Skip to main content

DERAPAJ: Adevărul atacă dur pe prima pagină un pamflet al lui Cornel Nistorescu

 

Ziarul Adevărul deschide ediţia de astăzi cu un atac la Cornel Nistorescu, care a semnat pamfletul Nutzy – spaima puţii, în ziarul Ediţie specială de Oltenia. Nistorescu, de la Cântarea americii la Nutzy – spaima puţii, titrează Adevărul. În editorial, spune Adevărul, Nistorescu a folosit un limbaj de cartier, şi, sunat de redactorii Adevărul, “a avut o atitudine laşă”. Adevărul consideră că Nistorescu s-a descalificat profesional.

Publicitate

Grigore Cartianu, redactor-şef Adevărul, motivează pentru paginademedia.ro deschiderea de ziar prin “flerul meu jurnalistic” şi exclude motivaţiile personale. De cealaltă parte, Cornel Nistorescu declară pentru paginademedia.ro că articolul este o răbufnire şi un test jurnalistic picat, într-o zi cu evenimente mult mai importante precum greve sau ameninţarea gripei porcine.

adevarul-nistorescu-prima-pagina adevarul-nistorescu

Grigore Cartianu explică pentru paginademedia.ro decizia publicării pe prima pagină a materialului care critică dur pamfletul lui Cornel Nistorescu.

Petrişor Obae: Care sunt argumentele pentru a pune articolul pe prima pagină?
Grigore Cartianu: Este un subiect de interes şi de mare relevanţă pentru public. Este un om puternic în media, după scrisul căruia se ghidează mulţi oameni, în care au crezut mulţi oameni. Pentru mine, nu ca ziarist, doar în calitate de cetăţean, este o mare dezamăgire.

Flerul mi-a zis că e cel mai interesant pentru public astăzi, iar publicul mă confirmă pe site, după numărul de accesări.

Este relevant un singur articol pentru un ziarist care a semnat mii de editoriale?
Când ajungi să ai o autoritate publică, trebuie să fii atent la modul în care te exprimi. Altfel, nu mai faci nicio diferenţă între un ziar ca Evenimentul zilei şi România mare.

Dacă ar fi fost într-un ziar naţional, nu îl scoteam în faţă, pentru că lumea ar fi avut acces la el. Aşa, fiind publicat în provincie, nu era la îndemână. Cred că i-ar fi fost ruşine să publice articolul într-un ziar naţional.

Dar e reprezentativ un editorial?
Arată degradarea stilului. Vorbim de limbaj vulgar, demagogie (pentru că Nistorescu vorbeşte mereu despre degradarea limbajului jurnalistic) şi laşitate (deşi o descrie clar pe Elena Udrea, spune că e un pamflet impersonal).

Cât au contat motivaţiile personale?
Nu au contat. Dacă acest lucru îl făceau Ion Cristoiu, Emil Hurezeanu sau Cristian Tudor Popescu, la fel aş fi procedat.

Care este acum relaţia cu Cornel Nistorescu?
Este o relaţie neutră.

De cealaltă parte, Nistorescu a declarat pentru paginademedia.ro că articolul din Adevărul este “o răbufnire”.

Petrişor Obae: Cum comentaţi articolul din Adevărul?
Ce au făcut ei este o răbufnire, o manifestare a unor resentimente, dar mie mi-au făcut un serviciu. Când în România sunt greve, profesorii şi ceferiştii ies în stradă, este pericol de pandemie, ei dau atâta importanţă în amărâtul lor de ziar mic acestui material cu Elena Udrea.

Eu le mulţumesc frumos. Au contribuit la popularizarea unui text. Luni le trimit un bax de bere, cu sincere mulţumiri. Rar se găseşte cineva să îţi facă o promovare a unui articol.

Un asemenea serviciu pe gratis, cineva care să mă urască, nu mi-ar fi făcut.

Fragment din editorialul condamnat de Adevărul:

"Românul curios, bârfitor sau obsedat sexual deschide televizorul şi butonează. Pe cel mult al treilea canal, dă de Nutzy! Vale adâncă între ţâţe, ruj întins cu şpaclu, poşetă scumpă, pantof cu toc, picior peste picior (dar numai până în zona în care nu se zăresc şunculiţele), ce mai, vedeta şi dinamita naţiunii! Cultă foc, bogată cum puţini mai sunt în tranziţie, Nutzy S. P. schimbă maşinile albe şi scumpe, Merţ şi Audi şi altele din clasa premium, cum schimbă farmacistele chiloţii."

Pamfletul integral, AICI.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • clau clau
    sunt plictisit si obosit de Cartianu. inainte de toate sa se apuce sa invete sa vb in limba romana si dupa aia sa scrie...
  • Petrişor Petrişor
    Tiberiu: nu cred că pamfletul lui Cornel Nistorescu avea toate atuurile pentru a deschide ziarul Adevărul. Am bănuielile mele legate de motivaţia reală, dar prefer să mă abţin.
    Legat de articolul lui Nistorescu: a avut un limbaj mai dur, dar nu poţi judeca un jurnalist şi nu poţi da verdicte prin prisma unui singur articol din alte câteva mii scrise.
  • Tiberiu Tiberiu
    Petrisor, am o intrebare pentru ca momentan sunt obosit, iar tu sigur o sa ma dumiresti :) . Cine a comis derapajul? Nistorescu cu pamfletul, despre care am scris inainte cu o zi de deschiderea din Adevarul, sau Adevarul ca l-a pus la zid pe taticul in viata al reportajelor?

    PS Domnu' Nistorescu, va rog eu frumos sa le dati doar jumatate de naveta de bere. Adevarul n-ar fi avut ideea asta daca nu se inspira de la mine, ceea ce nu este rau.
  • wickerman wickerman
    cartianu? nu imi place sa skot in evidentza defektele unui om, dar despre individu' asta, profund antipatik, nu am dekat kalifikative negative; l-am vazut o data la realitatea tv shi mi-a fost de-ajuns, mi-a venit sa vars, scz pt kuvantul folosit. Akum, vestitori ai apokalipsei apar in fiekare zi, dah hai sa ne uitam shi cine face prediktziile. Pe cartianu il citeshti o data, a doua oara mai bine faci ceva util. IMO
  • marius marius
    daca asta e deschidere de ziar, atunci cei de la adevarul sunt niste penibili. tara arde, iar cartianul se razboieste cu colegi din presa pe prima pagina a unui ziar promovat a fi quality. numarul mare de accesari este irelevant din punctul de vedere al calitatii articolului. tabloidele au in continuare mare succes cu subiecte decadente, dar asta nu le garanteaza catusi de putin calitatea. din pacate, unii sefi de ziare, precum cartianul, confunda interesul intens pentru un articol nesemnificativ cu ceea ce ar trebui sa fie jurnalismul. o nepermis de slaba prestanta a celor care au aprobat o asa prima pagina de ziar!
  • Baile Herculane Baile Herculane
    Adevarul mai si minte cateodata...ca si Cornel Nistorescu de altfel.
  • trolu trolu
    oare cine citea ziarul oltenesc ca sa afle despre Nutzy SP? noroc cu "flerul" dlui Cartianu...

Trimite un comentariu

sus