Skip to main content

PAGINA DE EPOCĂ: CFR scumpeşte moartea. Dovezi pipăite despre ce poate femeia

 

În episodul de azi: Sănătatea regelui, pe prima pagină. Un articol despre “ce poate femeia”. Reclame. Şi un anunţ al unui “tânăr bine sub toate raporturile”.

Publicitate

Căile Ferate Române scumpesc tariful. “Scumpesc moartea”, după cum glumeşte amar caricatura care deschide ziarul. Se întâmpla acum fix 85 de ani, la 9 aprilie 1925. Cu doar trei zile înainte, acceleratul dela Oradea Mare se rupsese “pe panta între Predeal şi Braşov”.

Ce era interesant acum 85 de ani?

Sănătatea primului om în stat – Regele – era şi atunci în atenţia presei. Dar fără speculaţii, pentru că un Buletin medical lămurea problema: "Starea sănătăţii M.S. Regelui continuă să se îmbunătăţească treptat". Şi o mică scăpare jurnalistică: mica depeşă nu menţionează numele Regelui (Ferdinand).

prima-pagina-2

Un text despre “Ce poate femeia” ar aprinde astăzi, în avalanşa de tabloide, doar anumite beculeţe. Care erau “dovezile pipăite de aptitudinile sexului frumos” în 1925?

Comitetul de doamne din Liga Culturală a organizat o „serbare” de success la Cercul Militar. Jurnalistul a fost copleşit de reuşita evenimentului, la care doamnele “au luat asupra lor organizarea întreagă, au reuşit să plaseze mii de bilete şi să atragă un public numeros”. Ce a ieşit, mai jos:

Fragment din articolul “Ce poate femeia”:

ce-poate-femeia

Tânăr bine sub toate raporturile caut doamnă cu capital

La rubrica de Mică publicitate, tinerii potenţi ai vremii îşi căutau asociaţi (pentru afaceri), dar şi ...asociate. O doamnă vrea o “combinaţie rentabilă”, iar un “tânăr bine sub toate raporturile” doreşte “asociaţie cu doamnă cu capital.”

matrimoniale-1

matrimoniale-2

Primăvara e vremea medicamentelor

Multe din reclamele epocii promovau leacurile vremii pentru tot felul de “boale”: Pilulele Pinkstimulează pofta de mâncare”, Koprol este “o gustoasă ciocolată purgativă”, iar farmacia Vulturul vinde E. de stomac.

Pasta de dinţi se vindea şi la borcane. Din nume - Delicia - deducem că era, probabil aromată. Nici săpunul de eras nu era foarte inspirat ca nume – Botot.

Şi, incredibil, avem un sân în ziar! Într-o reclamă (desenată :)) la pudra Trianon.

trianon

pink

koprol

delicia

botot

Alte selecţiuni din epocă:

  • Atac banditesc la o mănăstire din Constanţa. “Tâlharii au maltratat pe stareţ în mod oribil
  • Satu-Mare. “Autorităţile au confiscat ultimul număr al revistei minoritare Viaţa catolică pe motiv că conţinea articole iredentiste.”
  • Două vagoane au deraiat în halta Griviţa. “S-au produs oarecari stricăciuni”.

atac-ma-manastire

satu-mare

deraiere

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alexandru Alexandru
    Super articol , ce frumos se scria pe atunci :) , adica , fara prea multe prostii , poze cu femei goale :) tabloide!

Trimite un comentariu

sus