Skip to main content

Implicații și complicații în procesul Sorin Roșca Stănescu – Evenimentul Zilei

 

Sorin Rosca StanescuLa cinci ani de la declanşarea procesului dintre Roșca Stănescu și Evenimentul Zilei, subiectul revine în atenția presei. Convenția Organizațiilor de Media protestează față de decizia Curții de Apel București care obligă trustul Ringier să publice o hotărâre jucărorească de nouă pagini în patru cotidiene centrale.

Publicitate

ISTORIC: Evenimentul zilei a publicat, pe prima pagină, în luna august 2005, două articole intitulate "Băsescu și șantajistul" și "Șantaju și etajul – cazul Roșca Stănescu". Câteva zile mai târziu, fostul director al ziarului Ziua, deranjat de apelativul “șantajist”, a dat în judecată cotidianul, patronat la vremea respectivă de trustul Ringier. Procesul s-a încheiat la sfârșitul anului trecut printr-o sentință definitivă și irevocabilă în favoarea lui Sorin Roșca Stănescu.

Acum, după mai bine de șase luni de la închierea procesului, Ringier se află în situația de a pune în aplicare decizia judecătorească, cel mai probabil săptămâna viitoare. Dar unde, pentru că EVZ nu mai este deţinut de Ringier? Paginademedia.ro a stat de vorbă cu avocatul Doru Costea, consultant al Ringier în vederea executării sentinţei date de Curtea de Apel București.

Avocatul Doru Costea, pentru paginademedia.ro:

“În Libertatea, hotărârea judecătorească va apărea integral, dar nu pe prima pagină, n-am fost obligați pe prima pagină, am fost obligați s-o publicăm pe prima pagină doar în Evenimentul Zilei, care la vremea respectivă aparținea trustului. Hotărârea va apărea în Libertatea și, posibil, în celelalte ziare, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare. Noi am făcut toate demersurile legale, probabil că în cursul săptămânii viitoare, în funcție de deciziile pe care le vor lua editorii celorlalte trei publicații”.

Situația este cu atât mai complicată cu cât Evenimenul zilei nu se mai află în curtea Ringier ci a lui Bobby Păunescu, patronul B1 TV. În prezent, singurul ziar în care va apărea cu certitudine hotărârea este tabloidul Libertatea. În cazul celorlate ziare, decizia de publicare aparține exclusiv conducerii acestora.

La intentarea procesului, Sorin Roșca Stănescu a cerut publicarea hotărârii judecătorești pe prima pagină a ziarului Evenimentul zilei și în cotidienele România liberă, Adevărul și Libertatea. Fostul director Ziua nu a avut în plus nicio pretenție bănească, însă, publicarea hotărârii judecătorești va fi posibilă, cel mai probabil, doar în schimbul unei sume de bani, deloc neglijabilă.

Avocatul trustului Ringier a ținut să atragă atenția asupra faptului că o astfel de hotărâre duce la îngrădirea unor drepturi și libertăți de care ar trebui să se bucure presa. Potrivit acestuia, decizia contravine și legislației Curții Europene a Drepturilor Omulucare spune că, în mai toate deciziile, sancțiunea trebuie să fie proporțională ca să nu aibă un efect inhibitoriu asupra jurnalistului în a trata teme publice”.

Costea a mai povestit pentru Paginademedia.ro că “în faza de recurs, a existat un judecător care a spus că nu este vorba de un prejudiciu, că articolul s-a menținut în limitele admise de Convenția Europeană a Drepturilor Omului ( art. 10), în limitele admise ale libertății de exprimare și, prin urmare, nu este necesară decizia și nu este de acord cu sancțiunea pronunțată de ceilalți doi judecători”.

Doru Costea, avocat Ringier: S-a creat o practică ce mie mi se pare periculoasă

Publicarea integrală a unor hotărârilor judecătorești voluminoase în ziare este un fel de execuție publică a jurnaliștilor. Cam așa s-ar traduce o practică din ce în ce mai întâlnită în procesele în care presa sau unii jurnaliști sunt incrimiați. Avocatul Doru Costea a confirmat acest lucru printr-un exemplu cât se poate de recent.

“Din câte am înțeles eu, domnul George Lăcătuș, de la România liberă, a fost chemat în judecată de către ANI (Autoritatea Națională pentru Integritate) și i se cere, nici mai mult, nici mai puțin, decât să publice pe prima pagină hotărârea judecătorească, în ipoteza în care, aceasta va fi favorabilă lor, iar cei de la ANI sunt convinși că așa va fi. Hotărârea va fi publicată, bineînțeles în regim de publicitate”, a spus Costea.

De ce a reacționat Convenția Organizațiilor de Media?

În cazul de față, Convenția Organizațiilor de Media (COM) a sărit în apărarea drepturilor și libertăților de exprimare ale jurnalistului și trustului, implicați în proces, cosiderând că decizia este de natură să “descurajeze presa”.

Convenția Organizațiilor de Media, fidelă principiilor libertății de exprimare, consideră că potrivit practicii Curții Europene a Drepturilor Omului publicarea integrală a celor 9 pagini în regim de publicitate este o sancțiune disproporționată la adresa libertății de exprimare și are un efect inhibitoriu major atât asupra editorului cât și asupra jurnalistului care a scris articolul incriminat”, se arată în comunicatul semant de COM.

Carmen Andronache

Foto: Mediafax Foto, Lazlo Raduly

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Cine sunt cei doi judecatori care au dat castig decauza SANTAJISTULUI si cu ce-i avea stanascu la mana? Orice ar zice indiferent care judecator din RO, stanescu este un santajist dovedit.
    Judecatori (95% din ei) sunt raspunzatori de actuala situatie din Romania. Pe urma politicieni (100% din ei), apoi liderii de sindicat, toti si apoi presa (90% )

Trimite un comentariu