Skip to main content

Radu Herjeu, către colegii de la România TV, în scrisoarea de despărţire: "Din minţile şi din creierele noastre de jurnalişti nu ies şuruburi"

 

Radu Herjeu
Foto: raduherjeu.ro

Publicitate

"Să vă gândiţi mereu, înainte de a face ceva, la responsabilitatea pe care o aveţi. (...) Pentru că din minţile şi din creierele noastre de jurnalişti nu ies şuruburi, ci idei, modele şi valori", le spune Radu Herjeu, fostul prezentator al jurnalului de noapte de la România TV, colegilor săi mai tineri.

În urmă cu câteva zile, Radu Herjeu a anunţat pe blogul său că încheie colaborarea cu România TV.

„De ziua mondială a fericirii (20 martie), am încheiat colaborarea mea cu România TV, după exact doi ani şi jumătate de la primul jurnal de ştiri prezentat aici. Azi a fost ultima zi la datorie”, a scris Radu Herjeu, pe blogul său.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, scrisoarea de despărţire adresată de Herjeu colegilor de la România TV.

"Încerc de 20 de minute să scriu prima mea scrisoare de “despărţire” de colegi, şi mă poticnesc din două în două cuvinte. Habar n-am ce ar trebui să scriu, deşi am mai citit câteva în ultimii doi ani şi jumătate :)

Să vă mulţumesc tuturor? Aş fi un ipocrit, chiar şi numai pentru că nu vă ştiu pe toţi. Ştiu că existaţi, că fără voi, televiziunea aceasta n-ar exista, dar, din păcate, pe mulţi nu am reuşit decât să vă zăresc trecător pe vreun culoar.

În al doilea rând, există un om căruia nu am niciun motiv să-i mulţumesc.

Să vă laud pe toţi şi să vă spun ce onorat am fost să lucrez cu voi? Pe unii v-ar flata, poate, dar sigur vor fi mulţi care ar strâmba din nas, a neîncredere. Şi nu îi condamn, pentru că sunt conştient de lipsa mea de social skills şi de faptul că, în acest răstimp, nu am făcut prea multe pentru a mă integra. Plus că, sincer vorbind, aşa cum nu-mi plac judecăţile generalizatoare, nici laudele la grămadă nu ar fi serioase :)

Ştiu că am lucrat în aceşti ani cu mulţi oameni de calitate, umană şi/sau profesională. Celor mai mulţi le-am arătat-o. Îmi pare rău că n-am făcut-o întotdeauna, cu gândul că mai e timp şi că s-ar putea să li se pară ciudat un mesaj de apreciere venit din senin :)

Sunt printre ei oameni pe care, dacă aş avea televiziunea mea, i-aş lua să lucreze cu mine. Ceea ce cred că spune destul.

Şi acum, câteva mulţumiri :)

Le mulţumesc celor cu care am lucrat zi de zi, sau noapte de noapte :), şi care au făcut posibile reuşite profesionale şi de audienţă foarte bune, uneori impresionante.

Le mulţumesc celor care au fost interesaţi şi au reuşit să treacă de aparenta mea nesociabilitate sau, sper că nu, preţiozitate :)

Trebuie să recunosc că, mai mult datorită lor, există acum oameni care mi-au devenit dragi şi simpatici, şi cu care sper să menţin legătura.

În aceeaşi ordine de idei, vreau să le cer scuze celor cărora, fără voie, le-am greşit cu vorba sau cu gestul.

Şi, în final, o sugestie pentru colegii mei mai tineri (adică pentru aproape toţi :)) )

Să vă gândiţi mereu, înainte de a face ceva, la responsabilitatea pe care o aveţi. Nu faţă de angajator, de şef sau de şeful şefului. Ci faţă de cei care beneficiază de rezultatele muncii noastre. Pentru că din minţile şi din creierele noastre de jurnalişti nu ies şuruburi, ci idei, modele şi valori. Care, vrem nu vrem, ne place sau nu, îşi pun amprenta asupra modului în care arata societatea aceasta mult prea centrată pe televiziune. Şi pe care e inutil s-o criticăm, atât timp cât contribuim, din varii motive, la modul în care arată!

Vă doresc numai bine!"

Despre Radu Herjeu

Radu Herjeu a intrat în presă la începutul anilor `90, ca reporter la Curierul Naţional. Între 1993 şi 1994 a fost prezentator şi redactor ştiri externe la Radio Total. În acelaşi an a devenit editor-prezentator la Observatorul Antenei 1, post pe care l-a ocupat până în 2000. În aceeaşi perioadă a fost şi realizator de emisiuni la Antena 1, dar şi la Radio Romantic.

Între 2005 şi 2006 a fost editor-prezentator al ştiri lor de la Naţional TV, iar în martie 2011 a ajuns la B1 TV, unde a prezentat ştirile de weekend până în septembrie 2011. În aceeaşi lună a trecut la RTV, ca prezentator al ştirilor de la miezul nopţii.

Radu Herjeu a prezentat timp de un an de zile Ştirile de la ora 18.00, tot la România TV.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Marian Marian
    Un adolescent intarziat . La minte si patetism ma refer . A plans cineva ? Ma surprinde ca nu a demisionat in direct . Televiziunea nu e pentru toti chiar daca faci asta de 20 de ani ajutat de conjuncturi .
  • Daniel Daniel
    Herjeu e livid, saracul. In ce mod a ales sa isi incheie cariera acest om, si la ce televiziune!
  • un cetatean un cetatean
    "Celor mai mulţi le-am arătat-o." naughty boy
  • Paula Paula
    E frumos să vorbeşti despre responsabilitatea pe care o au jurnaliştii, despre cum (de)formează ei societatea, dar de ce aceste principii nu v-au făcut să plecaţi de la RTV după prima lună în care aţi văzut degradarea, domnule Herjeu?
    Rtv este un model de televiziune mocirlă, model de neprofesionalism, model de orice poate fi mai rău pe ecran. După ea urmează şi celelalte, dar alea mai au parcă o rubrică normală.
    Cunosc oameni care stăteau în chirie, iar fără salariu ar fi stat în stradă şi când au văzut că Realitatea Tv devine tabloid au plecat. Şi nu apăreau cu faţa pe ecran, ci alergau cu microfoanele. Dar ca să ai putere să spui NU fac această ştire pentru că e lipsă de profesionalism, trebuie să ai coloană vertebrală şi curaj.
    Nu să stai 2 ani şi când vezi că rahatul a trecut de cap să ieşi că nu mai poţi respira. Iar apoi să vii să ţii lecţii de jurnalism şi să-ţi îndemni colegii să se gândească mereu la responsabilitatea pe care o au.
    Miroase a ipocrizie.
  • dgfxv dgfxv
    eu credeam ca radu herjeu e de fapt amedeo ene... eu ramasesem in minte cu imaginea lui herjeu de pe vremuri... recet am aflat ca sunt 2 persoane diferite...

Trimite un comentariu

sus