Skip to main content

RĂZBOIUL INTACT-ADEVĂRUL. Săptămâna financiară: Dinu Patriciu e un hoţ. Marius Tucă dă Adevărul în judecată. Răzvan Corneţeanu (Adevărul) trimite Intactul în Belarus

 

Conflictul comercial între Adevărul şi Jurnalul naţional pe tema Enigma Otiliei continuă în editorial. Luni seară, Marius Tucă a anunţat în direct la Observator Jurnalul naţional acţionează Adevărul în instanţă. Tot luni, Săptămâna financiară titrează Adevărul e că Dinu Patriciu e un hoţ (cu trimitere din prima pagină). Ieri, pe două pagini, Adevărul publică un articol semnat chiar de directorul general al companiei, Răzvan Corneţeanu: Adevărul şi concurenţa de tip sovietic (tot cu trimitere de pe prima pagină).

Publicitate

sfin adevarul-corneteanu

(click pentru a mări)

Din punct de vedere jurnalistic, toate aceste trei episoade sunt derapaje. Toate trei transferă un diferend de natură comercială într-o dispută editorială.

Săptămâna financiară face front comun cu Jurnalul naţional şi cu Antena 1 în lupta cu Adevărul. Într-un grav derapaj jurnalistic (articolul este ilustrat cu Dinu Patriciu, coborând din maşina Poliţiei), limbajul celor de la Săptămâna financiară (săptămânal economic) este extrem de violent la adresa lui Dinu Patriciu.

Din text: "Dinu Patriciu este hoţ!", "Pungăşia celor de la Adevărul", "simptomul de bază al acestei dinamici culturale îl consituie paradigma ciordelii". "Cazul pute de la a o poştă a găinărie. O găinărie marca Adevărul".

Războiul a continut seara, pe TV, când Marius Tucă a anunţat, în direct, că Jurnalul naţional acţionează în judecată Adevărul.

Replica Adevărul a venit ieri, pe două pagini, într-un articol semnat chiar de directorul general Adevărul Holding, Răzvan Corneţeanu. Ca şi în cazul Intact, articolul are aceleaşi două mari păcate jurnalistice:

1.conflictul comercial este transformat într-un război editorial
2.prezintă un singur punct de vedere, al unei singure părţi, încălcarea unei reguli de bază a jurnalismului (dincolo de valoarea jurnalistică redusă, poziţia unei singure părţi, ca şi în cazul Intact, reduce credibilitatea materialului)

"Pseudojurnalismul practicat de mediile lui Dan Voiculescu în ultimele zile este demn de spaţiul fostei URSS" îşi începe Răzvan Corneţeanu pledoaria din Adevărul.

Din text:

  • "O soluţie pentru ei ar fi o ţară ca Belarus, Republica Moldova sau Coreea de Nord"
  • "Pentru ei, agenda paralelă a proprietarului este mult mai importantă."
  • "Jurnalul naţional s-a făcut pur şi simplu stăpân pe BPT şi nimeni dintre aceşti caraghioşi nu spune nimic."
  • "Penibilul domn Eugen Simion"
  • Răzvan Corneţeanu califică drept derapaj comportamentul Antenei 1 şi al Jurnalului naţional.

Chiar dacă tonul este vehement, limbajul articolului din Adevărul (cu câteva excepţii) nu atinge performanţele Jurnalului naţional (a se vedea articolul Patriciu citeşte şi ciordeşte) şi ale Săptămânii financiare în acest război, un conflict care decrebilizează cele două colecţii de carte concurente.

Adevărul continuă lupta şi astăzi, prin vocea redactorului-şef Grigore Cartianu. Ne lustrează turnătorii, scrie Cartianu. Redactorul-şef nu aminteşte de Jurnalul naţional. Ţinta lui este Eugen Uricaru, şeful CopyRo, organismul de la care Jurnalul naţional spune că a cumpărat drepturile pentru Enigma Otiliei.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Victor Victor
    Chiar dacă e posibil să nu cunosc toate detaliile conflictului comercial, tind să dau dreptate Intact-ului. Dar să îţi aperi dreptatea folosind un limbaj specific revistei România Mare mi se pare înjositor.
  • coco coco
    sa ne mai miram ca nu mai citeste nimeni ziare?? Ce sa citeaza?? Noroc cu Evz si Cotidianul!
  • Petrişor Petrişor
    Mulţumesc pentru observaţie!
  • cititor de ziare cititor de ziare
    Petrisor, tableta lui Cartianu se numeste "Ne LUSTREAZA turnatorii", nu "Ne LUCREAZA". Desi, daca stau sa ma gandesc bine, e cam acelasi lucru.

Trimite un comentariu

sus