Skip to main content

TVR a ieşit pe minus cu 48 de milioane de lei

 

tvr8Televiziunea publică a înregistrat în 2009 un deficit brut de 48 milioane de lei, cu 10,85% mai mic decât în anul 2008, când acesta era de 53,8 milioane de lei, potrivit HotNews.ro care citează Raportul de activitate pe 2009, publicat pe site-ul institutiei.

Publicitate

Televiziunea Română s-a confruntat, în 2009, cu o situaţie economică extrem de dificilă, cauzată, în cea mai mare parte, de factori externi, cum ar fi efectele crizei financiare (restrângerea pieţei de publicitate, restrângerea alocaţiilor bugetare), menţinerea precum Şi apariţia unor prevederi legislative cu impact negativ, atât asupra veniturilor instituţiei, cât şi a cheltuielilor instituţiei şi scăderea numărului de abonaţi”, se arată în peambulul Raportului.

Date din Raportul de activitate pe 2009:

  • Veniturile de publicitate ale SRTv au scăzut anul trecut cu 48,87%, influenţate fiind de scăderea globală cu 40% a pieţei de publicitate din România.
  • În cursul anului 2009, SRTv a încasat alocaţii bugetare în valoare de circa 160 de milioane de lei. Această sumă nu a reuşit să acopere cheltuielile din ultimele două luni ale anului.
  • Banii din alocaţiile bugetare au fost utilizaţi în proporţie de 95,14% pentru plata închirierii de staţii şi circuite către SN RADIOCOMUNICALII SA şi către alţi agenţi din sistemul comunicaţiilor. Diferenţa de 4,86% a fost folosită pentru funcţionarea Direcţiei TVR Internaţional
  • Taxa pentru serviciul public de televiziune (12 euro/an) este de cel putin 10 ori mai mică decât cea din ţările membre şi fondatoare ale Uniunii Europene.
  • Deprecierea monedei naţionale a determinat apariţia unor cheltuieli din diferenţe nefavorabile de curs valutar în valoare de 3.546.007 lei, cu impact direct asupra rezultatului financiar al anului 2009.
  • TVR are în prezent 12 posturi de televiziune, incluzând şi studiourile teritoriale. Societatea Română de Televiziune are aproximativ 3086 angajaţi.

Precizare:

TVR publică acest raport la scurt timp după ce Parlamentul l-a respins pe cel de pe 2008, fapt care a dus implicit la demiterea Consiliului de Administraţie (CA), condus de Alexandru Sassu, din funcţia de preşedinte director general. CA rămâne în exerciţiu, fără putere de decizie, până la numirea următorului Consiliu.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • nic nic
    pai restul banilor au intrat in "rebate-ul"casei de vanzari!! schimbati-i ca vand doar pt buzunarele lor!!
  • Tiago Tiago
    Din cate imi amintesc eu, in 2008 au avut si un Campionat European de fotbal care trebuie sa le fi adus niste banuti pe care nu au mai avut pe ce sa ii ia in 2009. Astia se mai scot o data la 2 ani cu campionatele de fotbal.

Trimite un comentariu

sus