Skip to main content

Active Watch cere investigarea urgentă a acţiunii de filaj care l-a vizat pe jurnalistul Cătălin Tolontan

 

Active Watch reacţionează în cazul informaţiilor publicate de paginademedia.ro despre faptul că locuinţa jurnalistului Cătălin Tolontan a fost filată.

Publicitate

„Considerăm că avem de-a face cu un atac grav la libertatea presei, un act de intimidare specific regimurilor autoritare”, se arată înt-un comunicat al organizaţiei, prin care se cere investigarea de urgenţă a acestui caz.

„ActiveWatch va sesiza acest caz organizaţiilor internaţionale care apără libertatea presei, precum şi organismelor internaţionale care monitorizează situaţia drepturilor omului din România”, se mai arată în comunicatul ActiveWatch.

Reamintim că jurnalistul de investigaţii Cătălin Tolontan a declarat pentru paginademedia.ro că a fost vizat de o operaţiune de filaj în noaptea de 24-25 noiembrie.

Comunicatul integral al Active Watch, în cotinuare:

ActiveWatch cere autorităţilor să investigheze în regim de urgenţă acţiunea de filaj care l-a vizat pe jurnalistul Cătălin Tolontan şi să ia toate măsurile pentru a asigura imediat protecţia acestuia şi a familiei sale. Considerăm că avem de-a face cu un atac grav la libertatea presei, un act de intimidare specific regimurilor autoritare, menit să ameninţe atât echipa de investigaţii a Gazetei Sporturilor, cât şi alţi jurnalişti care vor îndrăzni să investigheze subiecte care vizează structurile de putere/statului.

ActiveWatch va sesiza acest caz organizaţiilor internaţionale care apără libertatea presei, precum şi organismelor internaţionale care monitorizează situaţia drepturilor omului din România. Jurnalistul de investigaţii Cătălin Tolontan (director al cotidianului Gazeta Sporturilor) a declarat pentru paginademedia.ro că a fost vizat de o operaţiune de filaj în noaptea de 24-25 noiembrie.

Tolontan a aflat despre această situaţie atunci când a ajuns acasă, întorcându-se din redacţia Gazeta Sporturilor, acolo unde lucra la ancheta despre responsabilitatea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în incendiul de la clubul Colectiv şi în care discuta despre o posibilă muşamalizare a cazului de către MI şi IGSU.

Tolontan susţine că a fost informat de un vecin despre acţiunea de filaj:

"Am ajuns acasă după ce am terminat ediţia, la ora trei noaptea. M-a oprit un vecin: tocmai am vrut să fotografiez doi oameni ca supravegheau locuinţa, mi-a zis. Erau doi, o femeie şi un bărbat. Vecinul meu s-a dus în casă să ia telefonul şi s-a întors să îi fotografieze. Când l-au observat, s-au urcat într-o maşină - un Renault albastru şi au plecat."

Potrivit publicaţiei paginademedia.ro, ancheta GSP furniza informaţii potrivit cărora oameni din DGIPI, serviciul de informaţii al Ministerului de Interne, ai cărui lucratori ar fi beneficiat de sponsorizările de la asociaţiile pompierilor.

Echipa de jurnalişti a Gazetei Sporturilor a mai fost în anii precedenţi victima unor acţiuni de filaj şi intimidare, atunci când ancheta Gala Bute. Nu excludem ipoteza că filajul aparţine uneia dintre numeroasele structuri informative active în România, structuri care funcţionează în condiţiile unui control cvasi-inexistent din partea societăţii.

Recent, au apărut însă dovezi în spaţiul public şi cu privire la existenţa unor operaţiuni de filaj derulate de entităţi private, asociate unor persoane implicate în activităţi de corupţie şi crimă organizată. Cerem instituţiilor abilitate ale statului să demareze o anchetă oficială în acest caz şi identifice în cel mai scurt timp posibil autorii filajului şi să sancţioneze drastic acest grav atentat la adresa libertăţii presei şi a democraţiei. Subiectul extrem de sensibil al acestei anchete, precum şi antecedentele statului român în materie de poliţie politică, impun o reacţie rapidă şi puternică a autorităţilor şi transmiterea unui semnal neechivoc de condamnare şi, mai ales, de încetare a acestui tip de practici care amintesc de vechea Securitate.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • g.georgescu g.georgescu
    Catalin are nevoie sa i se dea putina atentie si musca fundul lui Arafat. Sa-i amintim ce a spus Nichita : "Nu mor caii cand vor cainii !"
  • Catalin Netolontan Catalin Netolontan
    O intrebare: de unde stie tolontan ca a fost filat? Asta e ca aia cu articolul de "rau" despre Voiculescu? Articol care era o lauda invelita frumos si un titlu mincinos. Intreb, nu dau cu paru.
  • Ibrail Ibrail
    O fi fost vre-un detectiv pus de nevasta-sa ! Il banuieste c-o inseala ,ca prea tarziu vine acasa !

Trimite un comentariu

sus