământ într-o singură zi aur în valoare de 500,000 de dolari, la preţul de astăzi, şi în decurs de câteva săptămâni, aur în valoare de peste 20 de milioane de dolari. Aceşti oameni îşi umpleau cabanele, cocioabele şi magherniţele cu sute de borcane de sticlă, pline ochi cu aur.

Când căutătorii de aur proaspăt îmbogăţiţi intrau în Dawson City, nu era deloc neobişnuit ca un tip care dăduse lovitura să lase 5,000 – 10,000 de dolari într-o singură noapte prin baruri şi localuri, demonstrându-şi bogăţia şi făcându-le cinste cu băutură tuturor celor de faţă.

"Febra" care a început la Bonanza Creek şi s-a răspândit apoi prin porturile americane Seattle, San Francisco şi mai departe, a transformat Klondike în cel mai prosper, mai periculos şi mai sălbatic teritoriu din Vest. Într-un loc unde şi dacă măturai praful de pe podeaua unui bar tot puteai să aduni un pumn de aur, ideea de a-ţi căuta norocul şi a-ţi verifica propriile limite rămânea irezistibilă pentru mulţi.
NU UITAŢI!. Puteţi câştiga un premiu inedit de la Discovery Channel. Răspunde la întrebare: Cât de departe ai merge ca să te îmbogăţeşti? Ce ai face şi ce nu ai face pentru bani? Concursul, la acest link.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alex Alex
    As merge pana la colt doar sa stiu ca sunt sanatos, dupa care restul ar trebui sa fie cel mai usor. Ce inseamna imbogatire? Poate suntem deja bogati! Cu siguranta suntem mai bogati ca majoritatea populatiei din Asia si Africa. As face orice pentru bani, mai putin injosirea intr-un mod rusinos a mea. Banii munciti pe drept, sunt bani bine-primiti.

Trimite un comentariu

sus