Skip to main content

CNA a votat noua grilă Romtelecom, fără Digi 24 în grilă. UPC a rămas nesancţionat pentru refuzul de a introduce Digi 24 în grilă

 

televiziune_telecomanda_capital

Publicitate

A doua şedinţă CNA pe subiectul Digi 24 rămâne neschimbată. După o oră şi jumătate de discuţii pe acest subiect, majoritatea din CNA a decis că UPC nu trebuie sancţionat pentru că nu a introdus în grila analogică şi digitală postul de ştiri al RCS&RDS.

Totodată, Consiliul a aprobat şi noile grile Romtelecom, care nu includ postul Digi 24, în ciuda faptului că NextGen are în grilă un număr de 65 de posturi.

Narcisa Iorga, membru CNA, a fost cea care a propus somarea Romtelecom şi UPC Digital pentru că refuză să introducă în grilă postul Digi 24, aflat pe locul 13 în lista must carry. Propunerea a avut doar două voturi „pentru” (Narcisa Iorga şi Florin Gabrea) şi opt împotrivă (Lorand Turoş, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Potrivit şefului direcţiei autorizări, până în prezent au fost trimise grilele spre aprobare de un număr de 95 de societăţi de cablu dintr-un total de aproximativ 390.

Narcisa Iorga – Am solicitat revenirea asupra acestui punct pentru că data trecută am observat că s-a înţeles că odată ce am aprobat avizele de retransmisie, am aprobat inclusiv grilele societăţilor care nu respectă art 82. Cred că prin acest vor, dacă l-am asuma aşa cum a trecut el, am deschide un precedent extrem de periculos. O societate de cablu poate să nu includă un post din lista must carry şi să aibă acordul CNA pentru acest lucru. De aceea am sol să revenim asupra acestui punct. Eu nu pot să înţeleg cum se poate să sară peste locul 13 şi să introducă alte posturi de la locul 22.

Monica Gubernat – Acum problema este dacă rămâi la 12 sau rotunjeşti la 13, dar cred că acest lucru poate fi stabilit de instanţă.

În timpul discuţiilor, Narcisa Iorga a amintit şi cazul RCS&RDS care în urmă cu câţiva ani, a fost amendată pentru că a refuzat să introducă postul GSP TV, deţinut de Antena Group, în grila sa de programe, deşi postul era în lista must carry. „E adevărat, se întoarce bumerangul, dar nu putem să aplicăm un dublu standard. Digi este un post liber la retransmisie şi aflat în lista must carry. Cred că consideraţiile ce ţin de concurenţă nu sunt de competenţa CNA”, a declarat Narcisa Iorga.

Monica Gubernat – „Aş ţine să vă contrazic că protejarea liberei concurenţe este de competenţa CNA. Nu se referă la un post ci la serviciile de programe pe care ei le oferă. Ei îşi fac publicitate la abonamentele pe care le oferă”.

Lorand Turoş - Votul dat asupra unui aviz de retransmisie nu trebuie să fie influenţat de anumite probleme privind conţinutul unui radiodifuzor. Dacă îndeplineşte condiţiile trebuie să fie inclus, dacă nu, nu. Privind publicitate şi eu propun să facem o monitorizare. Mi se pare puţin anticoncurenţial ca la fiecare ştire sportivă vedem referiri la diferite competiţii care în mod evident vor fi difuzate de Digi Sport. Trebuie să analizăm dacă e autopromovare sau dacă e publicitate. Eu am propus să ne adresăm Consiliului Concurenţei pentru a avea un punct de vedere. Eu cred că şi acum ar fi bine să ne adresăm Cons Concurenţei pentru că e o speţă care e şi de competenţa lor.

Narcisa Iorga – La Realitatea TV, la ştirile din sport se face referire la Dolce Sport. Nu cred că asta e problema şi atunci chiar că intrăm în conţinut. Nu e un caz special la Digi 24 cu Digi Sport.

Viorel Vasile Buda – Această discuţie trebuia să o avem când am publicat lista must carry. Acum trebuie să vedem avizele de retransmisie nu dacă e absurd sau nu să fie în must carry.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • radu radu
  Raspuns pt.r.r.;bai,nene,cand am vrut sa-mi instalez RDS,"marea" firma,mi-a propus antena si decodoare reconditionate,in timp ce RTC ,mi-a dat totul nou;si ,pentru cultura ta de idiot,am in grila de programe ,si canale unguresti;apropo de antene,chiar nu-mi plac aceste canale;si,nu nu-i jignesc pe unguri,dar,nu veniti voi,astia,platiti de unguri,sa-mi impuneti mie ca sa vad si ce firma sa aleg,oricum,e clar ,ca,pentru voi,nu exista intelesul cuvintelor"obtiune,a lege ce si cum vrei";sau,dupa cum vad,suntweti angajati ai viitoarei firme falimentare RDS,ca tot aveti probleme cu DNA-UL;asa sa moara ungurul de necaz
 • banatan de pusta banatan de pusta
  numai sa nu scoata si canale de interes general si "introduca altele cu content asemanator" citat din contract... remember epsiodul AXN,VH1,Sport Klub ?! a se poate cu cost extra de 1 euro+tva... de la 3.9 la 4.9 euro + tva...era prin 2007. si cit ar dura sa repete episodul taman pe la mijlocul contractului de 24 de luni...
 • banatan de pusta banatan de pusta
  jignesti vecinii unguri. pacat . digi 24 este canal romanesc, cu emisiuni de calitate. sa fi atent la RTC, e specialist in a "frige" abonatii DTH. promotii inselatoare, eu am "tras" sa reziliez cu ei de cind cu pachetul Variety devenit Variat si pacaleala cu canalele AXN,VH1 si Sport Klub platite suplimentar cu 1 euro acum 7 ani!! te leaga cu abo pe 24 de luni si apoi umbla la grila
 • daniel daniel
  cred ca cei de la upc se razbuna pe rds rcs pt fazele cu meciurile din liga 1 si stiti voi la ce ma refer.Acelasi lucru e valabil si cu romtelecom
 • Bang Bang
  Credeti ca s-a luat degeaba decizia de a pune paza cu jandarmi la sediul CNA? Astfel de decizii nelegale vor fi tot mai multe si mai pe fata luate... Cred ca e timpul sa ne pregatim pentru ce e mai rau. PSD va purcede in scurt timp la eliminarea tuturor posturilor care nu sunt controlate de ei, prin acest organism politic, numit CNA.
 • rere rere
  normal ca nu vrei, pentru tine exista antena 3.
 • directoru directoru
  Daca tot schimba grila Romtelecom sa scoatadin grila acele programe unguresti sau cine le doreste sa faca o cerere in acest sens sau sa plateasca separat pentru activarea lor ca noi suntem romani si nu avem nevoie de canale unguresti.
 • andy andy
  costel ,nu ar trebui sa scoata Rcs Rds doar Antena 3 ci toate Antenele din grila
 • qwe qwe
  se da delete din meniul decodorului ;)
 • ileana lucaciu ileana lucaciu
  Este absolut incredibilă atitudinea membrilor CNA. Must carry este o lege universal valabilă în audiovizual. CNA se joacă penibil cu ea și membrii săi "aleși" politic sunt plătiți ca miniștrii din banii publici. Despre regulile democrației nu mai e cazul să discutăm în această țară mioritică. Am norocul de a beneficia de RCS-RDS și apreciez la superlativ profesionismul și echidistanța celor de la Digi 24. Prietenii mei "deserviți" de alte companii de cablu, au ajuns să urmărească pe calculator acest post de știri. Firesc ar fi ca răspuns dat CNA , RCS-RDS să scoată din grilă antenele strâmbe apreciate de acest consiliu mizer.
 • alex alex
  Pai pe analogic poti pune frecventele unde sunt antenele o frecventa unde sunt purici gen 855,25 sau 44,25 si pe digital punele parola
 • radu radu
  chiar nu inteleg logica celor de la CNA? legea e "must-carry", insa de fapt nu prea e must...
 • marcel marcel
  Sunt client RCS-RDS, am si decodor digital si semnal analog. Cum pot bloca toate posturile trustului Intact? Nu de alta, dar chiar nu ma intereseaza si as dori nici macar sa nu dau de ele cand folosesc telecomanda! Daca nu ii scoate RCS-RDS din lista must carry, atunci clientii ar trebui sa poata face acest lucru din setari! Dar nu e mai simplu sa-i elimine pur si simplu? Ce sa vezi? Acces Infect? Un show infectios? Sinteza infectioasa a zilei?
 • radu radu
  V-ati gasit voi,marii aparatori ai lui Digi 24;eu sunt abonat Romtelecom,si nu vreau rahat24 in program,am destule canale unguresti;asa ca ,mai cantati la alta masa;toata ziua buna ziua,o frecati cu acest'canal';in sfarsit,am scapat de un program asl botzgorului;aici, se vorbeste romaneste,nu ungureste,tradatorilor!
 • geo geo
  Da, Costel, ai dreptate...daca CNA isi incalca propriile decizii si este ptr unii muma si ptr altii ciuma...poate Antenele ar trebui sa aiba "probleme tehnice"...

Trimite un comentariu

sus