Skip to main content

Cosmin Popa, NewsIn: Vor pleca 20 de oameni. E vorba de echilibrarea cheltuielilor şi de securizarea oamenilor valoroşi

 

cosmin-popa-2Agenţia de ştiri NewsIn, parte a Realitatea Caţavencu, restructurează 20 de angajaţi. “Este vorba de echilibrarea cheltuielilor şi de securizarea socială şi economică a oamenilor valoroşi”, spune Cosmin Popa, director general al agenţiei, într-un interviu acordat paginademedia.ro.

Publicitate

Din cei 20 de oameni, explică Popa, 10 sunt jurnalişti, iare ceilalţi sunt de la alte departamente: flux video, monitorizare şi administrativ.

Câteva secţii strategice vor scăpa:

“Avem câteva opţiuni în ceea ce priveşte fluxurile strategice, care aduc clienţi. Este vorba de Politic, Economic, Justiţie şi Externe. Aceste secţii au fost bine conservate. Doar doi oameni vor pleca.”

Potrivit lui Cosmin Popa, NewsIn are pierderi lunare în valoare de 30.000 de euro şi, în urma restructurărilor, "toate recalibrările de cheltuieli vor scoate agenţia din zona de pierdere."

Interviul, pe larg:

Petrişor Obae: De ce aceste restructurări?
Cosmin Popa: Acum nu mai suntem în postura de a aprecia oamenii după potenţialul lor, ci după rezultatele imediate. Am făcut o analiză şi am văzut care sunt oamenii pe care se sprijină agenţia.

Cred că este sarcina managerilor să îi securizeze pe cei care pot duce mai departe un proiect.

Cum aţi făcut analiza?
Pe ştiri, pe cum se munceşte în agenţie. Se observă atunci când oamenii răspund la subiecte, când vin cu exclusivităţi. NewsIn are standardul de calitate ISO 9001 şi trebuie să urmărim anumite lucruri.

Analiza se face pe tipuri de ştiri, pe numărul de ştiri, calitatea lor, timpul de reacţie, corectitudinea ştirii şi numărul de corecturi dintr-un text. Toate datele sunt la editori şi se centralizează la redactorul şef şi la mine. Facem lunar analize de calitate. Aşa ştim exact cum lucrează secţiile şi oamenii.

Câţi oameni sunt acum în agenţie?
Sunt 168.

Din care câţi vor fi restructuraţi?
Vor pleca 20 de oameni. 10 sunt jurnalişti, iar ceilalţi sunt de la alte departamente: flux video, monitorizare şi administrativ. Este vorba de echilibrarea cheltuielilor şi de securizarea socială şi economică a oamenilor valoroşi.

Vor fi plăţi compensatorii?
Acum suntem în discuţii cu cei de la Comisia de muncă, dar nu am stabilit încă un pachet. Dorim să o facem, dar nu este încă o formulă clară.

Pe ce algoritm vor fi făcute restructurările?
Avem câteva opţiuni în ceea ce priveşte fluxurile strategice, care aduc clienţi. Este vorba de Politic, Economic, Justiţie şi Externe. Aceste secţii au fost bine conservate. Doar doi oameni vor pleca.

Doi din câţi?
La cele patru secţii lucrează aproape 60 de oameni.

Şi ceilalţi 18?
De la celelalte secţii.

NewsIn e pe pierdere?
Da, însă pierderea este mică. Vorbim de până în 30.000 de euro pe lună. În momentul de faţă, toate recalibrările de cheltuieli vor scoate agenţia din zona de pierdere. Ca în orice instituţie de presă, cheltuielile cu personalul sunt cele mai mari.

Nu era suportabilă pierderea?
Acum nu ai securitatea stabilităţii mediului economic. Oricât de mică ar fi pierderea, trebuie să o duci spre zero. La situaţia actuală, nu te poţi aştepta ca mediul economic să se îmbunătăţească. Sunt măsuri care trebuiau luate încă de la începutul anului.

Care este situaţia clienţilor NewsIn?
De la începutul anului, avem intrări de clienţi noi de 45%. După număr. Nu am scăzut, chiar am crescut. Renunţările au fost legate de dispariţia clienţilor (falimente de presă) sau de scăderile anumitor domenii (companii care lucrau pe bursă, din domeniul bancar, leasing etc). La nivel valoric, e o creştere de 15%.

Dacă stătea bine, de ce concediaţi 20 de oameni?
Degeaba ai venituri contabile, dacă merge greu cash-flow-ul. În perioada de criză sunt întârzieri mari ale plăţilor facturilor. Sunt inclusiv companii internaţionale şi de stat care plătesc cu mare întârziere. De aici rezultă şi plata cu întârziere a furnizorilor noştri.

Şi până la sfârşitul anului, iese NewsIn pe zero?
Eu aşa sper, la cum arată lucrurile acum. Doar dacă nu se întâmplă vreun cataclism.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dana Dana
    ...o sa faca precum la alte divizii RC: pune oamenii sa semneze ca pleaca de comun acord si 'adio' fara salarii compensatorii si nici macar preaviz. Pe cand un interviu pe tema asta?
  • Anca Anca
    Asta cu "securizarea socială şi economică a oamenilor valoroşi" suna intr-un mare fel... de ce nu spui ca e vorba de concedieri, pur si simplu? atatea companii o fac in ziua de azi, iar RC a facut circ din restructurarea de prin diviziile trustului...

Trimite un comentariu

sus