Skip to main content

FORBES: Cu o presă în plină criză, scad averile oamenilor din media

 

ROMANIA OIL TYCOONAverile românilor cu afaceri în mass-media au scăzut puternic în 2009, conform topului Forbes. Sorin Ovidiu Vîntu are cu 400 de milioane de euro mai puţin, după estimarea Forbes, familia Păunescu are un minus de 350 de miloane de euro, la fel familia Voiculescu.

Publicitate

PATRICIU, ZIARE ÎN GEORGIA: Dinu Patriciu, proprietarul Adevărul Holding, este şi cel mai bogat om cu afaceri în media. Topul anunţă o afacere media a lui Patriciu şi în Georgia, unde va lansa un ziar popular şi unul quality.

Iată topul averilor oamenilor din media, conform Forbes România şi comparaţia cu anul trecut:

1. Dinu Patriciu – 2,2 miliarde euro (în 2008: 1,9-2 miliarde euro)
Fostul arhitect deţine trustul Adevărul Holding, care a lansat anul acesta ediţia locală a revistei Forbes. Intenţionează să dezvolte business-ul atât în versiunea print, dar şi în online, domeniu în care crede foarte mult. De altfel, Dinu Patriciu va mai lansa în următorii doi ani o afacere media în Georgia, dezvoltată în jurul unui ziar quality şi a unui ziar popular.

2. Sorin Ovidiu Vîntu - 400-450 mil. euro (în 2008: 800-850 milioane euro)
Momentul de intrare pe profit a publicaţiilor lansate în 2007 întârzie pentru că ultimii doi ani au fost strict investiţionali, cu o cifră avansată de 180 milioane de euro. În acest interval, a lansat trei noi publicaţii - un cotidian, un săptămânal de presă şi o revistă glossy, care merg în continuare pe pierdere. A mai investit în dotarea postului Realitatea TV cu un elicopter şi a modernizat staţiile locale ale acestuia.

3. Fraţii Micula – 400-450 mil. euro (în 2008: 500 milioane euro)
Au clădit de-a lungul tipului un adevărat imperiu, ai cărui piloni secundari, după turism şi industria alimentară, sunt mass-media, în care cei doi fraţi sunt implicaţi prin posturile de televiziune Naţional TV, Favorit, N24 şi câteva ziare locale.

4. Familia Păunescu - 350 mil. euro (în 2008: 700 milioane euro)
Proprietarii televiziunii B1 TV şi ai ziarelor Curierul Naţional şi Gazeta de Sud consideră că actualul context economic reprezintă de fapt o oportunitate pe o piaţă cu preţuri în scădere. Deocamdată însă nu s-au hazardat pe nicio investiţie nouă în domeniu.

5. Dan Adamescu – 300 mil. euro (în 2008: 600-650 milioane euro)
A intrat în acţionariatul Societăţii “R”, ca acţionar principal, alături de grupul german de presă WAZ, în 2004. Principala publicaţie a societăţii este ziarul România Liberă, care a redus tirajul şi a închis ediţiile de weekend.

6. Familia Voiculescu – 275-300 mil. euro (în 2008: 650 milioane euro)
Grupul Intact deţinut de familia Voiculescu a achiziţionat anul trecut, pentru o perioadă de trei ani, drepturile de difuzare ale meciurilor din Liga I. Suma plătită s-a ridicat la 85 de milioane de euro fără TVA.

7. Fraţii Negoiţă – 120 mil. euro (în 2008: 400 milioane euro)
În portofoliul latifundiarilor din Popeşti-Leordeni a fost adăugată tipografia Ring, care le completează afacerile din presă. Din grup mai face parte ziarul gratuit Ring, lansat în aprilie anul trecut, al cărui tiraj va creşte în următoarele luni de la 100.000 la 150.000 de exemplare pe zi.

8. Adrian Sârbu – 110 mil. euro (în 2008: 250 milioane euro)
La începutul acestui an, Sârbu a vândut Media Pro Entertainment către Central European Media Enterprise (CME), companie americană de broadcasting, unde a fost numit preşedinte şi director executiv. În urma tranzacţiei, a primit 10 milioane de dolari cash şi acţiuni de încă 2,2 milioane la CME.

9. Anca Vlad – 85 mil. euro (în 2008: 80-85 milioane euro)
Ramura media a grupului Fildas cuprinde un număr de patru reviste distribuite în peste 200.000 de exemplar şi televiziunea online Senso TV.

10. Silviu Prigoană – 60-63 mil. euro (în 2008: 140 milioane euro)
Omul de afaceri a intrat în media în 2001, când a lansat primul post de ştiri din România, Realitatea TV, în urma unei investiţii de aproape 700.000 de euro. În prezent, omul de afaceri deţine posturile Taraf TV şi Etno TV, iar soţia sa este redactor şef al revistei Taifasuri.

Sursa foto: Forbes

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • teolik teolik
    cum sa nu scada banii de la paunesti cand ei nu stiu ca au un radio in bihor(adica ceva ceva or sti, dar nu cu ce se mananca); la acel radio, la care piesele se repeta intr-o veselie, angajatii sunt dati afara pe motiv de `desfiintare post`; cum poti desfiinta un post de prezentator cand tu mai ai doar unul si ala lucreaza doar 2 ore pe zi; restul zilei muzica , macar de-ar fi muzica, dar e zgomot; in schimb de vreo jumate de an au director, ca de la plecarea domnului balasescu nimeni nu s-a ocupat de radio; nici emisie nu aveau asta iarna, si apoi mai zic ca sunt `prompti`
  • Ionut Ionut
    audiente duvertis ? sunt foarte curios
  • ladislau ladislau
    Dragan?unde e Dragan? a reusit sotia miliardarului sa faca praf cei un miliard de euro la nici un an de la moartea lui? hmmmm.
  • Jan Hus Jan Hus
    sper ca nu-si inchipuie nimeni ca pierderile care merg pana la injumatatirea averilor (Paunestii, SOV) pot fi puse exclusiv pe seama scaderii pietei media. pierderile trebuie analizate in contextul structurii portofoliilor de afaceri. un exemplu e becali, care are portofoliu concentrat pe imobiliare ceea ce i-a restrans averea, in contextul crizei, de aproape 5 ori (de la 1 miliard la 200 de milioane). iar de Paunesti, ce sa mai zicem... valoarea de piata a postului B1 Tv nu trece de cateva milioane de euro. Asa ca, daca au pierdut 350 de milioane, le-au pierdut din alta parte.

Trimite un comentariu

sus