Skip to main content

DERAPAJ: Cum au tras posturile TV de minerii morţi la Petrila

 

Accidentul de la mina Petrila a fost combustibilul posturilor de televiziune în ultimele zile. Mai multe canale TV au împins la limita deontologiei şi bunului simţ tragedia din Valea Jiului. Posturile TV s-au întrecut în formulări care  mai de care mai poetice.

Publicitate

Câteva exemple:

  • Realitatea TVAccident sau crimă cu premeditare a titrat postul de televiziune în timp ce Adelin Petrişor transmitea din Valea Jiului. O formulă forţată şi mult mai gravă decât situaţia de fapt, în cazul accidentului: posibil omor din culpă. Nu pun în discuţie ignoranţa redactorilor în materie de termeni juridici, doar exagerarea unei formulări de dragul de a vinde subiectul mai dramatic. Formularea nici măcar nu era originală. Dan Diaconescu a titrat câteva zile la rând Crimă cu premeditare.
  • Tot la Realitatea TV, Adrian Păunescu a profitat de situaţia tragică din vale pentru a-şi citi poeziile. Era ora 13.30, ieri, iar Păunescu, în direct, şi-a amintit de o poezie scrisă în 1986, după o tragedie petrecută la mina Vulcan. A recitat-o pe post un miner, acompaniindu-se cu o chitară. Se întorc sub pământ pe vecie, era titlul de pe ecran.
  • Antena 1. Jalea Jiului, a titrat postul. Fără comentarii.
  • OTV: Or'taci, ori mori. Specific Dan Diaconescu.

Goana televiziunilor după informaţii noi i-a pus pe ziarişti în situaţii stânjenitoare. Daţi-vă puţin la o parte, a zis la un moment dat Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în timp ce acorda o declaraţie în direct jurnaliştilor, la Spitalul de Arşi. Grupul de ziarişti blocase intrarea în spital în timp ce soseau minerii accidentaţi. În fundal, se vedea cum un cameraman filma îndeaproape chipul mutilat al ortacului de pe targă.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Radio33 Radio33
    Cred că jurnaliştii au uitat de multă vreme că trebuie să fie mai mult decât furnizori de ceea ce vrea publicul. Trăiesc în Franţa şi aici jurnalele principale pun toate ştirile cu sânge mai jos, la fapt divers şi nu le discută decât în măsura în care reprezintă un fenomen (de exemplu, atunci când un autocar cu copii a fost izbit de un tren pe calea ferată, s-a discutat foarte mult despre siguranţa pasajelor rutiere la nivel). Ştirile de deschidere sunt, însă, politice şi economice şi aduc audienţă pentru că lumea se uită la ştiri oricum. Dacă marile televiziuni nu ar copia reţeta OTV pe motiv că asta se cere, nu cred că OTV ar deveni o televiziune mai mare decât este, sau marile televiziuni ar deveni mici. Consumatorii de „jurnale ale familiei Addams nu vor dispărea decât atunci când vor avea mai puţine posibilităţi de a-şi satisface setea de macabru care este adusă în România din starea de devianţă în cea de mainstream.
  • Andi Andi
    Din păcate, moartea vinde. Macabrul aduce audienţă. Ştiu că sună a naibii de cinic. Dar "cioclii" de pe sticlă nu pot dispărea decât atunci când vor dispărea şi consumatorii acestor "jurnale ale familiei Addams".

Trimite un comentariu

sus