Skip to main content

Cine sunt Tinerii Jurnalişti ai Anului

 

tanarul-jurnalist-2Vlad Mixich, Dan Dragomir, Răzvan Vintilescu, Raluca Bărbuneanu, Cătălin Gomboş şi Livia Cimpoeru sunt câştigătorii concursului Tânărul Jurnalist al Anului. Fiecare a câştigat Marele Premiu, în valoare de 5.000 de lei (50 de milioane de lei vechi), la secţiunile la care s-au înscris.

Publicitate

Concursul, ajuns la a XI-a, a fost organizat de Freedom House România şi Edipresse AS România, cu sprijinul Vodafone (sponsor fondator), GlaxoSmithKline, UniCredit Ţiriac Bank, Rompetrol şi Antalis România.

Iată lista detaliată a câştigătorilor şi argumentele juriului pentru fiecare în parte:

Cultură - Vlad Mixich (HotNews, Deutsche Welle)

Vlad Mixich s-a născut în 1979 la Baia-Mare şi a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara. Este corespondent Deutsche Welle, Esquire România, Gazeta de Sud, HotNews şi a mai colaborat cu Adevărul, Adevărul Literar şi Artistic şi Dilema Veche. A mai fost nominalizat la Tânărul jurnalist al anului, la ediţia a X-a (2008) şi a primit în 2007 premiul Deutsche Welle pentru Tineri Jurnalişti.

Argument: Pentru spiritul jurnalistic, acuitatea observaţiei, atitudinea culturală, vervă, imaginaţie şi pentru modul fin în care îşi tratează subiectele.

Ştiinţă, IT&C şi tehnologie - Dan Dragomir (Financiarul)

Dan Dragomir a lucrat la Jurnalul Naţional între 1995 şi 2000, iniţial ca simplu reporter de teren, pentru „evenimente speciale”, mai apoi ca jurnalist de investigaţie, dar şi la politică externă, politică internă, tehnologie şi internet. Din 2006 face parte din echipa Financiarul. Consideră că viitorul jurnalismului aparţine în mare măsură Internetului, motiv pentru care a investit în realizarea de site-uri şi comunităţi pe teme de IT&C şi media.

Argument: Pentru dezinvoltură şi scriitura accesibilă chiar şi unor nespecialişti. De asemenea, Dan Dragomir îşi tratează subiectele neconjunctural, face o analiză obiectivă şi are întotdeauna o documentare solidă în spate. Este, totodată, unul dintre cei mai serioşi bloggeri.

Actualitate internă – Reportaj social - Răzvan Vintilescu (Cotidianul)

Răzvan Vintilescu este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti. A debutat în presă la sfârşitul anului 2005 ca redactor la secţia „Societate” a ziarului Cotidianul. Din 2007 lucrează în cadrul secţiei „Investigaţii” a aceluiaşi ziar. În 2008 a câştigat premiul Clubului Român de Presă pentru cea mai bună campanie de responsabilitate socială şi a fost nominalizat la categoria „Editorial – Presă Scrisă”.

Argument: Pentru originalitatea subiectului ales, pentru scriitură şi pentru o foarte bună documentare.

Economie/Afaceri şi Finanţe/Bănci - Raluca Ana Bărbuneanu (Capital)

Raluca Ana Bărbuneanu a scris în articolele sale din Capital despre finanţe publice şi fiscalitate. A debutat în presă la Adevărul în 2004. De-a lungul timpului a mai colaborat cu Evenimentul Zilei şi Piaţa Financiară. În 2008 a coordonat publicarea Top 300 Capital. Raluca Ana Bărbuneanu are o vastă experienţă în industria online şi este licenţiată în comerţ electronic.

Argument: Pentru accentul pus pe analiza temeinică, pentru alegerea unor subiecte actuale, de mare impact şi pentru documentarea în adâncime. Stilul jurnalistic nu e orientat către subiecte de interes comercial, ci spre dezvăluirea lucrurilor şi extragerea unor concluzii.

Politică externă şi Afaceri europene - Cătălin Gomboş (HotNews, Radiodifuziune)

Cătălin Gomboş lucrează în presă din 1999. În prezent se ocupă de rubrica externă în cadrul redacţiei de ştiri a Societăţii Române de Radiodifuziune. Începând cu martie 2003 a fost corespondent extern SRR în Orientul Mijlociu, realizând reportaje atât în zonele de conflict, cât şi în baze militare. A absolvit masterul „Orientul Mijlociu – Limbi şi culturi în contact” la Universitatea Bucureşti şi are o vastă experienţă în relaţia cu instituţiile româneşti, fiind jurnalist acreditat la Camera Deputaţilor, Senat, Ministerul Apărării Naţionale şi Guvernul României.

Argument: Pentru spiritul de observaţie, empatie şi expresivitate. Pentru capacitatea de a analiza subiectul şi de a-l aduce mai aproape.

Mediu/Ecologie- Livia Cimpoeru (pentru articolele publicate în Evenimentul zilei)

Livia Cimpoeru a câştigat premiul pentru articolele publicate în Evenimentul zilei. În prezent, este redactor-şef la Green Report.

Livia Cimpoeru a început să scrie în timpul facultăţii şi a debutat în Cotidianul. Între 1998 şi 2006 a lucrat la departamentul „Internaţional” al Evenimentului Zilei, iar din 2007 a scris la rubrica de „Mediu” a aceluiaşi ziar. A colaborat pentru o scurtă perioadă şi cu Adevărul.

Argument: Articolele ei impresionează prin stilul sobru, cursiv, analitic, echilibrat şi sunt foarte bine documentate. Se remarcă atât diversitatea şi actualitatea subiectelor, cât şi tratarea lor în „cheia” potrivită, lipsită de emoţiile şi prejudecăţile care contaminează de obicei genul respectiv.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus