Skip to main content

Dinu Patriciu rămâne cel mai bogat român în Topul Forbes

 

dinu-patriciu2Topul Forbes România 500 miliardari îl are pe primul loc şi anul acesta pe Dinu Patriciu, cu o avere estimată la 2,2 miliarde de euro. Anul trecut, Patriciu figura cu 1,9-2 miliarde de euro.

Publicitate

În clasamentul Forbes, editat de Adevărul Holding, urmează Ioan Niculae (InterAgro), cu 1,2 miliarde de euro şi Ion Ţiriac (850-900 de milioane de euro).

Anul trecut, în Top 3 al clasamentului făcut de Adevărul erau Dinu Patriciu, Ion Ţiriac şi Zoltan Teszari (RCS).

Iată clasamentul primilor 10 bogaţi ai României în Topul Forbes, care apare mâine pe piaţă:

1. Dinu Patriciu (59 de ani)– 2,2 miliarde euro
Este pentru al doilea an consecutiv primul loc în topul miliardarilor şi are o avere mai mare cu 200 de milioane euro mai mult faţă de anul trecut. Îşi extinde afacerile continuu, intrând pe noi domenii, după vânzarea Rompetrol: bancar şi energii alternative. Va dezvolta în continuare proiectele imobiliare, media şi IT&C.

2. Ioan Niculae (55 de ani) – 1,2 miliarde euro
Deţine pachetele majoritare la cinci combinate chimice şi este unul dintre marii întreprinzători din agricultură, prin intermediul companiei InterAgro, cel mai mare producător agricol intern. mai are participaţii într-o multitudine de firme, de la rafinării, hoteluri, restaurante, ferme, abatoare, consultanţă, imobiliare, firme de pază şi de protecţie, fabrici de panificaţie, până la fotbal.

3. Ion Ţiriac (70 de ani) - 850 - 900 milioane euro
Averea i-a scăzut cu circa 100 milioane euro, pentru că o parte din businessurile sale sunt în domenii puternic afectate de criză (imobiliar şi auto).

4. Gabriel Popoviciu (50 de ani) - 600 – 650 milioane euro
Complexul comercial Băneasa Shopping City (evaluat la peste 500 de milioane de euro) a dus la creşterea averii miliardarului faţă de anul trecut.

5. Marius şi Emil Cristescu (40, 41 de ani) - 600 milioane euro
Fraţii Marius şi Emil Cristescu sunt proprietarii unui imperiu care a înregistrat în 2008 un rulaj cumulat de peste 200 de milioane de euro.

6. Radu Dimofte (50 de ani) - 50 milioane euro
Companiile care deţin însemnate proprietăţi imobiliare sunt controlate indirect de Radu Dimofte si Puiu Popoviciu, în acte figurând ca acţionari membri ai familiilor celor doi şi o serie de offshoruri. De exemplu, Practic S.A., care este controlată indirect de Dimofte, prin tatăl său (48,4%), şi de un offshore din Marea Britanie, International Business&Trading Corp. (32,1%), deţine un număr semnificativ de proprietăţi în cartiere din Capitală, precum Militari sau Drumul Taberei.

7. Daniela Veronica Guşă Drăgan (36 de ani) - 420 – 450 milioane euro
Daniela Veronica Guşă De Drăgan, văduva unuia dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată în anii trecuţi la aproape un miliard de euro, a preluat conducerea grupului ButanGas încă de-acum opt ani. Dar businessul principal a scăzut anul trecut, în acord cu cel al întregii economii româneşti şi europene, ceea ce a determinat o deteriorare a cifrei totale a averii Drăgan.

8. Fraţii Micula (52 de ani) - 400 - 450 milioane euro
Pentru a contracara, oarecum, efectele crizei, Ioan şi Viorel Micula au început să fabrice sucuri pentru reţeaua de hipermarketuri Real. Acesta este primul parteneriat cu un retailer pentru producţia de mărci private, dar devin, totodată, şi proprii lor competitori pe rafturi pentru mărcile Frutti Fresh şi Adria.

9. Sorin Ovidiu Vîntu (53 de ani) - 400 – 450 milioane
Cifra de afaceri a trustului media, care include pe lângă diviziile de print şi online, posturile TV - Realitatea TV, The Money Channel şi radiourile Gold FM (fost Radio Total), Realitatea FM şi Radio Guerilla, a fost pe anul trecut de 33 milioane de euro. Numai pe Realitatea TV pierderile s-au cifrat la 21 de miloane de euro.

10. Gabriel Comănescu (42 de ani) - 420 milioane de euro
Omul de afaceri a acţionat în mai multe direcţii în 2008, iar după ce a vândut o parte din active, a intrat şi pe pieţe complet noi. A renunţat la activitatea de forare pe uscat şi a vândut compania Foserco, dar şi unele active din Aquafor. Acestea au fost cumpărate cu 20 de milioane de euro de grupul american Weatherford.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Foka Foka
    Avand in vedere ca 80% din afacerile lui Becali erau imobiliarele, e logic pe undeva ...
  • Petrisor Petrisor
    Cît de crediibil este acest top. Belali a ajuns la 200 de milioane de euro. Chiar atît de neagră să fie criza? Ce criterii s-au luat în considerare? Preferinţele muzicale?

Trimite un comentariu

sus