Skip to main content

Adelin Petrişor îşi pregăteşte revenirea în televiziune

 
adelin-petrisor2
adelin-petrisor2

adelin-petrisorAdelin Petrişor, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război români, îşi pregăteşte revenire pe micile ecrane. După ce a plecat, în urmă cu şase luni, de la Realitatea TV, Adelin Petrişor poartă în prezent o serie de negocieri cu reprezentanţii a trei posturi de televiziune.

Publicitate

Într-un interviu acordat paginademedia.ro, Adelin Petrişor vorbeşte despre peisajul TV şi despre reîntoarcerea în televiziune, cel mai devreme, dacă negocierile se finalizează, în luna iunie.

Adelin Petrişor, pentru paginademedia.ro:

“Discut cu diverşi oameni din câteva televiziuni să vedem unde mă pot întoarce, pentru că momentul nu este tocmai prielnic. Criza economică afectează şi televiziunile, care de cele mai multe ori preferă să facă dezbateri, care sunt mai ieftine, decât să facă jurnalism”.

Între timp, jurnalistul de război a făcut mai multe demersuri pentru o posibilă plecare în Coreea de Nord, la Phenian, unul dintre proiectele mai vechi ale lui Adelin Petrişor.

Interviul, pe larg:

Carmen Andronache: Am înţeles că îţi pregăteşti reîntoarcerea în televiziune. Despre ce este vorba?
Adelin Petrişor: Discut cu diverşi oameni din câteva televiziuni să vedem unde mă pot întoarce, pentru că momentul nu este tocmai prielnic. Criza economică afectează şi televiziunile, care de cele mai multe ori preferă să facă dezbateri, care sunt mai ieftine, decât să facă jurnalism. Jurnalismul adevărat costă, înseamnă deplasare, montaj, filmare măcar în afara Bucureştiului, dacă nu în afara ţării. Sunt în discuţii destul de avansate.

Când preconizezi că te vom revedea în postura de reporter special?
Eu aş dori să încep, undeva, în luna iunie.  S-ar putea, s-ar putea să nu... Mi-e greu să spun o dată, dar mi-ar plăcea să încep serviciul undeva în vară.

Cu câte posturi de televiziune ai vorbit până în prezent?
Am vorbit, cred, cu reprezentanţi de la trei televiziuni.

Printre acestea se află şi posturi de ştiri?
Cu siguranţă, pentru că eu mă gândesc că locul meu este la o televiziune de nişă, pentru că îmi place să fac ştiri. Am fost toată viaţa reporter, am 16 ani de presă şi mă gândesc că s-ar putea trăi din meseria asta tot la ştiri. Însă, criza economică mă contrazice şi nu mă gândesc aici la salariul reporterului, mă gândesc la bugetul pe care televiziunea îl acordă ştirilor. Să faci ştiri e o operaţiune costisitoare.

Nu mă încântă ideea să stau non stop într-un platou şi să discut

Am înţeles că ţi-ai dori să pleci în Coreea de Nord. Când crezi că se va întâmpla asta?
E un proiect de-al meu să ajung la Phenian. Am început discuţii cu diverşi oameni, pentru că, după cum ştii, Coreea de Nord nu e tocmai deschisă jurnaliştilor. Sunt jurnalişti care au ajuns acolo, în anumite condiţii. Mi-e greu să spun o dată pentru că depinde şi de locul în care voi lucra, dar lucrez la proiectul ăsta.

Este una dintre condiţiile puse de tine pe lista negocierilor cu televiziunile?
Nu, nu neapărat. Ideea e să pot să fac ceea ce am făcut şi până acum, să pot să fac reportaje, materiale, pentru că nu mă încântă ideea să stau non stop într-un platou şi să discut. Pentru a avea ce discuta în platou e nevoie să te duci întâi pe teren, să vezi nişte lucruri. Chiar dacă te duci în Afganistan, la Buzău, în Râmnicu Sărat sau Phenian.

Coreea de Nord este una dintre destinaţiile interesante pentru jurnalişti, tocmai pentru că se intră foarte greu acolo. Sunt foare multe lucruri care nu ajung la noi de acolo şi e normal ca jurnaliştii să-şi dorească să ajungă acolo. Dar asta nu e valabil doar pentru jurnaliştii de război. Ştii foarte bine, dintr-o clădire în flăcări lumea fuge şi pe partea cealaltă vezi jurnalişti care fug spre clădirea în flăcări.

Am plecat de la Realitatea în cele mai bune condiţii

Pauza de şase luni se datorează exclusiv dorinţei tale de a petrece mai mult timp cu familia?
Absolut! Am plecat de la Realitatea în cele mai bune condiţii. Am plecat prin acordul părţilor, contractul nu putea fi reziliat nici de mine, nici de Realitatea fără penalităţi destul de mari. Şi, atunci, singura soluţie era să plec într-un mod civilizat, lucru care s-a şi întâmplat. Şefii de acolo m-au înţeles.

După cum se poate observa, în ultima perioadă, pe ecranele televiziunilor nu vezi decât politică. Eu cred că le-a fost mai bine, pentru că dacă aş fi stat aceste şase luni la Realitatea, îmi luam banii, dar nu făceam mare lucru, pentru că nu ai loc de politic pe ecran.

Asta e iar o problemă a presei. Discutăm prea mult, în ultima vreme şi facem prea puţine ştiri. Dacă vă uitaţi şi la televiziunile de ştiri, veţi vedea că buletinele de ştiri sunt din ce în ce mai mici, spre cinci minute, în rest, dezbaterile încep la ora 19.00 şi se termină la ora 00.00. Buletinele de ştiri importante au rămas la ora 18.00 şi la 21.00 şi la Antenă şi la Realitatea, dar sunt din ce în ce mai mici. Nu vorbesc de buletinele de la fix, care sunt de 3-5 minute, la ambele televiziuni. Asta-i criza economică, e mult mai uşor să discuţi în studio, decât să trimiţi echipe pe teren.

Dacă jurnalismul o va ţine tot aşa cu chiloţii iubitei lui Bote, eu n-am ce să fac, trebuie să mă duc acasă

Dacă în momentul de faţă audiovizualul nu este atât de interesant, de ce vrei totuşi să te întorci?
Audiovizualul din România va fi interesant. Eu cred că e doar un episod trist din jurnalismul nostru. După cum observi şi politica e tristă şi cred că toate breslele trec prin momente dramatice, în prezent, dar audiovizualul românesc va fi mult mai bun în momentul în care şi ţara va fi mult mai civilizată. Jurnaliştii nu pot fi mult mai breji decât ţara, noi nu putem fi altfel decât ţara şi cum ţara e până la gât în ...nu spun ce, atunci şi jurnalismul e până la gât în aceeaşi materie maronie.

Spuneai că nu ştii dacă peste zece ani vei mai fi în breasla jurnaliştilor. Dacă vei renunţa, spre ce te vei orienta?
Problema e că ăsta e singurul lucru pe care ştiu să-l fac şi nu ştiu spre ce să mă orientez. Însă, spuneam că mi-e frică şi e prima dată când mi-am pus problema dacă voi putea trăi din meseria asta. Până acum eram mult mai idealist şi spuneam “da, domne’ se fac lucruri bune, jurnalismul trebuie să aibă şi o parte de hard news”, însă dacă jurnalismul o va ţine tot aşa cu chiloţii iubitei lui Bote, eu n-am ce să fac, trebuie să mă duc acasă, sau să-mi găsesc altceva de muncă, decât jurnalism. Mondenul este foarte bun, însă doar mondenul cred că ar fi dezastruos pentru noi, jurnaliştii.

Mi se pare trist că în jurnale, până mai ieri serioase, observi ştiri desprinse din tabloide. Asta mi se pare dramatic. Mă aştept ca într-un buletin de ştiri să văd ştiri. Iarăşi, foarte ciudat este că în România nu se vând ştirile externe. Trăim în secolul XXI, orice mişcare din Statele Unite este resimţită la Bucureşti şi noi nu consumăm ştiri externe, nici în jurnalele televiziunilor de ştiri nu prea vezi ştiri externe, decât din an în Paşte, cum cade preşedintele Poloniei cu avionul sau mai ştiu eu ce. În rest, uitaţi-vă la televizor şi n-o să vedeţi ştiri externe decât la TVR1 şi TVR2.

Eu cred că jurnaliştii au obligaţia să le dea oamenilor ştiri care, într-un fel sau altul, le schimbă viaţa în bine sau în rău. Şi nu prea văd ştirile asta. Socialul este pe cale de dispariţie. În momentele acestea, când se taie salarii, pensii şi bănuiesc că oamenii sunt foarte interesaţi şi în loc să vădă ştiri, văd discuţii despre tăierea salariilor. E destul de tulbure şi situaţia pentru jurnalişti, dar sper ca în câţiva ani să se clarifice situaţia.

Poate că o criză de genul acesta va duce la profesionalizarea oricărui domeniu, inclusiv al presei. Sunt foarte mulţi părerişti în presă, sunt şi câţiva analişti pentru care am tot respectul. Dar sunt şi mulţi, născuţi peste noapte, nici n-am auzit de ei, nici nu ştiu ce au scris, ce au făcut, însă comentează de la dispariţia armelor de la Ciorogârla, până la achiziţia de avioane multirol, trecând prin pensii, şomaj. Sunt oameni care vorbesc pe orice temă, oricând, oricum şi gratis. Ce vrei mai mult, mană cerească pentru televiziune? Nici nu le dai bani, ocupă şi spaţiul de emisie, pentru o criză e numai bine.

M-am dus acolo unde am fost invitat

Ţi-am văzut intervenţia din emisiunea lui Mândruţă, „Pâine şi circ”. Despre ce este vorba?
Am filmat un interviu cu Lucian Mândruţă. Nu pot să devoalez, prin contract. Nu m-am băgat în jacuzzi. Le-am spus producătorilor că nu fac aşa ceva. Lucrând la ştiri - şi vreau să lucrez în continuare la ştiri - nu îmi permit participarea la astfel de emisiuni. Însă, când prezinţi ştiri e greu să te scălâmbăi într-o rubrică mondenă, de exemplu.

Dar Lucian Mândruţă a trecut de la ştiri la divertisment...
A plecat de la ştiri, nu mai e la ştiri. Asta poţi să faci, dar nu cred că s-ar mai putea întoarce la ştiri, după părerea mea şi după părerea lui, pentru că şi el este conştient că nu se va mai putea întoarce la ştiri. Mie, Lucian Mândruţă îmi plăcea la ştiri, dacă mă întrebi. Cum şi Alina Petrescu de la Observator îmi plăcea mai mult la Antena 3 decât la Observator, pentru că Alina Petrescu este un jurnalist cu background, este un jurnalist care vorbeşte foarte bine liber. La Observator nu poate citi decât un prompter cu ştiri sau mai puţin ştiri. La Antena 3 era mult mai bine, pentru că puteam să o vedem pe Alina Petrescu, nu o fată care citeşte ştiri. Sunt convins că nu apreciază multe din ştirile pe care le citeşte.

Intervenţia ta de la Antenă are vreo legătură cu revenirea ta în televiziune?
Nu, în perioada asta am fost invitat la Antenă, inclusiv la Antena 3 la ştiri, am fost invitat la Realitatea la Ora de foc. Am fost şi acolo şi acolo pentru că am fost invitat. Am fost invitat pe subiecte pe care le înţeleg şi despre care am scris, gen achiziţia avioanelor multirol, subiecte legate de armată. Mi s-a părut şi mie ciudat pentru că înainte aveam semnătură ori la unul, ori la celălalt şi nu puteam să apar. M-am dus acolo unde am fost invitat.

Adelin Petrişor, Carte de vizită:

  • Adelin Petrişor este cunoscut pentru reportajele exclusive realizate în Liban, Algeria, Albania, Belgrad, Kosovo, Irak, Afganistan, Guantanamo şi Israel. De asemenea, este autorul unor interviuri, în exclusivitate, cu Yasser Arafat, Ehud Barak şi Benjamin Netanyahu, liderul spiritual al Hezbollah, ayatolahul Mohammad Fadlallah sau cunoscutul terorist sârb Arkan.
  • A fost desemnat "Corespondentul Anului 2003" de către Ministerul Afacerilor Externe şi a primit numeroase premii APTR de-a lungul timpului.
  • Şi-a început cariera în 1994 la postul de radio 2M+, a lucrat apoi la Tele 7 abc, TVR şi Antena 1, unde a petrecut şi cei mai mulţi ani, din 1999 în 2008.
  • Realitatea TV este cea mai recentă televiziune la care a lucrat jurnalistul, începând din iulie 2008 şi până în noiembrie 2009, când a ales să ia o pauză pentru a putea acorda mai mult timp familiei.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • alys alys
    Oare de ce pot fi romanii atat de superficiali si influentabili?.Cine il cunoaste pe ziaristul si omul Adelin'? ,voi care scrieti numai minciuni si rautati?Cu ce drept discreditezi pe cineva care a fost in linia intai pentru a informa niste idioti ca voi care vorbiti fara nerusinare ..
  • Rodica Rodica
    Nu stiu de ce se dau importanti aici unii si critica, asteptand, mereu de la altii, perfectiunea. Am impresia ca cei care-l critica sau minimizeaza pe Adelin sunt tot din breasla, colegi "binevoitori". Foarte urat. Adelin a iesit in evidenta cu multe, nu l-am indragit in mod special, cateodata, cand ridica in slavi necesitatea achizitionarii de avioane si arme scumpe, cand la noi sunt atatea lipsuri si oamenii mor de foame, chiar m-a enervat, dar asta nu m-ar putea face niciodata sa-l vorbesc de rau. Cel mai mult, insa, mi-a placut Mile Carpenisan si mi-a parut foarte rau ca a murit atat de tanar. Am remarcat, de asemenea, un jurnalist/reporter foarte bun la Pro Tv: Leonte. Am uitat prenumele lui, dar stiu ca a fost initial la Pro Tv Iasi. Deci sunt si alti jurnalisti buni si va rog, nu le mai cautati nod in papura, lasati-i sa se dezvolte, aveti rabdare cu ei, chiar si atunci cand mai gresesc, caci fiti siguri ca ceea ce fac, o fac cu pasiune si ca nu le este deloc usor!
  • mad79 mad79
    poate ;la PRO!?
  • Unul tare Unul tare
    Fratilor, in tara asta nu-s cine stie ce mari reporteri, reportajul adevarat a disparut. Niste anchete f bune si, din pacate, cu audienta mica apareau sambata pe Antena 3, pe primul tronson al emisiunii actuale BizBazar. Adelin e un baiat normal, care a batut campii la greu de peste tot. Faptul ca a fost trimis numai el si promovat ca atare nu-l face genial, pentru ca n-a rupt gura targului cu nimic. Interviurile cu Arafat, Arkan si Netanyahu chiar le-am vazut si nu au dat pe nimeni pe spate ca si continut, sa fim seriosi. Nici nu aveau cum, cand aia tratau presa din Romania in sictir din moment ce la ei stateau la coada televiziuni f grele.
  • Lucian Lucian
    adelin Petrisor este unul din cei mai buni reporteri de conflict.
  • neinvidiosu neinvidiosu
    Daca nu ma insel, al doilea mare reporter de razboi/conflict/securitate al Romaniei a murit, saracul, era Mile Carpenisan. Am tot respectul pentru oamenii astia doi, Adelin si Mile, dar sa fii cel mai bun din doi-trei-patru oameni care fac asta e un pic fortat.
    Un bun jurnalist nu inseamna doar ca ajunge in locuri putin accesibile. Conteaza ce scoate de acolo. In acest sens, Zarescu si-a dat intr-adevar masura: sa ajungi in Haiti si sa perorezi despre cum te musca tantarii e o performanta jurnalistica. Nu comentez mai mult, dar cand Adelin vorbea in studio de achizitiile de avioane, spunea doar platitudini. Poate pentru ca el e reporter de teren? Sper...
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Daca Zarescu, care a fostin Haiti de unde ne-a aratat cortul in care dormea, s-a vaitat ca il ciupesc tintarii si maninca doar salam, mai poate fi considerat ziarist ne-am mintuit! Ca si Mircea Marian, care la Beijing, cu presedintele pc chinez de fata, l-a intrebat pe basescu, in 2006, cind condamna comunismul! Iata doua exemple de prabusire a meseriei, dar si de lipsa de reactie a breslei! Ca a existat, aceasta anchiloza, nu doar in cazul rosca stanescu-chireac!
  • geo geo
    munca la birou l-a stricat pe zarescu de la RTV. s-a ingrasat ca un porc de nu ii mai incap in camera falcile!!!
  • Sandu Sandu
    Uite de aia nu progreseaza presa in Romania. Din cauza unor invidii penibile. Ce-i atata de greu sa recunosti valoarea unui om? Adelin e foarte bun, poate cel mai bun reporter care s-a ocupat de zone de conflict! M-as bucura sa-l revad in materiale tv, dar ma tem ca televiziunile nu vor gasi bani pentru astfel de reportaje. Mult noroc, Adelin, si sa-ti traiasca fetita!
  • laurentiu laurentiu
    poate vine din nou la A1 ca ii statea mai bine acolo (zic eu).
  • Adrian Adrian
    Costel, ai dreptate. Interviurile cu Arafat, Barak si altii au fost facute tot cu soldati pe care i-a pus sa se deghizeze in personalitati internationale.:)))
  • costel costel
    sa fim seriosi, adelin este genul de jurnalist care atunci cand nu are stiri - le fabrica. puteti sa ii intrebati pe militarii pe care i-a pus sa traga cu obuze aiurea, spunand ca este atacat in timp ce transmite...
    si exemple de genul asta se mai tot gasesc. a-l face pe adelin cel mai bun reporter de conflict/probleme de aparare si securitate din romania este ca si cum l-ai crede pe solcanu cel mai bun reporter de monden din europa! :-))
  • Lavras Lavras
    "Spuneai că nu şti dacă peste zece ani vei mai fi în breasla jurnaliştilor."
    stii*
  • Liviu Liviu
    Adelin petrisor este poate cel mai bun reporter de conflict/probleme de aparare si securitate din Romania!

    pe locul doi la mare distanta insa este Zarescu de la realitatea si Pro-ul are reporteri buni, insa Adelin deocamdata a adjudecat tilul de multi ani si pentru multi ani!

Trimite un comentariu

sus