Skip to main content

Nouă comentatori noi la România liberă. Vasile Ernu şi Alina Mungiu Pippidi, printre nume

 
Nouă comentatori noi la România liberă. Vasile Ernu şi Alina Mungiu Pippidi, printre nume
Nume noi vor publica de astăzi comentarii în paginile România liberă, sub umbrela „Vocile RL”. Vasile Ernu, Marius Ghilezan, Mircea Kivu şi fostul Divertis Doru Antonesei sunt câteva dintre numele care vor semna comentarii în publicaţia patronată de omul de afaceri Dan Adamescu. Luni, marţi, miercuri şi vineri publicaţia va avea câte doi comentatori, iar joia va fi doar unul, Alina Mungiu Pippidi.
Publicitate

Pe lângă comentatori, publicaţia va avea şi câte două suplimente speciale în fiecare lună. În februarie, ziarul va avea un supliment de Fonduri europene (2 februarie) şi Mineriadele care au ţinut România pe loc (18 februarie).

Lista comentatorilor:

  • Luni: Vasile Ernu şi Marius Ghilezan
  • Marţi: Alexandru Vlad Ciurea şi Tudor Artenie
  • Miercuri: Mircea Kivu şi Ovidiu Pecican
  • Joi: Alina Mungiu Pippidi
  • Vineri: Doru Antonesi şi Elena Ştefoi

Marius Ghilezan a publicat încă din 1991 în "România liberă", fiind corespondent local al ziarului din Timişoara. Din 1992 până în 1996 a fost redactor de politică şi jurnalist de investigaţie. A încercat, împreună cu Petre Mihai Băcanu, directorul de atunci al ziarului, să deschidă primul proces de condamnare a comunismului. A scris sute de articole despre Revoluţia română, anchete despre încălcarea embargoului şi comentarii politice în "România liberă", până la victoria CDR în alegerile din 1996.

Vasile Ernu este scriitor, autor al unor cărţi traduse în peste zece limbi precum: Născut în URSS, Ultimii eretici ai Imperiului, Sunt un om de stînga, Sectanţii. Mică trilogie a marginalilor.

Tudor Artenie are o experienţă de peste 25 de ani în presa scrisă, radio şi televiziune şi de opt ani de catedră universitară în domeniu. A mai lucrat la România liberă din 1990 până în 1993. A primit două premii APTR, pentru anchetă (1995) şi pentru film documentar (1998). Este în prezent consultant în Comunicare şi Media şi scriitor.

Alexandru Vlad Ciurea este un reputat neurochirurg român, a realizat peste 20.000 de operaţii pe creier. A fost managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni” timp de 6 ani, iar în prezent este director ştiinţific, şeful departamentului de Neurochirurgie la Spitalul Sanador din Bucureşti. Este preşedinte al Comitetului pentru Neurochirurgie al Ministerului Sănătăţii, profesor la Universitatea de Medicină Carol Davila din Bucureşrti, fondator al Centrului Naţional pentru Excelenţă în Neurochirurgie, vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neurochirurgie.

Mircea Kivu este sociolog, fondator al Grupului Autonom pentru Democratie Participativa – GADP, fost vicepreşedinte al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, profeosor la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Ovidiu Pecican este scriitor, istoric şi publicist. Este profesor universitar şi prodecan al Facultăţii de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. Autor al unor lucrări precum Istoria de sub covor. Dezbateri istoriografice (2013) sau Europa în gândirea românească interbelică (antologie, 2008)

Alina Mungiu Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), şi iniţiatorul platformei civice România Curată. Ca politolog, având ca domenii de expertiză politicile publice, buna guvernare, lupta anticorupţie şi democratizarea, elaborează de mai mulţi ani capitolul dedicat României din raportul anual Nations in Transit al Freedom House. A predat la Universitatea din Bucureşti şi la SNSPA, iar din 2007 conduce catedra de Studii de Democratizare la Hertie School of Governance din Berlin. În 2012 a fost cooptată în prestigiosul think tank European Council on Foreign Relations.

Doru Antonesi este fondator al grupului de umor Divertis. “Grupul Divertis a evoluat continuu , ca o stea de tip Pitică Albă , până când a explodat în 2008, cele două mase rezultate, Distractis şi Serviciul Român de Comedie, deplasându-se spre roşu –vânăt, ca două galaxiuţe după un Little Bang “, după cum scrie chiar Doru Antonesi.

Elena Ştefoi este poetă, publicistă şi diplomată. A fostr redactor-şef al revistei Dilema (din 1993 până în 1997), corespondent permanent în România pentru Radio France Internationale (1990-1997), redactor asociat la trimestrialul East European Constitutional Review (1993-1998), corespondent săptămânal la BBC şi Radio Free Europe (1990-1997). A fost consul general al României în Montreal şi ambasador al României în Canada, în perioada 2005 – 2012.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus