Skip to main content

Antena 3 a încasat o amendă de un miliard de lei pentru atacul Gabrielei Vrânceanu Firea la adresa Narcisei Iorga

 

gabriela-vranceanu-firea2Postul de televiziune Antena 3 a fost amendat astăzi de CNA cu 100.000 de lei (un miliard de lei vechi), pentru emisiunea Ştirea zilei, din 9 decembrie. Motivaţia CNA: prezentatoarea Gabriela Vrânceanu Firea a prejudiciat grav imaginea Narcisei Iorga, membru CNA. (fragmente din emisiune, în articol)

Publicitate

Ce s-a întâmplat pe 9 decembrie?

Gabriela Vrânceanu Firea îl avea ca invitat pe Corneliu Vadim Tudor pentru a discuta despre “construcţia politică ce se pregăteşte în aceste zile”. Subiectul emisiunii a derapat în momentul în care prezentatoarea a făcut referire la amenda dată de CNA pentru ediţia din ziua alegerii a aceleiaşi emisiuni.

După afirmaţia Gabrielei Vrânceanu Firea, Corneliu Vadim Tudor a izbucnit: "Cine e CNA-ul asta? E Dumnezeu pe pământ? Cine e Narcisa Iorga asta de terorizează presa română? Că acum mă ocup de ea. Cenzura s-a desfiinţat prin Constituţie".

Firea a alimentat discuţia cu o serie de ameninţări la adresa membrului CNA Narcisa Iorga. "Eu îi transmit doar că, dacă mai îndrăzneşte să pronunţe numele meu în anumite contexte peiorative şi să facă aprecieri la persoana mea, voi spune şi eu pe post, cu martori, cum era scoasă din toaleta Jurnalului Naţional când lucra acolo!"- a spus pe post Gabriela Vrânceanu Firea.

Mai mult decât atât, prezentatoarea de la Ştirea zilei a făcut afirmaţii denigratoare cu privire la familia Narcisei Iorga şi la funcţia acesteia de membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Iată câteva fragmente din emisiunea amendată:

Corneliu Vadim Tudor (în replică la afirmaţia Gabrielei Vrânceanu Firea "cum iesea din toaleta Jurnalului Naţional"): Beată moartă... (...) Dar cum trăia cu soldaţii sârbi în Kosovo? Când făcea pe corespondenta în Kosovo.
Gabriela Vrânceanu Firea: Voi veni şi eu şi voi spune ceea ce ştiu şi nu cred că-i va fi foarte moale. Că se plânge ă are copil şi că-i pare rău să nu afle despre ea anumite lucruri.

Vadim: Cu cine a făcut copilul ăla?
Firea: Nu ştiu şi nici nu mă interesează. Cu un bărbat probabil.

Vadim: Legătura e că bărbatul ăla a fost angajat la Academia " Alexandru Ioan Cuza" de Poliţie, de către Vasile Blaga. Şi ea e sluga lui Băsescu şi a lui Adriean Videanu cu care a trăit.
Firea: Deocamdată nu respectă legea, face abuzuri şi deocamdată vede paiul, nu vede bârna s.a.

Vadim: Mă înjură pe mine, îl înjură pe Constantin Duţu, maestrul emerit al artei, medaliat pe toate meridianele globului, reprezentantul PRM la CNA. Chiar aşa, mă? Da' nu vă e ruşine?
Firea: Va regreta toate aceste amende pe care le propune şi le provoacă. Toate aceste amenzi. Pentru că realmente s-a ajuns să nu mai poţi să spui absolut nimic. Te trezeşti cu amendă în fiecare zi, la sfârşitul săptămânii cu amenzi. Folosim deja pluralul. Pentru că doamna Iorga nu are altă ocupaţie. Bineînţeles telefonul e plătit de PDL, a fost şefa biroului de presă PDL. Om în simbria liderilor PDL, susţinere pe toată linia de lideri PDL.

Firea: Eu atât o avertizez că ar fi bine să se abţină de la aprecieri personale pentru că până acum am glumit, am fost drăguţă, amabilă, dar de la un moment dat s-ar putea să am şi eu anumite reacţii care mi-i vor plăcea.

Membrii CNA au fost solidari cu Narcisa Iorga

Mihai Mălaimare:

"Am văzut emisiunea şi am fost extrem de neplăcut surprins. Dincolo de afirmaţia invitatului, s-au proferat ameninţări directe din partea moderatorului."

Grigore Zanc

"Fiecare dintre noi am fost atacaţi măcar de unul sau altul din posturi. Până acum am mers pe ideea de a nu reacţiona şi a nu intra într-o dispută. Dacă e să apreciez un cuantum al amenzii, jignirea sau afectarea imaginii nu se rezolvă nici cu 50.000, nici cu 100.000, aşa nu rezolvăm problema".

Cristina Trepcea a fost de aceaşi părere şi a propus ca pe lângă amendă să mai fie trimisă o scrisoare prin care să i se solicite postului Antena 3 să ceară scuze public Narcisei Iorga şi telespectatorilor care au asistat la emisiunea respectivă.

Cristina Trepcea:

"Ar trebui să i se ceară scuze pe post Narcisei. Ar trebui să trimitem o scrisoare în care să cerem postului să ceară scuze, nu în primul rând Narcisei, ci publicului care a fost otrăvit cu aceste afirmaţii".

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

"Potrivit legii audiovizualului, Consiliul are obligaţia să asigure protejarea deminităţii umane, a dreptului la prorpia imagine. Dacă în bună măsură Consiliul a fost ferm şi a recţionat relativ prompt, în toate cazurile în care s-a pus problema protejării minorilor, ar trebui să fie mai prompt şi mai ferm şi în legătură cu protejara demnităţii umane. Articolul 30 din Constituţie, în legătură cu libertatea de exprinare, spune că aceasta nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine."

Reprezentanţii CNA au decis să se adreseze Clubului Român de Presă pentru a dezbate şi ei atitudinea moderatoarei Antena 3.

Decizia de amendare cu 100.000 de lei a fost luată în lipsa membrilor CNA Narcisa Iorga şi Constantin Duţu. Amandoi au cerut permisiunea preşedintelui şi colegilor lor de a nu lua parte, din motive personale, la dezbaterea reclamaţiei cu privire la emisiunea Ştirea zilei.

Motivul Narcisei Iorga de a se retragere din şedinţă

VALIDARE - CANDIDATI CNA"Aş vrea să nu particip la dezbaterea cazului şi nici la vot. Văd că este şi o reclamaţie, eu însămi am cerut acest raport pe emisiunea Gabrielei Vrânceanu Firea pentru că consider că s-a ajuns mult prea departe cu atacul la persoană şi la adresa instituţiei."

"În emisune, moderatoarea şi Vadim Tudor au adus atacuri la adresa mea şi la adresa familiei mele. Fac apel cu toată sinceritatea la dumneavoastră, să nu igroraţi acest atac. Nu cred că a fost vreodată în istoria televiziunii un astfel de atac, pentru că e vorba şi de şantaj, de o ameninţare la adresa activităţii pe care eu o am ca membru în acest consiliu."

"Gravitatea e cu atât mai mare cu cât se face direct printr-un mijloc de comunicare în masă. Evident că nu aş putea vota altfel decât pentru sancţiune şi atunci nu cred că e corect din partea mea."

Motivul retragerii din şedinţă a lui Constantin Duţu

Constantin Duţu a dorit să se retragă din şedinţă pentru a elimina orice suspiciune cu privire la o posibilă implicare sau suţinere a prezentatoarei Gabriela Vrânceanu Firea şi a atidudinii denigratoare a acesteia la adresa Narcisei Iorga. De reamintit că, în urmă cu câteva săptămâni, între membrii CNA Constantin Duţu şi Narcisa Iorga a existat un schimb dur de replici, relatat de paginademedia.ro, AICI.

Narcisa Iorga este membru al CNA din 2008, fiind propusă pentru acest post de preşedintele Traian Băsescu.

Foto Narcisa Iorga: Bogdan Maran, Mediafax Foto

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • MAGY-SIBIU MAGY-SIBIU
    Amenda prea mica pentru halul de jurnalism practicat la A3 de firea.Emisiunea din 6 dec.a fost cireasa de pe tort.Vad ca ura de la cateva TV a ramas neostoita.E incredibil ce lectie au primit in 6 dec.dar ei continua-caine surd la vanatoare-NESIMTIRE PE TOATA LINIA. Pentru cine nu stie B1 a primit amenzi multe si nemeritate.La antena 3 poti sa le dai amenda in fiecare zi pentru ca ei sunt setati si inca 5 ani nu ies din sevraj.Cred ca-si revin daca moare -DOAMNE FERESTE -BASESCU .De fapt e clar ca lumea nu a mai rezistat la aceste mizerii , manipulari si dezinformari si atunci a votat in consecinta.Fara sa vrea ei l-au facut pe basescu presedinte.Daca te uiti la grimasele de ura din antente si realitatea la toti deontologii lui peste platiti -nu poti sa votezi contra basescu,chiar daca tu de fapt nu vrei sa votezi cu el-dar nu ai alternativa.LA MULTI ANI ROMANI ! 2010 cu noroc si sanatate dar in special NOROC pentru ca sanatate aveau si cei de pe TITANIC !
  • gigi gigi
    pai, prostia costa, nu-i asa, doamna Strimbeanu Stirea?
  • lumi lumi
    pana una, alta, Gabi Firea nu a zis nimic, practic, despre doamna Iorga. a! a facut niste promisiuni care au fost luate ca si amenintari, dar nimic concret. solidaritatea membrilor CNA este laudabila, dar amenda usor gratuita.
  • yulcode yulcode
    N-o stiu pe Narcisa Iorga, dar am vazut-o pe Gabriela Vranceanu Firea de cateva ori la Antena 3 si nu pot decat sa aplaud decizia CNA de a amenda aceasta persoana ingamfata, care in toata campania electorala, cat si in timpul asteptarii deciziei Curtii Constitutionale privind contestatia PSD, nu a incetat o clipa in a incita publicul, in a aduce acuzatii halucinante despre "dictatura securista" basesciana. In afara de aceasta doamna, am mai remarcat o colega de-a ei, la fel de isterica, dar parca nu atat de veninoasa; cred ca Grecu o cheama. Nu urmaresc Antena 3 decat pe net, nelocuind in Romania, asa ca imi cer scuze pentru ca nu stiu exact numele celeilalte doamne sau domnisoare.
  • cornel b cornel b
    Afost o campanie murdara din partea tuturor,mai ales antelele lui Voiculescu,Realitatea lui Vantu,au luptat mult pentu cascaval,daca iesea cine a CREZUT ei erau si acum la munte si sarbatoreau,ca doar au inceput de pe 6 decembrie...Sper sa dispara aceste televiziuni si acesti moderatori care incearca sa ne convinga pe noi terespectatori sa votam pe cineva anume,pe acei moderatori ii inteleg ca isi apara scaunul,numai ca pe mine nu ma plateste VANTU...Nu stiu ceilalati ce au inteles din emisiunile lor,ca eu sincer nu ma-m putut uita la emisiunea lui "DOMNUL GADEA"-prietenii aceea de pahar incercau ca ne spuna noua ce e bine si ce nu e bine...LE-A MERS BINE PE VREMEA PSD...
  • Ghorghe de Pd Ghorghe de Pd
    Astia de la CNA vor sa creasca PIB-ul. Felicitari D-nei Firea. Dupa cum vad CNA-ul incerca inchiderea unor posturi TV din ordinul imparatului lor. Oare labeunutv nu se uita? Nu cred pt. ca acolo ei vorbesc singuri si-i admira portocalii. Unde se duc oare banii di amenzi?
  • ciavistu ciavistu
    cna saruta astfel papucul noului/vechiului stapan. poate cu prea mult patos, dar membrii sai sunt, majoritatea, specialisti la asa ceva.
  • Georgel Neagu Georgel Neagu
    In articolul de mai sus este scris/declarat de cei sus numiti urmatoarele:

    “Potrivit legii audiovizualului, Consiliul are obligaţia să asigure protejarea deminităţii umane, a dreptului la prorpia imagine. Dacă în bună măsură Consiliul a fost ferm şi a recţionat relativ prompt, în toate cazurile în care s-a pus problema protejării minorilor, ar trebui să fie mai prompt şi mai ferm şi în legătură cu protejara demnităţii umane. Articolul 30 din Constituţie, în legătură cu libertatea de exprinare, spune că aceasta nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.”

    Apoi se spune ca:

    "Narcisa Iorga este membru al CNA din 2008, fiind propusă pentru acest post de preşedintele Traian Băsescu"

    Nu vi se pare ca ceva este gresti?
    Oare daca Presedintele Romaniei "propune" asemenea persoane "din propriul partid" in asemena functii, nu este lipsit de IMPARTIALITATE si devine SUBIECTIV?!

    DEPOLITIZAREA INSTITUTIILOR PUBLICE - indiferent de persoana si partidul care e la putere - TREBUIE SA FIE O PRIORITATE PT CA ROMANIA SA DEVINA O TARA DEMOCRATICA CU ADEVART.

    PS: NU sunt fan al nici unui on politic sau partid din Romania!!!
  • Cosmin Cosmin
    Eu, daca as putea, as lua-o pe moldoveanca asta cu gura mare numita Gabriela V. Firea si i-as da doua perechi de palme, prea se crede miezul din fanta !
  • cu totul alt mihai cu totul alt mihai
    Pentru mihai. Nu ai dreptate. E ca atunci cind lovesti un politist. Situatia se complica pentru ca sfidezi autoritatea care e platita din banii nostri sa stea cu ochii pe tine sa nu furi.
    Cit despre doamna Firea, ce se mai poate spune? O BLONDA. I-ar sta mai bine la alt fel de emisiuni. Poate se infrateste cu Moni Columbeanu ca jurnalism cam tot atita stie. Se trag de pe aceleasi meleaguri. Au multe in comun. Si la by Monica Columbeanu nici nu se plateste amenda pentru prostitutie intelectuala, nici pentru prostie pur si simplu. Iar amenintarile de tata marca GABI, ar da un pic de dinamism creatiei lui MONI.
  • mihai mihai
    Sunt absolut indignat de aceasta stire. Membrii CNA fac niste confuzii crunte si practic isi fac dreptate prin intermediul institutiei pe care o reprezinta. Faptul ca un derapaj intr-o emisiune este mult mai aspru sanctionat daca acesta vizeaza un membru CNA este strigator la cer si sper ca Antena 3 ii va actiona in justitie nu numai pe Dna. Iorga dar si pe ceilalti membrii care au abuzat de functiile pe care le ocupa. A nu se intelege ca aprob atitudinea Dnei Firea, dar amenda trebuia sa fie intr-un cuantum similar cu al celorlalte amenzi date de CNA in cazul persoanelor care nu fac parte din CNA. Dna Iorga trebuie sa-si apere demnitatea si dreptul la imagine in acelasi mod prin care mi-o pot apara si eu sau oricare alt cetatean roman si nu prin folosirea abuziva a institutiei la care lucreaza. Este ca si cum un judecator ti-ar da 10 ani de puscarie pentru ca ai trecut pe rosu doar pentru ca locuieste sub tine si l-ai inundat. In aceste situatii judecatorii se recuza si acelasi lucru ar fi trebuit sa-l faca si CNA-ul si nu sa judece o situtie in care este implicat. Dupa parerea mea aceasta este cea mai ingrijoratoare stire din acest an.
  • Maria Caraiman Maria Caraiman
    E foarte bine,ca a fost amendata, se credea un mic Dumnezeu.
  • mini me mini me
    Sinteza zilei sau... Stirea zilei?
  • cabral cabral
    Gabi Se pierde cu Firea. poate asa ar trebui sa o cheme pe distinsa moderatoare platita cu 15000 de euro ca sa arunce cu rahat in ventilator. prestatie jurnalistica zero, cultura generala mediocra. pe scurt un antiexemplu de cum se face televiziune.

Trimite un comentariu

sus