Skip to main content

Televiziunile, urecheate pentru prezentarea tehnicilor criminale în cazul Băhăian

 

Posturile de televiziune TVR1, TVR2, Antena1, Antena3, Pro TV, Prima TV, Naţional TV, Realitatea TV au fost somate public de CNA pentru modul exagerat în care au prezentat şi comentat cazul Băhăian, în emisiunile din perioada 16-18 ianuarie.

Publicitate

Majoritatea posturile de televiziune au fost sancţionate pentru prezentarea detaliată a tehnicilor folosite în uciderea mai multor persoane. Acest fapt contravine legislaţiei din audiovizual, privind protejarea drepturilor copilului.

Codul Audiovizualului spune că este interzisă difuzarea emisiunilor care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

Din monitorizarea CNA au lipsit posturile OTV, Kanal D şi B1 TV. În şedinţa următoare, membrii CNA s-au angajat că vor analiza şi modul de difuzare al acestor canale de televiziune şi că vor lua măsurile de riguare.

Despre ce este vorba în ştirile privind cazul Băhăian?

În prezent, peste zece persoane sunt cercetate de procurorii DIICOT pentru uciderea a cel puţin patru oameni, pentru a sterge urmele unor afaceri ilegale cu file CEC sau bilete la ordin fără acoperire.

Liderul gruparii cercetate de DIICOT este Sergiu Băhăian, fostul patron al Sabina Product.

Cum au sunat ştirile pe această temă din jurnalele principalelor posturi de televiziune

TVR1: „Victimele au fost îngropate de vii sau aruncate în haznale sau în Dunăre după ce au fost lovite cu ciocanul”

Antena 1- Observator şi Acces direct:
Victimele erau obligate să înghită alcool şi pastile de diazepam, erau lovite cu ciocanul în cap, iar apoi îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Pro TV
Peste cadavru, asasinii au pus o placă de beton groasă de 10-15 centimetrii. Apoi au acoperit-o cu mult pământ.

CNA: S-a exagerat cu detaliile

„N-am mai avut aşa ceva de 20 de ani, înteleg interesul posturilor. Dar se putea face referire la cruzimea extremă, fără să se dea atâtea detalii. Nu poţi să dai atâtea detalii decât dacă eşti iresponsabil”, a spus membrul CNA Narcisa Iorga.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a fost de acord cu atenţionarea posturilor printr-o scrisoare în care să le atragă atenţia că au prezentat aceste cazuri şocante dând foarte multe detalii privind tehnicile folosite.

"Este primul caz de execuţie mafiotă prezentat de presă şi probabil că şi din acest motiv s-a exagerat cu detaliile", a spus preşedintele CNA, Răsvan Popescu.

Ioan Onisei a propus somaţie publică pentru toate posturile, pentru ca şi telespectatorii să înţeleagă că asemenea lucruri nu pot fi date pe post la orice oră şi că CNA-ul încearcă să în protejeze. În cazul somaţiei publice, decizia CNA şi articolul de lege încălcat sunt difuzate pe post, faţă de scrisoarea de atenţionare care vizează doar relaţia CNA-ului cu posturile de televiziune.

Membrul CNA Dan Grigore s-a întrebat de ce în cazul acestei încălcări nu se aplică o sancţiune. „De ce nu dăm amendă? Am mai avut problema asta şi alte dăţi am dat amendă, nu scrisoare de atenţionare”, a spus Dan Grigore.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus