Skip to main content

CNA către Antena 1 şi TVR pe subiectul Euro - Pro TV: "un singur post din România este free to air"

 
FOTBAL:ROMANIA-UNGARIA,PRELIMINARIIL C.E 2016 (11.10.2014)
FOTBAL:ROMANIA-UNGARIA,PRELIMINARIIL C.E 2016 (11.10.2014)

Mai bine de două ore de discuţii la CNA pe subiectul Pro TV: "este sau nu free to air". CNA a decis ce răspuns urmează să dea Antenei 1 şi TVR, cele două instituţii media care au reclamat că Pro TV nu ar fi avut dreptul să ia meciurile Euro 2016.

Publicitate

Discuţiile au început de săptămâna trecută, când forul audiovizual a analizat o adresă de la TVR prin care contesta achiziţia de către Pro TV a opţiunii free to air pentru Euro 2016. Discuţiile au continuat joia trecută, tot fără rezultate, şi apoi astăzi. În şedinţa de astăzi, şi Antena Group a venit cu o solicitare asemănătoare cu TVR. Vrea un răspuns de la CNA: dacă Pro TV este sau nu televiziune free to air.

După discuţii interminabile, membrii au ajuns la o variantă de răspuns, propusă de Radu Herjeu, membru CNA, propunere care a fost votată de toţi membrii:

„CNA consideră că, în afară de postul public TVR 1, niciun alt post de televiziune nu poate fi recepţionat în mod direct de telespectatori, prin urmare niciun alt post nu poate fi considerat free to air, deci nici Pro TV”.

Răspunsul CNA, „mestecat” îndelung mai multe şedinţe va fi trimis către TVR, dar şi la Antena Group. Acest răspuns nu afectează în niciun fel difuzarea meciurilor de la Pro TV, lucru remarcat chiar de Valentin Jucan, membru CNA, în şedinţă: „Nimeni nu o să întrerupă emisia acestor meciuri. Este un document care mai mult ca sigur va fi folosit într-o viitoare situaţie.”

Radu Călin Cristea, membru CNA, a propus ca răspunsul să fie trimis şi către UEFA, şi s-a propus chiar sesizarea Consiliului Concurenţei, însă propunerea nu a mai fost supusă la vot.

În şedinţa de astăzi, membrii CNA au audiat şi reprezentanţi ai Antenei, care au cerut forului „să ia act” că Pro TV nu este free to air.

Din discuţii pe acest subiect:

Valentin Jucan, membru CNA: „Noi trebuie să dăm un răspuns extrem de simplu către o singură instituţie: Televiziunea română. Nu are rost să ne învârtim după coadă, nimeni nu o să întrerupă emisia acestor meciuri. Este un document care mai mult ca sigur va fi folosit într-o viitoare situaţie. Noi nu creăm un prejudiciu nici celor de la Pro tv, nici celor de la TVR. Noi clarificăm o situaţie pe viitor. Clarificăm ce se va întâmpla la următoarea licitaţie, unde vom ajunge din nou la această situaţie”.

Isabella Carmu, General Manager Antena Group: „Am venit în faţa dumneavoastră ca să completăm cumva această problematică declanşată de situaţia acordării drepturile de free tv pentru Euro2016. Vrem să vă prezentăm punctul de vedere al unei staţii care intră în această caregorie, free to air şi care a participat la această licitaţie.

Licenţiatorul a comunicat cu ceva timp în urmă că aceast pachet nu se va mai acorda. Ulterior am aflat din presă că a fost acordat Pro TV. Noi credem că este cel puţin un paradox cum o staţie care atunci când este vorba de resurse intră pe zona acesta a staţiilor recondiţionate la retransmisie, iar când este vorba de drepturi intră în zona aceasta a staţiilor libere la retransmisie, cum este cazul nostru. Credem că acest lucru poate deveni un precedent foarte periculos pentru staţiile din această categorie.

Monica Gubernat, membru CNA: Nu este prima dată când fac asta. Este a doua oară. Cu girul CNA, bineînţeles.
Răsvan Popescu, membru CNA: A avut cineva exclusivitate pe pachet?
Isabella Carmu: Din informaţiile noastre, această licitaţie a ţinut cont pe de o parte de piaţa de pay TV, acordându-se pachetul exclusiv din zona pay TV către Telekom, iar pachetul de free tv era ofertat era ofertat în condiţii de exclusivitate în zona de free tv.

CONTEXT. Antena Group a trimis ieri către Consiliul Naţional al Audiovizualului o scrisoare prin care cere forul audiovizual să informeze UEFA că Pro TV nu mai este în lista must carry şi că nu ar fi trebuit să aibă acces la opţiunea free-to-air.

„Vă rugăm să luaţia act de faptul că statutul juridic de canal pay tv nu permite respectivului radiodifuzor contractarea, în regim de exclusivitate a pachetului „free to air” pentru Campionatul Europeand e Fotbal 2016 din Franţa, eveniment de importanţă majoră pentru cetăţenii români, şi să procedaţi la informarea licenţiatorului de drepturi UEFA asupra stării de fapt şi de drept astfel create, precum şi asupra dezechilibrului creat de piaţă datorită adjudecării de către un radiodifuzor pay tv a drepturilor free-to-air”, se arată în adresa trimisă de Antena 1 către CNA şi consultată de Paginademedia.ro.

În acelaşi document, Antena Group menţionează că a participat de asemenea la licitaţia pentru achiziţioarea opţiunii free-to-air la Euro 2016. „Antena Group, în calitate de radiodifuzor cu statut must carry a participat cu bună credinţă la licitaţia organizată de deţinătorul de drepturi UEFA pentru achiziţionarea drepturilor TV pentru Campionatul European de Fotbal 2016 Franţa - pachetul free to air îndeplinind toate criteriile de eligibilitate stabilite prin caietul de sarcini în ce priveşte statutul său ca radiodifuzor must carry, în conformitate cu legea aplicabilă, şi din acest motiv înţelege să se alăture întru totul iniţiativei Televiziunii Române”, au mai explicat reprezentanţii Antenei Group.

Reamintim că şi TVR a trimis către CNA o adresă asemănătoare, la jumătatea lunii mai, dar care a fost discutată de membri abia săptămâna trecută.

„UEFA a dat pachetul free to air Pro TV-ului, care în opinia noastră nu este o televiziune free to air”, a spus Emil Hossu Longin. şeful departamentului sport din TVR.

„Pachetul UEFA Champions League pe care Pro TV l-a luat se situează în aceeaşi categorie. Ei au licitat la un drept la care nu au acces. Asta se poate repeta în viitor. Urmează scoaterea la licitaţie a competiţiilor importante, preliminarii şi Campionatul European 2020, unde ne putem lovi de aceeaşi situaţie.”, a mai adăugat Hossu Longin.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • F F
    95% din gospodariile din mediul urban si 88% din gospodariile din mediul rural erau abonate la servicii de televiziune. se poate vedea in documentul de mai jos la pagina 10.

    http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/Gallup_programe_TV_persoane_fizice.pdf

    asadar, procentul de 70% acces apreciat de CNA pentru evenimentele de interes major e indeplinit de foarte multe televiziuni din Romania. sa se bata pentru ele la Uefa, nu sa se comporte atat de neprofesionist. The End.
  • F F
    pai daca si tvr-ul are 62% eu zic sa nu il mai transmita nimeni. trebuie minim 70%. asa a zis CNA, asa ca pa EURO 2016.

    vorbind serios, TVR vorbeste acolo de suprafata. sub 1% din populatie vede tvr-ul digital terestru. mai multi il vad analogic, asta pana la sfarsitul lui 2016. realitatea e ca majoritatea romanilor au acces la televiziune prin diverse servicii de televiziune. asa ca tvr, antena, protv cel mai probabil indeplinesc cerinta de 70% acces apreciata de CNA. oricare dintre ele pot transmite evenimentele de importanta majora. asa ca daca sunt interesate si indeplinesc conditiile stabilite de Uefa sa liciteze, nu sa inventeze probleme. e neprofesionist.
  • Sa vada toata lumea Romania la Euro sa fie FREE TO AIR Sa vada toata lumea Romania la Euro sa fie FREE TO AIR
    In Europa televiziunile nationale nu neaparat de stat ci cu acoperire nationala terestra transmit EURO sau o parte din el.
    PROTV nu se prinde pe digital terestru.
    Pachetul de programe de televiziune transmis, în acest moment, în standard DVB-T2, cuprinde posturile TV ale Societăţii Române de Televiziune – TVR1, TVR2, TVR3 şi TVR HD şi 5 posturi TVR regionale (TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Iaşi, TVR Târgu Mureş şi TVR Timişoara).Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (RADIOCOM) a anunțat la 3 iunie că a extins aria de acoperire cu semnal digital terestru la aproximativ 62% din populaţie şi 58% din teritoriul României. Pana la sfarsitul anului va fi peste 90% din Romania acoperita digital. Desi este o solutie provizorie cu relee modificate pentru a emite digital, care vor fi inlocuite in timp de unele digitale ca in zona Bucurestiului/Bucegilor.
  • F F
    apropo, am gasit ca Protv se poate receptiona digital gratuit. :)) Uniunea Europeana a impus trecerea la televiziunea digitala, doar ca la noi lucrurile s-au miscat in reluare.

    oricum, legea spune ca evenimentele de importanţă majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă aceasta nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată.

    CNA apreciaza ca 70% din populatia Romaniei trebuie sa aiba acces la postul care transmita evenimentul. Protv ar trebui sa indeplineasca aceasta conditie, asa ca despre ce vorbim?
  • PROTV nu este FREE (LIBER) PROTV nu este FREE (LIBER)
    in toate tarile civilizate europene cu antena terestra de camera mai nou evident obligatoriu digitala DVB-T/T2 se pot receptiona zeci de posturi. Si la noi am inteles ca SNR are 14 posturi disponibile, pe 5 din ele a intrat TVR, mai raman 9 locuri unde poate intra si PROTV dar nu vrea. am spus ca cablu si satelit sa fie cu bani dar terestru e liber FREE TO AIR. iar AIR nu exista decat in atmosfera terestra. Satelitii sunt un pic mai sus unde nu prea e air. FREE TO AIR e DIRECTIVA EUROPEANA e o lege europeana si universala ca omul sa aiba acces si liber
  • bobocul bobocul
    Astia de la TVR nu au ce face. Eu nu au bani sa treacă strada si vor Euro 2016.
    Mulți romani au vrut sa vadă si Eurovision....dar din lipsa banilor TVR nu au putut transmite.
    TVR dorește sa transmită doar pe datorie...din păcate nu se poate.
  • F F
    @ Protv nu TVR : legea free to air este invechita si nu exprima realitatea actuala. EUROPA tine foarte mult la principiile economiei de piata. nu ar sustine niciodata o lege embargo cum a ajuns sa fie legea din Romania. daca nu vrei sa platesti abonament pentru servicii tv, ar trebui sa faci plangeri si sa te lupti cu cei care au creat situatia actuala, in care prinzi cu antena-cartof a ta doar un post tv, un post care conform audientelor nu mai este de mult preferat de romani.
  • PROTV sa cedeze meciurile TVR PROTV sa cedeze meciurile TVR
    TVR1 e 100% FREE TO AIR pentru ca se prinde fara nici un fel de antena, cel mult eventual o sarma cu 2 fire distincte sau o antena de camera cu 2 tije.
    EUROPA cea mai moderna si permisiva tara din lume nu concepe ca anumite evenimente sa nu fie accesibile tuturor FREE TO AIR = TERESTRU ( fie analogic adica fara antena, fie DIGITAL DVB-T2 acolo unde exista TVR1, poate si TVR HD,TVR2, 3 si TVRNews in peste 65 % din tara dupa ultimele stiri de la SNR.
    PROTV nu este pe TERESTRU poate doar in Republica Bucuresti din jurul sediului sau nicidecum in Romania care este atceva.
    Eu vreau sa vad EURO si OLIMPIADA fara sa platesc ABONAMENT deci la TVR1. Sper ca pe baza raspunsului urgent al CNA, oamenii de la TVR sa vorbeasca la UEFA sa fie reziliat contractul sau sa fie obligati sa cedeze meciurile catre TVR1 si sa ramana ei decat cu HD-ul pentru cablisti si satelit. Simplu asta ar fi solutia logica TVR1 nu vrea decat transmisia nu si HD-ul.
  • F F
    @gogo : in afara de tvr, mai e vreun post care se receptioneaza terestru? eu stiu ca nu. ramanem la concluzia ca free to air in Romania nu exprima realitatea, iar contestatiile astea ne arata cam cat de invidiosi pot fi unii. important e ca majoritatea romanilor vor avea acces la Euro.
  • gogo gogo
    @bibbip, mileu & altii asemenea: mintiti cu nerusinare. Pro TV nu se mai receptioneaza terestru de mai bine de un an. Intai a disparut de pe multiplexurile DVB-T, apoi s-a declarat ca fiind netransmisibil liber (NON-FTA), iesind din must-carry. Practic, CME a cerut si a obtinut bani de la cablisti, pentru a fi preluat. Asa ca nu sunt FTA.
  • Alegz Alegz
    Ce frumos suna "FREE TO AIR" .. da apropo nu inseamna gratis.
    Dreptul de a difuza a fost scos la LICITATIE si firmele care au licitat au fost acceptate. Si licitatia este externa .. CNA sau Consiliul Concurentei nu se pot baga pe legile altor tari ..
    Pe UEFA o doare in cot ce zice CNA sau CC .. o doare in cot cata audienta sau acoperire are televiziunea care castiga licitatia ... intereseaza BANII pe care ii primeste si atat .. deh capitalismul asta ..
  • Ted Ted
    Mi se pare aiurea sesizarea CNA-ului de catre TVR si Antena 1.
    UEFA a vandut drepturile si UEFA a stabilit regulile de participare la licitatii. UEFA nu e sub jurisdictia CNA-ului. Daca TVR-ul si Antena 1 aveau vreo nemultumire referitoare la acceptarea de catre UEFA a ofertei ProTV, reclamatia trebuia adresata UEFA. Ce treaba are CNA-ul aici? Ce conteaza daca CNA-ul a spus ce cred ei, ce statie considera ei ca e "free-to-air"? Nu conteaza decat ce crede si ce considera UEFA.
    Habar n-am daca ProTV-ul a mintit sau nu in oferta depusa la UEFA. Nimeni din TVR, Antena 1 sau CNA nu stie care e adevarul. Sunt convins insa ca asta e treaba ProTV si a UEFA, nu a CNA-ului din Romania.
    Scandal tipic dambovitean, fara substanta, doar pentru impresie.
  • io io
    In Spania a fost dat grupului Mediaset. E free to ait?
  • Bipbip Bipbip
    Pai ProTV se poate receptiona FTA in Bucuresti, in terestru, Digital, canal 30, de peste 10 ani, in HD. Asa ca de ce sa ceara SNR sa intre pe digital pe langa TVR-uri cand emite dinaintea lor? Iar daca va doriti asa de tare sa vedeti campionatul la TVR, s-ar putea sa-l vedeti asa cum ati vazut si Eurovisionul... Ca Pro TV nu e liber la retransmisie e alta discutie.
  • cr cr
    Pai daca TVR-ul nu cumpara, ce sa facem? De ce nu a cumparat Antena? Care e free to air. .Si vedeam meciurile in SD! Ce rai sunt romanii astia..

Trimite un comentariu

sus