Skip to main content

HotNews: E bine ca presa să fie ajutată de stat?

 

Dezbatere interesantă lansată de HotNews: în contextul crizei, este bine ca presa să fie ajutată de stat? Când autorităţile de la Paris au decis, la începutul acestui an, să acorde ajutoare presei franceze, ştirea nu a fost trecută cu vederea nici de organizaţiile de media din România, nici de politicieni, scrie HotNews.

Publicitate

Organizaţiile de media au iniţiat, deja, discuţii pe această temă şi au pus chiar "pe hârtie" mai multe propuneri. O iniţiativă similară ar putea veni în perioada următoare şi dinspre scena politică.

Ce spun reprezentanţii organizaţiilor de media:

  • În perioada de criză, presa este afectată de: disponibilizări; scăderea abruptă a publicităţii; probleme de distribuţie; diferenţa de luni de zile între momentul în care sunt efectuate cheltuieli şi cel în care se încasează banii din vânzări şi din publicitate; reducerea bugetelor pentru cheltuieli esenţiale în activitatea jurnalistică.
  • O parte afirma că, în situaţia excepţionala de criză economică, idei precum sprijinul guvernamental pentru presă trebuie luate în considerare. Alţii cred că orice formulă s-ar găsi, aceasta ar fi "imperfectă".
  • Unii spun că eventualele măsuri guvernamentale - din bani publici - de sprijin pentru presa trebuie să vizeze toate mass-media, deşi discuţiile iniţiate până acum s-au referit îndeosebi măsuri guvernamentale la nivelul instituţiilor publice de media şi în presa scrisă centrală şi locală. Alţii spun că numai presa scrisă ar trebui să fie sprijinită.
  • Orice ajutor ar trebui să fie supus mai multor condiţii, cred reprezentanţii media.

Părerile legate de un ajutor de la stat sunt împărţite: "Fireşte!", "Nu e cazul!", "Trebuie condiţionat".

Citeşte AICI ce cred despre un astfel de proiect Ioana Avădani, Cătălin Tolontan, Cristian Tudor Popescu, Cristina Simion, Laurenţiu Ciocăzanu şi Cezar Ion.

Mai multe detalii, pe HotNews, AICI.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • schmoukiz schmoukiz
    Ar fi o prostie imensa, care ar decredibiliza o meserie care si asa e pe zi ce trece mai antipatizata, din cate observ. Adica ar rupe si mai mult legatura dintre cititori, care sufera de pe urma crizei, si ziaristii, care ar deveni un fel de stabi. Sa ne amintim ce scria presa despre inchiderea minelor, a intreprinderilor energofage sau despre stergerea datoriilor. Cat despre scamatoria CTP-ului cu incurajarea presei de calitate, doar atat: obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Dar nu cu cheltuiala altuia.

Trimite un comentariu

sus