Skip to main content

VIDEO. (5) Tolontan: Jurnaliştii, în momentul ăsta, chiar vor să ia parte la decizia politică, ceea ce este absolut împotriva meseriei. Despre online: Eldorado nu vine

 
Screen shot 2014-10-08 at 11.55.33 PM
Screen shot 2014-10-08 at 11.55.33 PM

Screen shot 2014-10-08 at 11.55.33 PM

Publicitate

VIDEO. "Jurnalistii, in momentul asta, chiar vor sa ia parte la decizia politica, ceea ce este absolut impotriva meseriei!”, a spus Cătălin Tolontan la Interviurile Paginademedia.ro. “Nu asta e treaba noastră. Sunt cel care observa, monitorizeaza, care se revoltă, dar nu vreau sa fiu parte a deciziei! E complet greşit”, a continuat el.

Cătălin Tolontan:

“Media are o responsabilitate foarte mare. Nu sunt genul de om care sa spuna ca presedintele a abdicat de la statutul său... Da, aşa este, dar mai departe nu punem punct. Haideti sa spunem şi celelalte lucruri. Media din România a a abdicat de la misiunea sa. O media care este supusa intereselor patronilor sai are o mare problemă.
De asta am şi spus că nu particip la ceea ce face Antena 3, pentru ca şi ei, dar şi alţii, au dus meseria (în care eu cred şi pe care o practic, nu perfect, cu totii gresim), la niste principii pe care nu le recunosc ca fiind principiile mele. Despre asta este vorba. Functionam dupa principii diferite şi eu nu vreau asta. Cred totusi ca principiile clasice, ale presei, sunt principiile normale, corecte, şi sunt singurele care te duc acolo unde ar trebui, şi anume la un contact supărător, infonfortabil, dar real cu publicul tau.

Despre viitorul presei:

"Eu cred ca exista un viitor pentru redacţiile din România şi, mai ales, pentru jurnalismul din România. Poate ca niciodata nu am stat atat de rau, si cazul Robert Turcescu este doar explozia a ceea ce s-a acumulat ca masă critică. Am vorbit cu multi jurnalisti, dupa cazul Robert Turcescu. Concluzia mea în raport cu presa, este următoarea: ca s-a resetat intr-un fel sentimentul ca noi facem o meserie care merită facuta. Adică, ia staţi aşa, toţi cei din jurul meseriei noastre, nu nu mai învăţaţi cum se face, pentru că o facem aşa cum merită făcută. Cu erori cu tot, cu ego-ul nostru supradimensionat, cu redactiile imputinate, dar o facem asa cum credem noi că merită făcută. Am întâlnit acest lucru la mulţi jurnalişti.

Cred ca institutiile de presa vor rezista

Despre online:

“Cred ca intr-un an, maximum doi, oamenii din online, antreprenorii, vor realiza ca El Dorado nu vine. N-a venit, nu vine şi nu va veni! Piata de publicitate din online este atat de fragmentata, incat nu va fi momentul in care sa fie mai putin fragmentata. Dimpotrivă, dacă nu uităm atent - şi noi am sesizat asta acum 6-7 ani, ca lideri de online - ne-am dat seama ca nu putem astepta dublarea, triplarea bugetelor de online”

Despre câte ziare pot rezista din publicitate:

"Zero publicatii. În momentul acesta, dacă stai numai după publicitate, ai o mare problemă. Se şi vede, că nu se stă doar în publicitate. Cei care supravietuiesc sanatos, o fac pe un model de business, unde nu dicteaza publicitatea, cei care supravietuiesc facand compromisuri majore editoriale, o fac pe un model de business unde, de asemenea, nu publicitatea dicteaza, ci interesele finantatorilor lor. Fie ca sunt companii de PR, fie ca sunt persoane fizice, oameni din umbra, politicieni... insa nu publicitatea salveaza presa scrisa."

Interviul a fost realizat la Dynacord Cafe, iar transcrierea a fost făcută de Mediafax Monitorizare

VIDEO: Cătălin Tolontan despre viitorul presei

VIDEO: Cătălin Tolontan despre online


VIDEO: Cătălin Tolontan despre ziare şi publicitate

Vezi toate episoadele:

(1) Cătălin Tolontan la interviurile Paginademedia: “Presa română şi Traian Băsescu ne merităm unul pe celălalt”. De ce Antena 3 face o tele-evanghelizare

(2) Tolontan, despre publicarea veniturilor: “O mitocănie şi o ilegalitate comise de statul român.” Acest “bine plătit”, care sună ca o insultă în vocea preşedintelui României, pentru mine este un compliment

(3) Tolontan: Mircea Badea şi-a lăsat plasa la aceeaşi coadă la sifoane cu Traian Băsescu, la prăvălia cu insulte la adresa anchetelor GSP. Radu Banciu este ca un peşte sanitar în acvariu. Sunt la fel de violenti in exprimări

(4) Tolontan. Cazul Turcescu şi ofiţerii din presă: Ar trebui o dezbatere ca să se declare ilegal acest lucru. Dacă aş descoperi un acoperit la Gazetă, l-aş da afară.

(5) Tolontan: Jurnaliştii, în momentul ăsta, chiar vor să ia parte la decizia politică, ceea ce este absolut împotriva meseriei. Despre online: Eldorado nu vine

VEZI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ, AICI.

Transcrierea integrală a fragmentului:

Si, care e planul ? Presupun ca nu stati cu mainile in san.
Cătălin Tolontan: Faptul ca suntem inca vii, şi nemulţumim atât de multă lume în jurul nostru, ne atacă politicienii, arată că nu stăm cu mâinile în sân.

Eu cred ca exista un viitor pentru redacţiile din România şi, mai ales, pentru jurnalismul din România.

Poate ca niciodata nu am stat atat de rau, si cazul Robert Turcescu este doar explozia a ceea ce s-a acumulat ca masă critică. Probabil că nu am stat niciodată atât de rău, dar eu cred că în a nu sta atât de rău este şi o veste bună. Am vorbit cu multi jurnalisti, dupa cazul Robert Turcescu. Ne-am sunat pur şi simplu instinctiv. Nu ca să aflăm, ci mai degrabă să impartasim ce simţeam, caci informatii nu aveam niciunul.

Concluzia mea în raport cu presa, este următoarea: ca s-a resetat intr-un fel sentimentul ca noi facem o meserie care merită facuta. Adică, ia staţi aşa, toţi cei din jurul meseriei noastre, nu nu mai învăţaţi cum se face, pentru că o facem aşa cum merită făcută. Cu erori cu tot, cu ego-ul nostru supradimensionat, cu redactiile imputinate, dar o facem asa cum credem noi că merită făcută. Am întâlnit acest lucru la mulţi jurnalişti. Cred ca institutiile de presa vor rezista.

Si ca mediu de difuzare ?
Cătălin Tolontan: Ma intereseaza putin mediul de difuzare. Ma intereseaza sa supravietuiasca aceasta profesie. Eu cred cu tărie că o societate fara jurnalism ar avea mari probleme de a mai fi o societate, de fapt.

Nu cred ca o situatie complexa se rezolva asa simplu.

Cred ca trebuie sa ne intoarcem la bază, la esenta, la ceea ce presupune meseria asta. Vorbeam cu un ministru, imediat dupa ce s-a schimbat guvernarea si USL a venit la putere, si mi-a spus ca era realmente speriat de sentimentul ca cei care ii sprijinisera pana in acel moment, si nu doar Antena 3, vor vrea sa ia parte la decizia politica. Si e corecta observatia lui pentru că jurnalistii, in momentul asta, chiar vor sa ia parte la decizia politica, ceea ce este absolut importiva meseriei! Nu asta e treaba noastră. Sunt cel care observa, monitorizeaza, care se revoltă, dar nu vreau sa fiu parte a deciziei! E complet greşit.

DESPRE ONLINE: ElDorado nu vine

Care crezi ca va fi contributia online-ului, ca mediu ?
Cătălin Tolontan: Cred ca intr-un an, maximum doi, oamenii din online, antreprenorii, vor realiza ca El Dorado nu vine. N-a venit, nu vine şi nu va veni! Piata de publicitate din online este atat de fragmentata, incat nu va fi momentul in care sa fie mai putin fragmentata. Dimpotrivă, dacă nu uităm atent - şi noi am sesizat asta acum 6-7 ani, ca lideri de online, dar nu am spus mai departe - ne-am dat seama ca nu putem astepta dublarea, triplarea bugetelor de online. Daca esti lider caci, daca esti mic, e altceva.

Michael Ringier avea chestia asta, care e genială: cand iei un franc elvetian, si il aduci la 4, esti bucuros că s-au înmulţit cu patru veniturile tale. Dar uită-te de unde ai plecat.
Îşi vor da seama că nu va ploua cu bani în online-ul din România, şi a atunci va fi o problemă. Îşi vor da seama că bugetul de publicitate al publisherilor romani nu numai că nu creşte, dar scade. Din cauza Google, Facebook, Yahoo... Şi plăcinta asta care scade se împarte la tot mai mulţi…

PRINT: NU PUBLICITATEA SALVEAZĂ PRESA SCRISĂ

Cat crezi ca poate sustine piata de print, de cateva zeci de milioane si cateva publicatii ?
Cătălin Tolontan: Zero publicatii. În momentul acesta, dacă stai numai după publicitate, ai o mare problemă. Se şi vede, că nu se stă doar în publicitate. Cei care supravietuiesc sanatos, o fac pe un model de business, unde nu dicteaza publicitatea, cei care supravietuiesc, facand compromisuri majore editoriale, o fac pe un model de business unde, de asemenea, nu publicitatea dicteaza, ci interesele finantatorilor lor. Fie ca sunt companii de PR, fie ca sunt persoane fizice, oameni din umbra, politicieni... insa nu publicitatea salveaza presa scrisa.

In cazul vostru, insertiile ?
Cătălin Tolontan: Intregul model de business.
Gazeta nu primeste bani din zona politica, publicitatea nu prea este.
Cătălin Tolontan: Publicitate este. În raport cu alţii avem publicitate OK.
Din insertii nu prea..imi spui ca nu sunt decisive…atunci, care e formula?
Cătălin Tolontan: Fiecare din aceste elemente are ponderea sa la supravieţuirea unui ziar.. Si nu as numi nici macar supravietuire. Aş numi pur perioada post-criza din presă nu va fi niciodată egală cu perioada precriză. Cine s-a iluzionat aşa, a greşit. Din fericire, noi nu am greşit, am greşit în alte situaţii. Insa perioada post-criza va fi o criza. Presa rămâne într-o criză proprie. Asta e noua normalitate a noastră: criza.

DESPRE TV:

Cătălin Tolontan: Nu ma pricep la TV din perspectiva business-ului de tv. Cand ma exprim, o fac din perspectiva jurnalistului care mai degrabă nu se duce la tv pentru ca nu ii place ce se vede acolo. Formula din spate nu o cunosc.
Crezi ca va aparea ceva care sa iti placa ?
Cătălin Tolontan: Sper ca TVR si radioul public sa isi manifeste misiunea reala... nu o vor face, dar sunt si eu utopic. Si sa inteleaga ca, atunci cand ii criticam, o facem din invidie colegiala. Pentru ca au o asemenea finantare, atat de multe resurse, echipe, si o potentiala liniste, ca business. Cred ca acolo se pot face lucruri foarte bune, incepand de peste cativa ani. Cred ca romanii ar accepta si marirea acelei taxe lunare, atata timp cat promisiunea ar fi clara si de incredere pentru noi.

Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • slab slab
    foarte slab interviu. nici o intrebare grea, nici o reactie la ce spunea tolontan. foarte slab dpdv jurnalistic
  • Stefan Hell Stefan Hell
    Castigurile lunare ale detinatorului Nobel pentru Chimie, diector la doua super-institute din Germania, sunt in total net de 18.000 euro. Cam jumatate din ce halea Tolontan de la Voiculescu. Cu alte cuvinte, e mai rentabil sa deontologesti in Romania pt Varan decat sa iti urci neuronii pe pereti la Max Planck Institut si la Heidelberg Universitat!
  • Mihai Mihai
    Uite ca mai crede in viitorul jurnalismului. Eu nu cred

Trimite un comentariu

sus