Skip to main content

RCS&RDS, amendat cu 10.000 de lei pentru că nu transmite N24

 

Operatorul de cablu RCS&RDS a fost sancţionat de CNA cu o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că nu difuzează canalul N24 în regim de must-carry (posturi obligatorii la retransmisie n.r.) în toate localităţile de pe suprafaţa României.

Publicitate

Principiul must-carry s-a născut pentru ca publicul să aibă acces nelimitat la pluralism, spune vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei.

RCS&RDS este obligat să respecte principiul must-carry fără excepţie, acolo unde operatorul nu acoperă în proporţie de 100% posturile de televiziune prin sistemul digital, explică Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Potrivit Nicoletei Popa, director N24 Plus, postul nu este difuzat în pachetul analogic RCS&RDS în 23 de localităţi, printre care: Râmnicu Sărat, Suceava, VasluiBraşov, PredealDeva şi Hunedoara.

Cum s-au apărat reprezentanţii RCS&RDS?

Legea nu face nici un fel de precizare dacă postul trebuie retransmis şi în analogic şi în digital, s-au apărat cei de la RCS.

"Pentru a introduce un canal în digital trebuie scos din analogic fiind că e vorba de aceeaşi frecvenţă", a spus unul dintre reprezentanţii companiei.

În replică Nicoleta Popa a spus că 99 % din posturile de televiziune pe care le transmite RCS&RDS există atât în analogic, cât şi în digital, mai puţin N24.

Răsvan Popescu, preşedinte CNA:

"De la localitate la localitate trebuie să scoateţi ceva şi să băgaţi N24. Înţeleg că pierdeţi banii dar trebuie să respectaţi legea."

Ce cuprinde pachetul must-carry?

Companiile de cablu au obligaţia de a retransmite toate programele Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România precum şi programul TV5.

La acestea, se mai aduagă şi o serie de posturi de televiziune private, în proporţie de 25% din oferta de programe a operatorului de cablu. Canalele de televiziune care intră în pachetul must-carry sunt alese, în ordine descrescătoare, după audienţa furnizată de GfK.

Pe lângă amenda în valoare de 10.000 de lei, Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat compania RCS&RDS cu o somaţie de intrare în legalitate. Acest lucru înseamnă că dacă RCS&RDS nu va retransmite postul N24Plus pe toată suprafaţa României, Consiliul va aplica amenzi şi mai mari.

Carmen Andronache

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • in barlad N24 nu este transmis de RCS, la concurenta am vazut ca il au adica BLUE TELECOM...NU INTELEG DE CE FAC MAGARII ASTIA DE LA RCS....le intra o gramada de bani in conturi
 • De ce TV5 e in pachetul must-carry? Lasam acordurile internationale deoparte.Eu vad un must-carry in Euronews.Cine are o explicatie logica, bazata pe ceva concret, il rog sa-mi raspunda.Multumesc
 • Si ar mai fi o completare la ceea ce a lamurit deja Adrian Tudor, si anume: televiziunile care se regasesc in lista CNA-ului cu must-carry sunt preluate gratis de catre cablisti.
 • si oare cum a ajuns OTV in pachetul must-carry?

  si chiar si TV5? de ce nu sunt in must-carry toate posturile publice straine, in loc de Etno tv sau OTV?
 • Pe de alta parte, mi se pare normal sa nu bagi tot junk-ul in lista de programe. Clasificarea dupa audiente cred ca e relevanta dar mi se pare ciudat ca N24 indeplineste acest criteriu, chiar se uita lumea la el sau nu sunt alte post-uri?
 • la Bucale e transmis postul asta in prezent, Petrisor?
  are filme romanesti bune si eu nu-l am la RDS.
  stii ceva?
 • Exista undeva lista canalelor "must-carry" sau macar o ierarhie a audientelor dupa care se ia CNA? Ar fi interesat de vazut daca mai sunt canale ignorate de operatori. De exemplu, RDS nu include TVR3 pe cablu digital.

Trimite un comentariu