Skip to main content

PARADOX. CNA îi somează pe cablişti să introducă în grilă mai multe posturi, printre care şi Digi 24, deşi Consiliul aprobase grilele UPC şi Romtelecom fără postul de ştiri

 
televiziunea digitala terestra
televiziunea digitala terestra

Sursa foto: EVZ.ro
Sursa foto: EVZ.ro

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să sancţioneze mai multe societăţi cu somaţie pentru că nu respectă principiul must carry, întrucât le lipsesc din grilă anumit posturi obligatorii la retransmisie, printre care şi Digi 24.

Asta în ciuda faptului că în datele de 20 şi 25 martie Consiliul aprobase cu majoritate de voturi grilele UPC şi Romtelecom fără Digi 24, după cum paginademedia.ro a relatat AICI şi AICI.

Potrivit CNA, până la data de 24 aprilie, din grilele mai multor companiilor la care s-au făcut controale lipsesc de cele mai multe ori posturile Digi 24, Alfa Omega, Credo TV şi Mynele TV.

Printre cei 20 de cablişti somaţi să intre în legalitate se numără RCS&RDS, UPC România, Romtelecom, Digital Cable Systems şi NextGen.

Propunerea de somare a venit din partea Narcisei Iorga pentru că nu este respectat articolul 82 din Legea Audiovizualului. „ Eu vă propun să trecem la primul pas al sancţiunii, somaţie. Pentru că deja sunt trei luni de când s-a publicat lista”, a declarat Narcisa Iorga, membru CNA.

Propunerea a fost votată de toţi membrii prezenţi: Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Ce spune art 82 din Legea Audiovizualului:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă".

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • danu. danu.
    Un exemplu de pe la alții.

    Cananal+ France este cel mai mare operator de DTH din Franța (CanalSat). Grupul Canal+ deține și iTélé, canal de știri care, inițial, a fost prezent doar pe CanalSat sau, contracost, pe alte rețele. În 2005, odată cu trecerea în Franța la televiziunea digitală și lansarea rețelei naționale de televiziune digitală terestră cu recepție gratuită (TNT), iTélé a fost declarat liber la retransmisie, introdus pe TNT (canalul 16) și, conform reglementărilor de pe la ei, dacă ești pe TNT ești automat și în must-cary. Ei bine, niciun operator (Numericable, Orange, Free, Darty, Bis) nu tușește din cauza "concurenței neloaiale". La urma urmei, nu au decât să-și facă și celilați operatori câte un canal de știri și să facă demersurile pentru a intra pe TNT.

    Pe de altă parte, și pe iTélé sunt promovate meciurile din UEFA Champions Ligue sau Liga 1 sau filme și seriale sau alte evenimente (festivalul de la Cannes, de exemplu) care vor fi transmise pe Canal+ ...criptat, adică nu poți să le vezi decât dacă te abonezi la Canal+, bineînțeles.
  • ionescu ionescu
    DIGI 24 este singurul canal de stiri serios din ROMANIA.
  • Bing Bing
    digi24 chiar merita
    eram fan antena 3, nu-mi mai place pt ca prea fac propaganda politica, talk-showuri plictisitoare si stiri 10%
  • Florin Florin
    Si, ca de obicei, ca sa le faca loc alora, RDSu' va renunta la alte posturi. Ideal ar fi Taraf, Trinitas ori Speranta, ca in rest orice altceva e mai bun decat cele trei ce musai ar trebui introduse. Dar si astea sunt in lista cu pricina...
  • geo geo
    Daca a ajuns CNAul sa obliga cablistii sa introduca in grila de posturi tv obligatorii o televiziune care difuzeaza manele, rau am mai ajuns...

Trimite un comentariu

sus